søndag den 19. oktober 2014

Er Ebola det samme som Middelalderens Sorte Død?

Er Ebola samme virus som Den Sorte Død?

       
                       
                               
De fleste formoder at Den Sorte Død i det 14. århundrede som der hurtigt hærgede den vestlige verden var en bakterie pest epedimi forårsaget af bid fra lopper og spredt ved rotter. Men Den Sorte Død slog en stor procentdel af skandinavere ihjel, hvor det var for koldt til at lopper kan overleve.                
Biology of Plagues. Evidence from Historical Populations udgivet Cambridge University Press, analyserede pestudbrud fra de sidste 2500 år og konkluderede at Den Sorte Død var en virus der forårsager bødninger - og dermed ligner Ebola. Hvis dette er korrekt vil de fremtidige medicinske og økonomiske virkninger af Ebola være voldsomt undervurderet.

Forfatterne Dr. Susan Scott, demograf, og Dr. Christopher J. Duncan, en zoolog ved University of Liverpool påpeger at Bibelen benytter udtrykket “pest” for at beskrive altomfattende smerte som et resulatat af et guddommeligt mishag. Forskerne analyserede “Fire Tidsaldre med Pest” herunder “Pesten i Athen” fra 430 til 427 BC der slog cirka en tredjedel af byens befolkning ihjel; “Den Justinianske Pest” fra 542 til 592 AD, der slog 10000 ihjel på een dag i Konstantinopel; “Den Sorte Død” fra 1337 til 1340 AD, der udryddede en tredjedel af Eurasia; og en serie af pestudbrud i Europa fra 1350 til 1670 der dræbte cirka halvdelen af bybefolkningerne.

Historiske optegnelser om pesten i Athen maler et meget lignende billede af Den Sorte Død og den accelererende Ebola epedimi. Ligesom Ebola, mener man pesten stammer fra Afrika og derpå kom den videre nordpå.

Befolkningen i Athen led pludselig af alvorlig hovedpine, betændte øjne og det blødte i deres mund og halse. De næste symptomer var hoste, nysen og smerter i brystet; fulgt at mavekramper, voldsom opkastninge og dirarre, og en uslukkelig tørst. Med en hud der var rød af feber og åben sår døde mellem 50-90% i anden uge efter symptomernes udbrud. Desperate for at blive afkølet kan de smittede personer have spredt sygdommen til andre ved at springe i de offentlige cisterne og vandbeholdere..

Byldepesten blev første gang registreret i Kina cirka år 37 AD, og er stadig et verdensomspændende offentligt sundhedsproblem, med tusinder af nye tilfælde hvert år. Den seneste udbrud var i den kinesiske by Yumen den 22. juli 2014, hvor en mand døde efter at have været i kontakt med et dødt murmeldyr. Det kinesiske militær svarede igen ved at holde de 30000 indbyggere i karantæne.

Det første symptom på byldepest er en mild, ikke alarmerende feber. Men så følger der opsvulminger i løbet af få dage. De syge falder enten i en dyb coma eller bliver delirisk voldelige, paranoide og selvmorderiske. De fleste ofre dør i løbet af få dage. Helbredelsen er forholdsvis sikker for de hvis “bylder” brister når de er fyldt med pus. Men før antibiotika blev fremkomsten at sorte blister betragtet som en snarlig død.
Byldepest spredes yderst sjældent fra menneske til menneske. Sygdommen har brug for en gnaver mellemstation, sædvanligvis rotter, hvor lopper kan sprede infektionen til mennesker. Når først de lokale rotter uddør på grund af infektionen så sløjer infektionerne hos mennesker af.

I bogen fra 2011, The Black Death in London, dokumenterer arkæologen Barney Sloane, der arbejder på middelalderpladser for Museum of London og nu er tilknyttet English Heritage, at i 1348-49 kunne den epidemi der slog to tredjedele af byen ihjel ikke være byldepest, fordi “beviserne ikke er der til støtte for det.”

“Vi burde finde store dynger af døde rotter på alle vandnære områder, men de er der bare ikke. Og alle de beviser vi har holdt øjne lader formodet at pesten spredtes alt for hurtigt til at passe med den traditionelle forklarin af rotter og lopper. Det er sket fra person til person - der var ikke tid til at rotter kunne sprede den.”

The World Bank har netop vurderet omkostningen ved  Ebola i Vesafrika til 32 milliarder dollars, i løbet af de næste to årtier mens den spredes fra Guinea, Liberia, og Sierra Leone til de større nabolande. Dette estimat formoder at Ebola feberen kun kan spredes fra menneske til menneske gennem kontakt af kropslige udsondringer.
Men The United States Center for Disease Control (CDC) udgav i juni 1995 retningslinjer  (44(25);475-479) for hvordan man skal behandling patienter med formodede virus feber, herunder “Lassa, Marburg, Ebola, og Congo blødningsfeber” for at forhindre “spredning gennem hospitaler.”

Ifølge CDC:

“Epidemiologiske studier om VHF hos mennesker antyder at infektion ikke så let overføres fra person til person ved flyruter.” Skønt transmission gennem luftfart “betragtes som en mulighed i sjældne tilfælde og gennem personer der er langt fremme i sygdommens stadie (dvs. en patient med Lassa feber der er ramt i lungerne, kan have overført infektionen ved rejse med rutefly). Som modsætning lader undersøgelser af VHF på ikke-menneskelige primater (aber) formode mulig spredning i lufttransport hos disse arter.”

Den 2. oktober 2014 udgav CDC "Ebola Virus Disease -- Transmission" og slog fast at Ebola ikke spredes gennem luften eller vandet.” CDC fastslår “kun pattedyr har vist evnen til at blive smittet med og sprede Ebola virus.” De formoder at “mennesker, flagermus, aber” er smittebærere. Men denne teori om fra pattedyr til pattedyr burde bekymre amerikanerne da 18.6 milliarder rotter er det mest almindelige pattedyr hos os, og seks byer med det største antal af rotter på jorden er i USA; 1) New York; 2) Boston; 3) Baltimore; 4) Chicago; 5) New Orleans; og 6) Atlanta.

Senator og læge Rand Paul advarer, at U.S. embedsmænd undervurderer faren Ebola udgør fordi, “Den kan komme ud af vor kontrol.”   World Health Organization er enig “Der er intet bevis på at EVD (Ebola) epidimien i Vestafrika er kommet under kontrol.” WHO’s nuværende “Ebola optælling” er  8,033 tilfældet og 3,865 dødsfald fra Guinea, Nigeria, Senegal, Sierra Leone, Liberia, Congo, Spanien og United States. Australia, Tyskland og Tyrkiet har netop rapporteret om nye tilfælde og nogle autoritære nationer kan undertrykke og afvise der er tilfælde af Ebola.
   
En pandemi er en epedimi (pludseligt udbrud) der bliver spredt vidt omkring og berører en hel region, et kontinent, eller verden på grund af en modtagelig befolkning.” Ægte pandemier forårsager en stor dødelighed, som Den Sorte Død og Ebola udbruddet.

Den logiske konklusion man kan drage ved Præsident Obamas beslutning om ikke at lukke U.S. lufthavne fra rejsende fra Ebola plagede lande er, at med det første dødsfald i USA af en Ebolapatient, og utallige byer der rapporterer om mulige tilfælde så risikerer USA at blive en “Ebola hærget” nation.

Chriss Street foreslår at hvis du er interesseret i økonomien ved sundhedsindsatsen så klik på  "Covered California Admits to 'Narrow Networks' of Doctors and Hospitals"

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails