søndag den 23. juni 2013

Velgørenhed giver mere velstand og vækst

Velgørenhed begynder med velstandsskabelse       


John Stossel       
   
Barmhjertighed - velgørenhed - det at hjælpe mennesker der har svært ved at hjælpe sig selv - er noget supergavnligt og godt. Det er godt for modtagerne, og også godt for giveren.

Stephen Post’s fine bog. “De skjulte goder ved at hjælpe.” åbenbarer at 76% af amerikanerne siger at det at hjælpe andre er det som gøre dem mest lykkelige. At give penge gør at vi får det godt med os selv, og at hjælpe ansigt til ansigt er endnu bedre. Folk siger det får det sundhedsmæssigt bedre af det. De sover bedre.             

Privat velgørenhed er uden for al tvivl bedre en regeringsbestræbelser på at hjælpe folk. Regering spilder penge. Velgørenhedsorganisationer gør undertiden det samme, men det er ikke reglen.

Bevis på at det private slår regeringsbestræbelser med flere længder kan ses overalt. Katolske velgørenhedsorganisationer klarer det at uddanne børn bedre end regeringen - og for færre penge. New York Citys bystyre efterlod Central Park i et forfærdeligt rod. Så reddede privat velgørenhed parken. Men mens velgørenhed er vigtig så lad os ikke overse noget langt vigtigere: Før vi kan hjælpe nogen, så har vi først brug for noget at give. Produktion går forud for donation. Det glemmer fortalerne for stor regering.

Vi kan ikke give medmindre vi (eller nogen anden) først skaber noget at give. Dog får de som skaber velstand at vide de skal føle sig skyldige. “Bill Gates, eller enhver anden milliardær, for den sags skyld,” sagde Yaron Brook, forfatter til “Free Market Revolution” og præsident for Ayn Rand Institute på mit TV-show, “hvordan blev de milliardærer? Ved at skabe et produkt eller en rigtig god service der gavner alle og enhver. Og vi ved det er godt for vi er villige til at betale for det. Vi betaler mindre, end det er værd for os. Det er derfor vi handler - vi får mere værdi end vi giver. Derfor har vi bedre liv. Bill Gates forbedrede livet for hundreder af millioner rundt om i verden. Sådan blev han milliardær.”


Gates gik i fodsporene af tidligere skabere, som John D. Rockefeller, der blev rig ved at sænke prisen på olieprodukter, og Cornelius Vanderbilt der gjorde det samme med transport. De uvidende medier kaldte dem røverbaroner, men de var hverken røvere eller baroner.

De og andre velstandsskabere gav os ikke kun produkter for at gøre vort liv bedre, de ansatte også folk. Det er velgørenhed der bliver ved med at give, fordi ansatte bliver ved med at arbejde og forsørger deres familier. “Det er ikke velgørenhed,” sagde Brooks. “(Det er) en anden handel. Du betaler dine ansatte og får noget til gengæld. Men den ansatte klarer sig bedre og du klarer dig bedre.Når man tænker på multiplikatoreffekten, 50 milliarder dollars til Gates? Det er intet i sammenligning med den værdi han har givet verden. Den er langt større end værdien han nogensinde vil kunne give til nogen form for velgørenhedsaktivitet.”

Gates donerer milliarder og bruger sin kritiske tænkeevne til velgørenhed. Han afprøvede ideer om uddannelserne, såsom mindre skoler, og forkastede dem da de ikke fungerede. Godt. Men hvis han geninvesterede sine velgørenhedsmidler i Microsoft, kunne han da have hjulpet flere? Måske.

Brook påpeger at Gates får ros for sin velgørenhedsindsats, men kun lidt kredit for at have skabt velstand. “Lige det modsatte,” sagde Brook. “Vi sendte Justitsministeriet efter ham. Han betragtes som værende grådig, trods alle de hundreder af millioner han har hjulpet, fordi han på samme tid selv fik goder ud af det. (Da) han gik over til velgørenhed, så blev han pludselig en fin fyr. Mit klagepunkt er ikke at han beskæftiger sig med velgørenhed. Det er at vi som samfund ikke værdsætter det at skabe noget, det at bygge noget op, ikke akkumuleringen af velstand. .....Det vi værdsætter er velgørenhed. Jovist, det skal nok gavne, men er det det der er det vigtigste?. ...Velgørenhed er helt fint, men ikke kilden til dyd og ros. Kilden til dyd og ros er det at skabe og opbygge.”

Det som især krænker Brook og jeg, er stigmatiseringen af velstandsskaberne. De rige skal føle skyld for at tjene penge. Undertiden overværer jeg “”lifetime achievement award” ceremonier til ære for en forretningsmand. Helt uundgåeligt bliver hans velgørenhedsarbejde mere entusiastisk hyldet, end det han har skabt som virksomhedsleder. Undertiden siger forretningsmanden han ønsker at “betale tilbage.”

Brook siger, “Der er noget galt i at forretningsfolk skal føle de er nødt til at ‘give tilbage,’ som om de har taget noget fra nogen.”

Han har ret. De har de ikke.

Hvis vi værdsætter godgørenhed skal vi skabe værdier.
 
John Stossel
           
http://www.humanevents.com/2012/12/26/john-stossel-charity-begins-with-wealth-creation/

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails