søndag den 21. januar 2018

På tide at se nærmere på John Kennedy

På tide at se nærmere på John F. Kennedy

Det er 54 år siden præsident Kennedy blev myrdet.
Der er noget at undre sig over i forbindelse med Kennedys eftermæle som Alan Brinkley skrev om for nogle år tilbage:  
Præsident Kennedy fik knap 3 år i Det Hvide Hus. Det første år var en katastrofe, som han selv erkendte. Svinebugtaffæren mod kommunist Cuba var ikke kun den første i en række forfejlede forsøg på at få styrtet Fidel Castros regime. Hans topmøde i 1962 i Wien med Sovjetlederen Nikita Khrushchev var en ydmygende oplevelse. De fleste af hans lovforslag døde på Capitol Hill.
Jo, han var også ansvarlig for nogle ekstraordinære tiltag. Den vigtigste, og mest berømte, var hans dygtige håndtering af Cuba Missil Krisen i 1962, vidt og bredt betragtet som det farligste øjeblik siden 2. Verdenskrig. De fleste af hans militære rådgivere - og de var ikke alene - mente United States skulle bombe missilstillingerne som Sovjetunionen havde sat op på Cuba. Kennedy var klar over faren ved at lade krisen eskalere, og gav i stedet ordre til en blokade af skibe fra Sovjet. Til sidst blev en fredelig aftale indgået. Bagefter begyndte såvel Kennedy som Khrushchev at opbløde forholdet mellem Washington og Moskva.
Kennedy er ekstrem populær i udlandet, men grundene hertil er meget svage. Ingen kan give en specifik grund eller pege på noget konkret.
De elsker ham i Latin Amerika måske på grund af the Peace Corps.  
Hans indflydelse på U.S. politik er stor og jeg ville anbefale Dr. Sabato's bog: The Kennedy Half-Century: The Presidency, Assassination, and Lasting Legacy of John F. Kennedy. Enhver moderne Demokrat er for Kennedy.
Amerikanere fra Cuba er ikke blandt JFK fans, primært på grund af Svinebugtaffæren. Ikke desto mindre anerkender jeg han hans forbløffende appel og har ofte spekuleret over hvordan historien vil betragte ham mere objektivt.
For eksempel vil mange Demokrater lægge skylden for Vietnam på Lyndon B. Johnson og give JFK kredit for Borgerretighederne. Sandheden er langt mere kompliceret fordi Udenrigsminister Dean Rusk og Forsvarsminister Robert S. McNamara stod for eskaleringen i Vietnam der indledtes i 1965.
Så hvor længe vil denne “helgengørelse” af præsident Kennedy fortsætte? Skal vi endelig snart have et mere nuanceret billede af ham?  
Måske vil det indledes nu hvor flere beskyldninger om dårlig seksuel opførsel dukker op mod politikere. Det er åbenbart at præsident Kennedy også havde et problem med kvinder.
Min konklusion er at præsident Kennedy burde betragtes som en politiker og ikke en helgen, som det har været tilfældet i over 50 år.
Mon ikke det snart vil begynde og det er nødvendigt.    
P.S. You can listen to my show (Canto Talk) and follow me on Twitter.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails