tirsdag den 31. december 2019

Det største menneskeskabte knald

Det største menneskeskabte knald

Den 6. december 1917 hærgede en eksplosion Halifax, Nova Scotia, med 2000 døde og 9000 sårede til følge. Men denne kæmpekatastrofe var ikke en naturskabt katastrofe.
Eksplosionen skyldtes udelukkende mennesker. Kl. 8.45 om morgenen kolliderede SS Imo, et tomt norsk passagerskib med fragtskibet SS Mont Blanc fra Frankrig. Mont Blanc var lastet med ammunition der skulle bruges i Frankrigs indsats i 1. Verdenskrig. Der gik ild i Mont Blanc, og selvom mandskabet sikkert kom i land betød sprogbarrieren - søfolkene talte fransk og Halifax borgerne engelsk - og muligvis derfor kom der ingen advarsler om det der kunne ske. Tyve minutter senere, mens hundreder så på eksploderede Mont Blancs last. Hele skibet eksploderede som billedet viser.
Eksplosionens voldsomhed var sådan cirka en femtedel af den atombombe der ramte Hiroshima. Mont Blanc fordampede så at sige, en ildsøjle skød næsten to kilometer i luften. Sådan cirka 400 meter rundt om sprængningsområdet blev fuldstændig ødelagt og gjort ubebeboligt. Skader på bygninger blev registreret så langt som cirka 20 kilometer fra eksplosionens epicenter. En jordskælvslignende rystelse blev registreret cirka 100 kilometer væk og eksplosionen kunne høres 150 kilometer nord for og 400 kilometer vest for uheldsstedet. Sprængningen var så voldsom at 2,5 tons af skibets ankerbefæstning røg op i himlen og landede cirka 5 kilometer borte. Fragmentet er nu del af et monument der befinder sig cirka der hvor det landende. Som det kans ses her på  billedet)
Følgerne og eftervirkningerne vat betragtelige. Eksplosionen igangsatte en tsunami der ramte kysten med 60 fod høje bølger. Den var også årsag til en sort, sodfyldt “regn” i ti minutter efter eksplosionen. De overlevende var dækket af sod. Og Canadas militær mistede et af sine hovedkvarterer da Royal Naval College of Canada blev ødelagt ved eksplosionen.
Katastrofen betragtes i så store træk som den værste menneskeskabte af slagsen i historien når man tager omfanget af døde og sårede og selve eksplosionens størrelse, det område den dækkede og tabet af ejendom, i betragtning.  Dødstallet var så stort at der døde flere Nova Scotians ved eksplosionen end der døde borgere fra Nova Scotia  i 1. Verdenskrig.
Bonus fakta: Mont Blanc (fragtskibet) er opkaldt efter bjerget af samme navn. Theodore Roosevelt stod i spidsen for en ekspedition til toppen da han holdt ferie i Europa på sin bryllupsrejse.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails