lørdag den 20. juli 2013

Kejser Norton af Amerika

Kejseren af Amerika

   

Den 8. januar 1880 kollapsede Kejser Norton på vej til en forelæsning på et lokalt universitet. Han døde før hjælpen ankom. Hans død kom på forsiden af den største avis i området under overskriften "Le Roi Est Mort" -- "Kongen er Død," med en lignende overskrift i den næststørste avis.

Ved hans begravelse, to dage senere, samledes så mange som måske 30000 af byens befolkning på ialt 200000 for at vise ham deres respekt. Avisen rapporterede den næste dag at i løbet af timer bestod køen udenfor døren af hundreder af mennesker.
 

Men hans kejserdømme var ikke ægte. Joseph Abraham Norton - eller Hans Imperiale Majestæt, Norton d. Første, Kejser over United States og Protektor af Mexico, var en sindsforvirret (eller i det mindste ekscentrisk) tigger med en flair for storhed. Og byen San Francisco elskede ham for det.

United States havde selvføglelig aldrig haft en Kejser, og slet ikke en der også var Protektor for Mexico (Monroe Doctrinen undtaget). Men det betød ikke noget for Norton. Født i England cirka år 1800, arvede han en stor sum penge ved sin fars død, og flyttede til San Francisco (fra Sydafrika) i 1849. I løbet af de næste år investerede han med succes i fast ejendom i området og havde en formue i 1850 på 250000 dollars - svarende til 6 millioner dollars i dag.

Men han skulle snart tabe sin formue. En hungernød i Kina førte til mangel på ris i San Francisco og  en hurtig øgning af prisen synes at kunne indtræffe. Norton påbegyndte derfor opkøb af ris der kom fra Peru til 12,5 cents per pund, idet han forventede at score markedet, men andre ladninger fra Peru ankom til byen - og prisen faldt til cirka 3 cents per pund. Norton mistede penge ikke kun på handlen, men også på sagsanlæg for at ophæve kontrakten. I 1858 forlod han San Francisco - gået fallit.

Han vendte tilbage til byen i 1859, men var ikke længere interesseret i ris eller fast ejendom. I stedet opførte han sig som en mærkelig politisk aktivist og den 17. september 1859 sendte han et brev til de forskellige lokalaviser, hvori han udnævnte sig selv til Norton d. 1., Kejser af United States.

Til en begyndelse opfattede aviserne det som en pudsig joke fra en tidligere velkendt, velbeslået borger, men snart blev det tydeligt at Norton havde mistet mere end sin rigdom i handlen med ris,  der gik galt.

I oktober udstedte den selvudnævnte Kejser sit første dekret, hvori han annullerede Kongressen. (Da Kongressen ikke var med på den, beordrede Kejser Norton Hæren sat ind for “med passende styrke at rydde Kongressen sale.”) Og han indførte måske verdens første “bandebøde” da han beordrede at det skulle koste en bøde på 25 dollars hvis man benyttede et vis F-ord -- Frisco.

Trods den åbenbare galskab var Norton yderst afholdt, og blev godt modtaget af samfundet. En lokal Army afdeling gav ham uniformen han er iført på billedet - en gave der passede til en kommandør i en ægte hær, altså ikke noget han bildte sig ind. Norton der jo var en Suveræn, udstedte sin egen valuta - her er et eksempel - og lokale borger og forretninger brugte den i dag til dag transaktioner.  

Norton er nu begravet i Colma, Californien. Hans gravsten kan ses her, han mindes som “Norton den 1. Kejser af United States og Protektor af Mexico,” ligesom da han levede. 
 
Bonus fakta : Norton den 1. er ikke den eneste person begravet i Colma - her ligger også Joe DiMaggio,  William Randolph Hearst, Wyatt Earp, og Levi Strauss. Byen grundlagt i 1924 (Nortons grav blev flyttet hertil i 1934) var beregnet på at være en nekropolis -- den består for det meste af kirkegårde eller land der skal være kirkegårde i fremtiden. Byens indbyggere tager deres livsrolle (og døds) med humor. I 2006, fortalte borgmesteren i Colma New York Times, at byen “har 1500 indbyggere over jorden og 1,5 millioner under jorden,” og byens officielle hjemmeside har temaet “Det er rigtig godt at være i live i Colma.”

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails