lørdag den 27. juli 2013

Da Nazisterne invaderede Amerika

Da nazisterne invaderede Amerika                                                         

Den amerikanske indsats i 2. Verdenskrig var med fokus på Europa og Stillehavet. Få krigshandlinger fandt sted i selve Nordamerika, mest på grund af United States’ geografiske placering. Men dette afholdt dog ikke tyskerne fra at forsøge at få krigen bragt til staterne. Den 13. juni 1941 landede faktiske fire tyske agenter ved Amagansett, New York, ved Long Islands østlige punkt. Tre dage senere kom endnu fire nazister i land ved Ponte Vedra Beach, Florida, lige syd for Jacksonville.

Deres ordrer, opgaver? At skabe kaos i Amerikas infrastruktur.

De otte var trænet i sabotage og havde fået udpeget målene: Hydroelektriske kraftværker, en kemisk fabrik, skibsdokker ved Ohio River og, i en særlig ordre, jernbanen. Hell Gate Bridge i New York en bro med fire spor der både var for passagerer og fragt over East River på grænsen til Manhattan, var det særlige mål, ligesom Newark, New Jerseys hovedbanegård.

Horseshoe Curve - se billedet - et jernbaneknudepunkt i det centrale Pennsylvania der havde forbindelse med Pittsburghs stålindustri og til det industrialiserede øst, var også på listen over steder der skulle saboteres, ligesom Pennsylvania jernbanens værksteder.


Hele planen faldt til jorden da to af de medvirkende i stedet forsøgte at hoppe af. George Dasch, der stod i spidsen for holdet, gik til FBI i Washington D.C i stedet for sine to udvalgte mål af tyskerne. Han forsøgte at melde sig selv, og med sin medkonspirator Ernst Burger (amerikansk borger) fortalte de FBI om planerne - men man afviste dem som værende kugleskøre. Dasch ville ikke bare sådan ignoreres. Han vendte tilbage til FBI og smed 80000 dollars på bordet, penge han modtog for at udføre sabotagerne - og nu blev han taget alvorligt. Efter timelange afhøringer blev Burger og de andre seks nazister arresteret.

Retfærdigheden skete hurtigt. I juli måned blev alle otte sabotører - herunder Dasch - dømt for forskellige krigsforbrydelser og dømt til døden i den elektriske stol. Den 8. august 1942 blev seks af dem henrettet, men Burger og Dasch blev skånet. Præsident Roosevelt ændrede Burgers dom til livstidsfængsel og Daschs til 30 år, og seks år senere (efter krigen) viste
Præsident Truman dem velvillighed så længe de accepterede deportation til det amerikansk besatte Tyskland.
Dasch og Burger
De to levede resten af deres liv - Burger til han blev 69, Dasch døde som 89 - og som mænd uden et land. USA betragtede dem som fjendtlige kombattanter, og benådede dem aldrig, mens parrets tyske kammerater betragtede dem som forrædere der vendte sig mod deres egne.

Bonus fact: Hestesko Kurvens betydning i det nordøstlige USA var ikke noget der kun var nyt i 2. Verdenskrigs tidens økonomi. Under Civil War, blev kurven bevogtet af Union soldater, der troede (helt korrekt) af Confederate tropper havde det som et mål - Altoona, hvor den befinder sig ligger cirka 200 kilometer nordvest for Gettysburg.

Se evt. denne udførlige beskrivelse af sabotørerne og deres bevæggrunde.

http://www.fbi.gov/about-us/history/famous-cases/nazi-saboteurs

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails