lørdag den 24. maj 2014

Kobbersneppens rejserute - Sikken en tur

Sikken en rejse nonstop

                                                               
Et maratonløb er 42,195 kilometer langt. Afstanden fra Maraton til Athen i Grækenland. Nanvet stammer fra Slaget om Maraton udkæmpet for 2500 år siden; legenden går ud på at da athenerne besejrede perserne så sendte de en udsending ved navn Pheidippides afsted for at dele den gode nyhed hos de som ventede spændt i hovedstaden.  Pheipiddies løb distancen uden stop, og afleverede sit budskab “Vi har vundet!” kollapsede og døde af udmattelse.

Kobbersneppen vil ikke høre tale om en sådan skæbne.
Kobbersneppen er en typisk trækfugl. De vejer i gennemsnit cirka et pund, plus - minus et halvt pund og æder og hviler sig kun på landjorden. Fuglene findes i Australien men udklækker unger på den nordlige halvkugle -hovedsageligt Skandinavien, Alaska og det nordlige Asien. Men læg mærke til turen fra Australien til Alaska der er næsten udelukkende ud over Stillehavet, uden steder af lande, der er er værd at nævne.

Denne kendsgerning understreger kobbersneppens helt særlige evne: Den kan rejst ekstremt lange afstande - tusinder af kilometer ad gange - uden stop for føde, hvile, endog søvn.

Februar 2007, arbejdede forskere i New Zealand sammen med United States Geological Service’s (USGS), Alaske Science Center, og indfangede 16 kobbersnepper og udstyrede dem med satelitsendere. Fuglene blev sluppet fri, og nu kunne de spores af USGS videnskabsfolkenene.

En af fuglene, “E7” - trackingkoden, blev fulgt da den trak op til Alaska via Kina. Den første del af turen ifølge BBC, var en rekordflyvning på 6340 miles. Den anden del var en ligeledes imponerende Stillehavs flyvetur til Alaska på 3000 miles. Men E7 var ikke færdig endnu. På hjemturen til New Zealand sprang hun Kina stoppet over, og som det kan ses af den røde streg herunder, direkte - en tur på otte dage og cirka 7250 miles. Det er altså to og en halv gang distancen fra New York til Los Angeles eller næsten fire gange rejsen mellem Paris og Moskva.
.
Hvordan klarer disse fugle dog dette? Selvom det meste er et mysterium kommer NPR med nogle få detaljer.

For det første æder fuglene enorme mængder før afgang og har fordoblet deres kropsvægt da nogle indre organer der ikke er særlig meget brug for under turen (tarmene) skrumper ind for at gøre plads til det ekstra fedt. Al denne ekstravægt forsvinder under turen. For det andet, sover fuglen på en måde under rejsen - igen som NPR fastslår, ved at lukke ned for den ene side af hjernen ad gangen.”

Samlet vil den typiske kobbersneppe flyve 300000 miles som trækfugl i sit rundt regnet 20 årige liv.

Bonus fact: Fugle der trækker i V-formation gør dette af to årsager ifølge Scientific American: 1. For at gøre det lettere for flokken at holde sammen, da de sidste fugle kan se de andre, og 2. For at nedsætte luftens modstand, og dermed gøre flyvningen lettere. Hver fugl flyver nemlig en anelse højere på himlen end den anden foran den, og dermed kan der flyves med mindre forbrug af energi.

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Det skal jeg tænke på næste gang jeg får serveret sneppe! Og jægere burde måske lige holde inde med plafferiet. Her kan mennesket lære noget om at rationalisere med energien.

Related Posts with Thumbnails