lørdag den 28. december 2019

Hvorfor Jul og Chanukka undertiden falder samtidig

Det historiske sammenfald af Chanukka og Julen

Daniel Greenfield
Grundet den Gregoriske kalenders luner og den modificerede jødiske månekalender falder Julen og Chanukka ikke nødvendigvis sammen.
De to højtider overlapper hinanden ganske tæt i år. Og det er interessant at bemærke også det historiske overlap.
Chanukka markerer det jødiske oprør mod det Seleudiske Imperium ved Makkabæerne der igen førte til det Hasmonæiske dynasti med præstekonger der herskede over Israel.  Dette dynastis liv var kortvarigt. Dets forsøg på at danne alliance med Rom var kun en midlertidig succes, ligesom med de græske kolonisatorer, en alliance med Rom fører til en overtagelse blot af et andet imperium.
Det Hasmonæiske dynasti, det sidste dynasti med jødiske konger bliver ødelagt at Antipater, en romersk allieret, og hans søn Herodes.

Som jeg påpegede sidste år The Big Palestine Lie, "Gjorde romerne omfattende brug af arabiske lejesoldater og herskere for at sikre deres besiddelser. En sådan hersker var Herodes, søn af en idumæisk far og en nabatæisk arabisk mor. (Ifølge den græske historiker Strabo var de begge arabiske folk) der undertrykte jøderne.”
Antipater manipulerede med succes, og overtog de Hasmonæiske konger og afsluttede jødisk styre over Israel.
Herodes’erne var arabiske ‘ambassadører’ der tjente Rom, og blev voldsomt foragtet af den jødiske befolkning. De forskellige jødiske oprør mod Roms styre førte i sidste ende til den etniske udrensning af Israels jødiske befolkning. 
Begge højtider, Julen og Chanukka, finder sted under forskellig, men sammenfaldende faser af jødisk historie om Det Andet Tempel.

For at forstå den historiske kontekst af Julen kan det være nyttigt at begynde med Chanukka. (ligesom oprindelsen af Det Andet Tempels historie kan findes i højtiden Purim der markerer jødisk indflydelse af Det Persiske Imperium, og videre til Chanukka og Det Seleudiske Imperium, og derpå Julen og Det Romerske Imperium.)

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails