lørdag den 1. juni 2013

Leica og jøderne


Bernie Planck

Læseren af bloggen, B.W. har sendt mig følgende om Leica der går rundt på internettet og jøderne før og under 2. Verdenskrig. Det er en sand historie om brave kristne der hemmeligt hjalp jøder med at flygte fra Nazi terror og forfølgelse:

Leica er det 35 mm kamera der satte standarden. Det er et tysk produkt - præcist, håndterbart i størrelse og yderst effektivt. Bag skabelsen af dette kvalitetskamera, anerkendt i hele verden som et kreativt værktøj var et familiejet, meget socialt indstillet firma der under Nazi æraen virkelig optrådte med usædvanlig hæder, generøsitet og beskedenhed. E. Leitz skaber og fremstiller af Tysklands mest berømte fotoapparat reddede mange af virksomhedens jøder. 
 
Photo Credit: High Strangeness

Og Ernst Leitz II, den gennemførte protestantiske patriark der stod i spidsen for firmaet mens Holocaust hærgede hen over Europa, handlede på en sådan vis at han fortjener titlen, “Den fotografiske industris Schindler.”

Lige straks Adolf Hitler var blevet rigskansler i Tyskland i 1933 begyndte Ernst Leitz II at modtage fortvivlede henvendelser fra de jødiske ansatte og forretningsforbindelser der bad om hans hjælp til at få dem og deres familier ud af landet. Som kristne var Leitz og hans familie naturligvis yderst forbeholdne over for Tysklands Nürnberg love der begrænsede jødernes bevægelsesfrihed og professionelle aktiviteter.

For at hjælpe sine jødiske arbejdere og kolleger, oprettede Leitz uden det store postyr det som blev kendt blandt Holocaust historikere “Leica Friheds Toget.” et hemmeligt middel der gav jøderne mulighed for at forlade Tyskland under dække at at være Leitz ansatte der skulle på opgaver i udlandet.

Ansatte, sælgere, familiemedlemmer og venner til familiemedlemmer blev “knyttet” til Leitz’ salgskontorer i Frankrig, Storbritannien, Hong Kong og USA.

For flere detaljer så gå på besøg hos aishcom og læs The Leica Freedom Train.

Hvorfor har ingen fortalt denne historie før?

Ifølge nu afdøde Norman Lipton, en freelanceskribent og redaktør ønskede Leitz familien ingen offentlig omtale af deres heroiske indsats. Kun da det sidste medlem af Leitz familien døde blev beretningen om “Leica Friheds Toget” ført frem i lyset. Det blev omdrejningspunktet for en bog,  Rolling On, The Greatest Invention of the Leitz Family: The Leica Freedom Train af Frank Dabba Smith.

Vi kan lære mere om rabbien her:

Først nu er detaljer og ‘Leica flygtningene’ komme for dagens lys takket være efterforskningsarbejdet af en rabbi med bopæl i London.

Frank Dabba Smith, 51, rabbi ved  Harrow and Wembley Progressive Synagogue i nordvest London og Leica entusiast, har rekonstrueret deres historier gennem fotos, dokumenter og takkebreve fra overlevende og deres familie. I går kulminerede hans gribende arbejde i en posthum pris til Leitz, der døde i 1956, og i anerkendelse af de bestræbelser der udsatte hans eget og familiens liv for fare.

The Anti-Defamation League præsenterede Leitz's barnebarn, Cornelia Kuhn-Leitz, med deres  Courage to Care pris i Palm Springs, Florida. The ADF krediterer Leitz for at have reddet hundreder af liv - både arbejdere og deres familier - og har sammenlignet ham med Schindler, der menes af have reddet flere end 1200 polske jøden fra døden ved at ansætte dem på sin emaljefabrik i Krachow.

Andrew Nemeth har flere detaljer på sin hjemmeside nemeng.com, specifikt hans artikel om  Leica and the Nazis.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails