torsdag den 19. december 2019

En arie holder pumaer fra døren

En arie om dagen holder pumaen fra døren
Pumaer, bjergløver - ligner meget store huskatte. Men disse katte i menneskestørrelse egner sig ikke som kæledyr. Pumaer er fremragende rovdyr, de jagter andre dyr, og man kender ingen andre dyr (udover os mennesker) der jager voksne pumaer. De er ikke kælne på nogen måde.
De fleste pumaer vil ikke gøre dig noget, hvis du møder en på en vandretur, men en sulten puma på jagt kan betyde døden for vandringsmanden. Ifølge the Mountain Lion Foundation, “hvis du ser en puma,og uanset hvor meget du ville ønske at være en af de meget få der får en sådan mulighed, så hold dig væk, være beredt på at mødet kan blive alvorligt for dig.” Man giver fem råd: Gøre sig selv så stor som mulig, lav så meget støj som muligt, stil dig i forsvarspositur, vis ingen angst, og lad så afstanden mellem jer øges, og i sidste instans - kæmp om nødvendigt.”
Billedresultat for cougar
Eller du kan synge noget opera.
I august 2013 var en kvinde fra Colorado Kyra Kopenstonsky på en af sine vandreture. Hun var flyttet til Colorado fra Ohio for lidt over et år siden, hun havde aldrig set en puma i naturen, det skulle blive anderledes. Kopenstonsky hørte en gren knække bag sig og da hun vendte sig om så hun cirka 10 meter fra sig en puma. Derfor gik hun langsomt i den modsatte retning.
Pumaen fulgte efter.
I løbet af de næste tyve minutter fulgte pumaen efter Kopenstonsky, “ofte knurrede den foran hende” ifølge Outdoor Life. Dette var virkelig skræmmende og med god grund - når det drejer sig om pumaer der følger efter en - det er lig potentiel fare.
Som Wikipedia forklarer, “skønt pumaen er i stand til at sprinte er den typisk et rovdyr der benytter sig af baghold. Den følger efter gennem krat og træer før den indleder et kraftfuldt angreb ved at springe op på ryggen af det udvalgte dyr og bider dette med et kvælende nakkebid. Pumaen er i stand til at knække nakken på nogle af dens mindre byttedyr med et kraftigt bid og slynge dyret til jorden.”
Det er noget barske udsigter, hvis man er den ‘udvalgte’ men heldigvis for Kopenstonsky kendte hun til de fem ting man skal gøre når man møder en puma - hun havde også mobiltelefon med og ringede efter hjælp. Den hjælp kunne først nå frem 30 minutter senere, så i mellemtiden var hun på egen hånd.
Det var ikke lykkedes hende at øge afstanden til pumaen og hun greb en kæp og forsøgte at se større ud end hun var, - det fungerede ikke. Hun vidste at hun måtte lave støj. Kopenstonsky, alene i vildmarken, med en bjergløve der følger hende brød ud i sang.
Det virkede. Og hun fortalte efterfølgende pressen, “Jeg ved sådan set ikke hvorfor, men jeg begyndte blot at synge opera meget højt. Pumaen lagde så ørerne ned og blev ved med at betragte mig og forekom at bakke en smule. Så trådte den frem igen og lagde sig blot 5 meter fra mig.” Til sidst vandrede den bort, måske i søgen efter et måltid der ikke var så larmende.
Politiet ankom da Kopenstonsky kom ud af vandrestien, rystet men helt frisk. I en pressemeddelelse bemærkede politiet at “Hun [Kopenstonsky] er helt klar over, hvad man skal gøre i denne situation, “ og hun anvendte den viden - og hendes sangstemme var måske hendes redning.
Bonus fakta: Pumaer er meget vel meget dygtige rovdyr, men det betyder ikke at de ikke kan være venlige over for hinanden. Ifølge forskning af kattearter af organisationen Panthera, så deler de med hinanden. Ifølge forskningen som rapporteret af the Peninsula Daily News, "vil en puma der deler sit bytte med en anden puma med 7,7 gange større sandsynlighed selv få del i en anden pumas bytte fremover.”

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails