tirsdag den 4. juni 2013

'Proppen' i undervisningssystemet kan fjernes

Undervisningssystemets hævn                                 


John Stossel       
                    
Jeg har skrevet om hvordan lærernes fagforeninger, forældresammenslutninger og bureaukratier i skolerne udgør en uddannelses Prop der gør det vanskeligt at forbedre skolerne. De hævner sig også på de der går uden om Proppen.”

Her er endnu et trist eksempel:
Ben Chavis, grundlægger og rektor for American Indian Public Charter Schools, fik tilladelse til at konkurrere med ‘Prop’ i Oakland, Californien. Chavis lovede, “Vi vil gøre det langt bedre end de andre skoler på fem år.” Det gjorde han. Børn ved de tre skoler han leder har nu nogle af de højeste karakterer i Californien.
 
Ben Chavis er herren med slips og gråt skæg.
Hans skoler ligger langt over de andre selvom regeringen bruger langt mindre på dem.

Chavis betalte imidlertid sin hustru som bogholder, lejede lokaler til sine skoler og fulgte ikke alle reglerne fastlagt afProp.’ Derfor sagde Oakland Skolebestyrelsen at man muligvis ville lukke skolerne.

Forældre og elever bønfaldt Prop - undskyld mig, skolebestyrelsen - om ikke at gøre det. En hulkende mor gik i forbøn hos bestyrelsen: “Lige så snart (min søn) kom til denne skole lå han som en topelev ...Og nu vil I tage det bort fra mig.” Mange elever faldt i med koret. “Luk endelig ikke vor skole!”

Alligevel stemte bestyrelsen for at lukke skolerne.

Eleverne skal nu sandsynligvis gå på Oaklands regeringsdrevne skoler, der er ikke nær så gode. Vi bad om at tale med medlemmer af Oaklands skolebestyrelse, men de nægtede.

Chavis forklarede, hvordan det at han arbejdede sammen med sin hustru og lejede lokaler til skolerne - der af skolebestyrelsen blev anset som ‘incestuøst’ - havde sparet regeringen penge.

“Jovist gik nogle af pengene til mig,” fortalte han mig. “Nogen skulle træde til og skaffe lokalerne. Vi havde 34 unge da jeg begyndte. I dag har vi 1200.”

De unge får en bedre undervisning - for færre skattepenge. Hvem burde så bekymre sig om Chavis fik noget ud af det?

‘Prop’ bekymrer sig. Skolebestyrelsen vil få cirka 10 millioner dollars tilbage hvis den ikke længere er forpligtet til at sende elever til Chavis’ skoler.

De bliver godt nok hårdt presset for at ‘slå’ Chavis akademiske resultater. U.S. News & World Report nævner han skoler er nummer 1 i Oakland. Washington Post sagde i denne måned at
American Indian er nummer 1 på listen over mest resultatgivende high skoler i Amerika. I løbet af de sidste 3 år, blev 100% af afgangseleverne fra Chavis skoler accepteret til fireårige colleges.

Som kontrast, så er det kun en tredejedel af eleverne i New York City, hvor jeg bor, der får en eksamen.

Chavis siger, at hvis bestyrelsen mener han stjal pengene, da burde de arrestere ham i stedet for at lukke hans skoler ned.

“Om jeg virkelig har stjålet noget...så straf mig. Straf ikke eleverne.”

Og mens mulighederne for de unge i Oakland er skrumpet ind så er ‘Prop’ vokset.

I løbet af de sidste seks årtier, mens antallet af elever i de offentlige skoler blev fordoblet, så rapporterer Friedman Foundation at antallet af ikke undervisende personale blev 8 gange større. Ikke undervisende personale er ansatte på kontorerne medrektorer, sekretærer, socialarbejdere mv. 21 stater har nu flere i skoleadministrationen end lærere. På trods af alle de nye ansatte er resultaterne i prøverne forblevet det samme.

I det mindste er der nogle få tegn på håb. Husk fagforeningsprotesterne i Wisconsin for to år siden? Fagforeningen tabte til sidst kampen for at hindre Wisconsins Guvernør Scott Walker i at begrænse kollektiv forhandling. Nu kan de forhandle over løn og det er så det.


Kontrakt forhandlinger der plejede at tage år at komme igennem er nu undertiden klaret på 15 minutter. Fagforeningsmedlemskab er ikke længere automatisk men skal fornyes en gang om året af det enkelte medlem - frivilligt. Resultater: Fagforeningerne har mistet en tredjedel af deres medlemmer.

Det forventede jeg, men havde ingen ide om at besparelserne i Wisconsin ville komme fra at gøre op med fagforeningens monopol på sundhedsforsikring. Fagforeningen havde krævet at dens medlemmer købte forsikring af et selskab som man selv ejede. At tillade andre at konkurrere sænkede forsikringsomkostningerne så meget at Wisconsin har sparet timillionvis dollars.

Godt klaret af Scott Walker. Mindre penge til ‘Prop’ betyder flere penge, og frihed for alle os andre.
           

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails