lørdag den 24. januar 2015

Døren var åben - et mord? forsøges skjult!

Nisman's køkkentrappedør stod åben, siger låsesmedLåsesmeden der blev kaldt til Alberto Nismans lejlighed, den argentinske anklager der har beskydlt såvel præsidenten som iranerne for at dække over landets værste terrorisangreb, har sagt at en dør til Nismans lejlighed stod åben.
.Late Argentine prosecutor Alberto Nisman pauses during a meeting with journalists
Låsemeden, blot omtalt som Walter, sagde han blev kaldt til lejligheden kl. 10.03. søndag, da Nismans mor blev foruroliget over at hendes telefonopringninger til sønnen ikke blev besvaret.
Walter sagde hoveddøren var låst, men at køkkentrappedøren stod “åben” og ikke lukket med de sædvanlige sikkerhedsforanstaltninger.
Han fortalte journalister forsamlet uden for det kontor, hvor Viviana Fein efterforsker sagen: “Køkkendøren var åben. Jeg satte nøglen i og åbnede den. Det tog 2 minutter.”
Han blev spurgt om kun en låsesmed kunne have åbnet den. “Nej, det kunne enhver have gjort,” sagde han.
"Moderen så til. Med hendes nøgle arbejde jeg lidt med låsen og den åbnede. Det tog mig længere tid at arrangere mit værktøj end det gjorde at åbne - døren - samlet højst 10 minutter.”
“Nøglen sad i. Derfor måtte jeg løfte og skubbe nøglen ud, og så kunne døren åbnes.”
Han blev spurgt om det var muligt at en person der var gået ud af døren, blot kunne have smækket den bag sig? “Det må du selv regne ud!” svarede han.  
Avisen Clarin i Argentina rapporterede onsdag om at der eksisterer en hemmelig tredje dør til lejligheden - og offentliggjorde fotos af en lille metaldør der giver adgang til lejligheden.
Den tredje dør havde forbindelse til Nismans lejlighed fra en nabolejlighed, der er udlejet til en udlænding - som ikke menes at være iraner.
.
Clarin skrev at den smalle korridor mellem de to døre, blokeres at et aircondition anlæg, hvorpå politiet havde fundet fingeraftryk og et fodspor.
Den 51 årige Nisman havde den 14 januar omtalt sin efterforskning af AMIA bomben i 1994, som slog 85 mennesker ihjel og sårede 300.

Iran har længe været under mistanke for at iværksætte terrorangrebet, og Nisman sagde at Cristina Kirchner, Argentinas præsident, var blevet enige med Iran om at beskytte de involverede mod en favorabel olieaftale med Iran.  Iran har hele tiden benægtet noget ansvar, og Kirchner har afvist beskyldningerne som sludder, og en afledning fra opgaven med at finde ud af, hvad der virkelig var sket.

A sign reading "Thank you Nisman! Justice. I am Nisman" (AFP)
Nisman skulle mandag tale for en parlamentskomite og komme med detaljer om sin efterforskning. Men han blev fundet død søndag i sit hjem søndag, i det fine havnekvarter Puerto Madere, med en Bersa Thunder .22 kaliber pistol ved sin side.
Dagen forinden havde han lånt pistolen af en kollega, Diego Lagomarsino, 35, der afleverede våbnet til Nisman og var den sidste person der har set ham i live. Hr. Lagomarsino gik direkte til politiet da han hørte om Nismans død, og har fortalt at Nisman bad om at låne pistolen for at kunne beskytte sig selv.
Hans død sendte politiske rystelser gennem Argentina, og det har ført til en stribe spontane protester over hele landet, hvor man kræver retfærdighed for Nisman.
Nismans ekshustru, Sandra Arroyo, en dommer, sagde hendes mand aldrig ville begå selvmord. Viviana Fein, efterforskeren sagde der ikke var noget krudtslam på hans højre hånd - selvom det ikke var fuldstændig til at afvise. Og Nismans venner har alle været meget hurtige ude og sige, at han var meget opsat på muligheden af at kunne præsentere sin sag - frugten af over 10 års efterforskning.
Nisman, far til to døtre, havde fortalt venner at han havde modtaget trusler, men ikke ville give dem videre til myndighederne, fordi det ville betyde at hans børn ville blive sat under beskyttelse.
Nisman selv havde 10 livvagter - men det stod ikke klart hvor de befandt sig søndag da han døde.
Ricardo Darin, Argentina's mest berømte skuespiller der var stjernen i den Oscar vindende film The Secrets in their Eyes og nomineret igen i år, sagde han er dybt chokeret og forvirret over sagen. I Secrets in their Eyes spiller han en anklager der efterforsker en indviklet sag.
“Hvis en statsanklager der står i spidsen for sådan en vigtig sag ikke har nogen garantier for at han overlever og findes død aftenen før hans præsentation i Kongressen - hvilket håb er der så for resten af os?” sagde han.
“Jeg forstår det bare ikke!”

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails