tirsdag den 17. januar 2017

Obama og Kerry skabte Islamisk Stat - beviset

Obama og Kerry lod ISIS få magt for at vælte Assad

Guy Taylor

Et godt stykke tid før Ruslands militær gik i gang med at hjælpe Bashar Assad’s i Syrien, regnede Obama administration med at Islamisk Stats ekspansion i regionen ville tvinge den syriske præsident til at indlede forhandlinger med Washington, ifølge udtalelser Secretary of State John F. Kerry kom med sidste efterår.
Lækkede lydoptagelser med Mr. Kerry’s fortrolige samtale med syriske aktivister i forbindelse med FN Generalforsamlingen i september sidste år afslører dette.
Skønt nogle detaljer fra mødet er blevet rapporteret, så har der kun været en smule opmærksomhed om Mr. Kerry’s omtale af en strategi for at benytte terroristgruppens stadig større tilstedeværelse i Syrien og Irak som yderligere pressionsmiddel mod Assad.
Præsident Obama har gentagne gange sagt at den syriske præsident skal træde tilbage for at afslutte landets brutale borgerkrig.
The State Department benægtede tirsdag på det kraftigste at administrationen nogensinde skulle have haft en politik, hvor man tolererer eller forsøger at benytte terrorgruppen, kendt som ISIS og ISIL. Men Mr. Kerrys kommentarer der kom i arabiske medier i sidste uge rejser spørgsmål ved omfanget af administrationens forsøg på at få fordele af terrorgruppens indflydelse for at tvinge Assad til at kapitulere.
Årsagen til at Rusland træder til er at ISIL blev stærkere,” sagde Kerry på optagelsen, der ligger på AMN News website, en side der beskæftiger sig med materiale vedrørende Mellemøsten. “(Islamisk Stat) truede med muligheden af at fortsætte mod Damaskus og videre frem. Vi betragtede det. Vi så at (Islamisk Stat) blev stærkere og vi mente Assad var truet.”
“Vi mente vi kunne klare det. Vi mente Assad derefter ville forhandle,” sagde Kerry. “I stedet for at forhandle fik han Putin til at støtte ham. Det er i sandhed kompliceret.
Han fortalte gruppen at han havde haft uoverensstemmelse med andre i Obama administrationen der gik ind for brug af U.S. militæret mod Assad før russerne greb ind i september 2015.
Secretary of State John Kerry looks toward President Barack Obama during a bilateral meeting with Nigerian President Muhammadu Buhari on the margins of 71st session of the United Nations General Assembly, Tuesday, Sept. 20, 2016. (AP Photo/Carolyn Kaster)
Secretary of State John Kerry looks toward President Barack Obama during a bilateral meeting with Nigerian President Muhammadu Buhari on the margins of 71st session of the United Nations General Assembly, Tuesday, Sept. 20, 2016. (AP Photo/Carolyn Kaster)
CNN fik den lækkede lydoptagelse i oktober måned. På det tidspunkt nægtede the State Department at kommentere udover at sige at Kerry “var taknemmelig for at få chancen for at kunne møde denne gruppe syrere, at lytte til deres bekymringer på første hånd og at udtrykke at vi har fortsat fokus på at afslutte denne borgerkrig.” En note på CNNs webside siger at den lækkede optagelse senere blev fjernet af siden “på anmodning af nogle af de deltagende og af hensyn til deres sikkerhed.”
Islamisk Stats strategi
Under pres fra The Washington Times om Kerrys bemærkninger om optagelsen afviste State Department talsmanden John Kirkby på det kraftigste ideen om at administrationen skulle være villig til at tillade at Islamisk Stat fik mere magt i Syrien. “Enhver antydning af at denne administration på nogen måde har været supporterende af brutaliteten (islamisk Stats) er i modstrid med kendsgerninger og af vor samlede ledelse af en international koalition der har til hensigt at besejre terroristgruppen,” sagde han.
En anden  senior State Department embedsmand der udtalte sig som anonym sagde Kerry “aldrig har ladet formode at han havde en ‘strategi’ om at opmuntre til forhandlinger begrundet i fremgang for Islamisk Stat eller at vi er gået ind for en vækst i deres magt.”
“En simpel gennemlæsning” af hvad the secretary of state siger på optagelsen “gør det klart, at han blot kommenterede på begivenhederne mens de udfoldede sig,” sagde embedsmanden.
Imidlertid antydede Kerry aldrig i optagelsen noget specifikt tidspunkt på hvilket U.S. embedsmænd begyndte at regne med at Islamisk Stat kunne true Assad regimet.
Han kan udmærket have fortalt de syriske aktivister, at administrationen holdt øje med terrorgruppens aktiviteter midt 2015, samtidig med at de russiske styrker forberedte sig på deres indgriben.
Men et tidligere lækket memo fra Defense Intelligence Agency viser US embedsmænd holdt øje, så langt tilbage som 2012, og håbede på den tid at noget sådant ville ske i Syrien.
Ifølge memoet, som man fik fat i og udgave i maj af den konservative overvågningsgruppe Judicial Watch, skrev en DIA analytiker i Bagdad i august 2012, at Salafisterne var “hovedkræfterne bag oprøret i Syrien,” og de omfattede “Det Muslimske Broderskab og AQI” - en reference til Islamisk Stats forgænger al-Queda i Irak. Memoet fortsatte med at påpege hvordan magter i Vesten, herunder USA, støttede diss kræfter i Syrien mens andre, herunder Rusland, Kina og Iran stillede sig bag Assad regimet.
“Hvis situationen kommer ud af kontrol er der mulighed for oprettelsen af et erklæret eller ikke erklæret Salafistisk tilholdssted i det østlige Syrien,” nævnte memoet. “Dette er præcis hvad de kræfter der er mod regeringen ønsker, for at isolere det syriske regime.”
Det kan have været planen, men Assads stadig større isolation gjorde ikke at han gik ind på indrømmelser over for Washington. I stedet gav de russiske indsatsstyrker i Syrien ham hjælp da han har været allieret med Rusland længe. Situationen gjorde at man var noget fortvivlet i administrationen.  
På det tidspunkt skrev Obamas toprådgiver om politik i Mellemøsten i Politico Magazine, at administrationen burde være klog nok til at “genoverveje nogle fundamentale spørgsmål,” om sin holdning til Syrien.
“Den nuværende politik hos United States og dets partnere med at øge presset på Assad så han ‘tvinges’ til at sætte sig ved bordet og forhandle sin egen afgang - må omvurderes,” skrev Philip Gordon en af arkitekterne bag administrationens holdning og som koordinator for Det Hvide Hus for Mellemøsten frem til april 2015.
Rowan Scarborough contributed to this report.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails