lørdag den 17. januar 2015

Det perfekte ariske barn - var jødisk

Hjemmets solstråle - det perfekte ariske barn


Billedet er fra et nazi-støttet tysk tidsskrift i 1935. Tidsskriftet har overskriften, “Sonne ins Haus” -- “Hjemmets Sol.”

Babyen på billedet blev født i Berlin den 17. maj, 1934. Faren var operasanger som  optrådte under kunstnernavnet Yasha Lenssen. Billedet blev taget af en af de førende fofografer i Berlin - om ikke hele Tyskland. Billedet af barnet er på forsiden af tidsskriftet, fordi fotografen netop havde vundet en konkurrence i en Nazi propaganda kampagne. Dette foto af Yasha Lessen datter blev valgt til at repræsentere “det perfekte ariske barn.”
Der var dog en række problemer med kampagner.

For det første anede forældrene intet om at de var med i en konkurrence - fotografen der sendte billedet ind gjorde det uden deres viden eller tilladelse.

For det andet var barnet ikke tysk, - sådan etnisk set. Forældrene var født i Litauen; der mødtes de, og blev som teenagere gift der i 1928. Parret talte russisk hjemme (selvom faren gik i tyske skoler). De flyttede kun til Tyskland for at studere ved et musikkonservatorium i Berlin -- og endda kun for en periode. Indtil 1939 var de i Litauen hver sommer.

For det tredje, og vigtigst. Babyen var slet ikke Arisk. Yasha Lenssen hed faktisk Jacob Levinsons. Babyens mors pigenavn var Pauline Levine. Babyen, Hessy Levinson, var barnebarn til en kantor. Det “perfekte ariske barn” var Jødisk.

Et øjebliks anti-semitisme gjorde de besynderlige resultat muligt. Jacob Levinson - der benyttede sit ikke jødiske kunstnernavn - lykkedes det at på job i et lokalt opera kompagni tidligt i 1930’erne. Men da hans arbejdsgivere opdagede hans rigtige navn, og dermed hans religion annullerede de kontrakten. Hr. Levinsons måtte så arbejde som “repræsentant i Berlin for et udenlandsk selskab,” ifølge et interview hans datter gav United States Holocaust Memorial Museum.

Dette arbejde gav den unge familie lidt indtægt,og man ville gerne have barnet fotograferet. Da Hessy var cirka 6 måneder gammel tog forældrene hende til en af områdets bedste fotografer og fik taget omtalte portræt. Ganske ligetil -- og de kunne lide billedet -- og derfor lod Levinsons billedet indramme og satte det på deres piano.

Nogle få måneder senere fortalte en dame der hjalp med til at rengøre Levinsons lejlighed at hun havde set det samme foto af Hessy i kioskerne. Fotoet var yderst populært, og mange familier hængte det op i deres hjem, uden at kende hverken identitet eller religion hos barnet på billedet.

Men hvordan Hessys billede blev så kendt forblev et mysterium for Levinsons. Derfor gik de til fotografen der havde taget billedet. Han forklarede at Nazisterne kørte en skønhedskonkurrence og han var en af de ti fotografer der var blevet inviteret til at deltage. (Det var ikke en invitation man kunne afvise). Han og de andre fotografer skulle indsende 10 fotos hver, og han besluttede at sende billedet af Hessy ind, selvom han udmærket vidste at barnet var jødisk. Ifølge et andet interview med Hessy (men denne gang i en tysk avis) ønskede han at gøre grin med Nazisterne.

Det lykkedes -- det tog blot et stykke tid. For det første ønskede Levinsons ikke at andre skulle finde ud af sandheden, da det helt sikkert ville føre til at Nazisterne ville påføre deres familie problemer og det der er langt værre. At overleve var 1. prioritet - som de gjorde. Familien flyttede til Frankrig i 1938, og senere til Cuba. Hessy flyttede med tiden til New York og blev gift -- og fortalte naturligvis historien om, hvordan hun som helt lille var ‘det perfekte ariske barn.’Bonus Faktat: I 2009, arresterede jernbanepolitiet hos Amtrak en mand, Duane Kerzic, fordi han tog billeder af tog når de kom ind på NYC’s Penn Station -- idet de mistænkte ham for at have ondt i sinde, og man anklagede ham for at være på forbudt område. Men så nederdrægtigt var det hele ikke. Som the New York Times kunne fortælle, var Kerzic semi-pro fotograf der var på stedet for at tage fotos til hans bidrag til Amtraks "Picture Our Train" konkurrence.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails