lørdag den 8. februar 2014

Opblødning af Stalins folkedrab - Rusland -Ukraine

Opblødning af Stalins folkedrab


Max Fisher, udenrigspolitisik blogger for Washington Post, stillede her for kort tid siden “ni spørgsmål om Ukraine, der er for flove til at blive stillet.” Fisher’s svar var informative, men de med en doktrograd i sikkerhedsstudier fra John Hopkins University, burde være pinlig tilpas eller endog skamfulde, over hans beretning om en livsvigtig del af Ukraines historie.

Fisher siger at det som sker lige for tiden i Ukraine er “i sandhed vigtigt,” og han har også ret i at det kan virke “forvirrende og vanskeligt for mennesker udenfor at følge, og forstå, for de som ikke kender historien” der har ført til den nuværende krise. Den krise begyndte i november måbed sidste år, da præsident Viktor Yanukovych forkastede en aftale med EU og vendte nationen mere mod Rusland.

Fisher forklarer at Ukraine har “en lang historie med at være underlagt fremmede magter.” Landet har “kun været uafhængigt siden 1991, da Sovjetunionen kollapsede og man brød ud.” Sidste gang landet var uafhængigt var i få år efter 1. Verdenskrig, og så kortvarigt i 1600 tallet.”

Den udenlandske magt der først og fremmest har lagt Ukraine under sig er Rusland. Som Fisher bemærker begyndte det for 250 år siden med Katarine d. Store. Som andre russiske herskere ønskede hun den østlige del af landet - “nogle af de mest frugtbare jordområder i verden.” Derfor strømmede mange russere ind i Ukraines sydøstlige del og det blev kendt som “Novorossiya,” eller  “Ny Rusland.” De russiske ledere, der håbede at gøre området russisk permanent forbød det ukrainske sprog.

“Så kom Josef Stalin,” forklarer Fisher. “I 1930’erne ‘kollektiviserede’ Sovjetlederen bøndernes landbrug til statsdrevne gårde, der forårsagede at millioner af ukrainere døde af sult. Regeringerne i Ukraine og USA anser det som en bevidst, overlagt folkedrabshandling, skønt historikere er mere delte.”
 

Læg mærke til beskrivelsen af Stalin som Sovjet “lederen” ikke en “diktator,” som FDR benævnte ham, og da slet ikke en totalitær diktator, en kommunistisk diktator eller massemorder, hvilket præcist er hvad Stalin var. Fisher nævner, at historikerne er delte om fortolkningen af om der fandt et folkedrab sted, noget den ukrainske regering og USA hævder, men Fisher kommer ikke med nogen navne. Nogle af de detaljer han udelader kan man finde i denne Opgørelse fra Library of Congress.

Stalin ønskede at “knuse alle manifestationer af ukrainsk nationalisme.” I 1932 øgede Stalin kravede til Ukraines overdragelse af hvedeudbyttet med 44%, hvilket medførte at “der ikke ville være tilstrækkeligt med korn til at brødføde bønderne.” Stalins sendte regulære tropper og hemmeligt politi til “en nådesløs opslidningskrig” mod bønderne og dermed blev “millioner dømt til døde gennem hungersnød.”

Hungersnøden i 1932-33 i Ukraine “er blevet vurderet til at have kostet mellem 6-7 millioner.” For Stalins løjtnanter var det en stor succes. Den viste ukrainerne, “hvem der er herrer der.’Den kostede millioner af liv, men kollektiv landbrugssystemet er her for at blive.”

Ifølge Walter Duranty fra New York Times var Ukraine på det tidspunkt et veritabelt overflødigshedshorn der flød med mælk og honning. I Durantys forståelse var hungersnød noget der ikke kunne finde sted under den videnskabelige planøkonomi i USSR og så under det vise lederskab af Stalin. Duranty vandt en Pulitzer Pris og indrømmede senere at han kendte til hele rædslen ved hungersnøden fra begyndelsen. (læs denne på synopsis: http://synopsis-olsen.blogspot.dk/2008/07/pinocchioerne-p-venstrefljen-burt.html)

Max Fisher fejler ved at nævne noget af ovenstående. Bloggeren på Washington Post hævder at skrive “så alle kan forstå” men når det drejer sig om det yderst vigtige punkt med folkedrabet - ja så lever han ikke op til eget krav.

Den kommunistiske diktator Josef Stalin sultede helt bevidst mere end 6 millioner ukrainere til døde. De moderne ukrainere kender alt for godt til dette, hvilket er den store grundt til at de protesterer mod hældningen mod Rusland hvis præsident Vladimir Putin siger at Stalin såmænd ikke var værre en Oliver Cromwell.

Hvis moderne mennesker ønsker at blive bedre informerede om Stalins folkedrab i Ukraine og andre steder så bør de læse Timothy Snyder’s Bloodlands: Europe Between Hitler and Stalin.
About Lloyd Billingsley
Lloyd Billingsley is the author of Hollywood Party and From Mainline to Sideline. His work has appeared in the Wall Street Journal, Reason and many other publications.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails