fredag den 12. juli 2013

Øde øer og mærkeligt dyreliv

Biller på en Pyramide                                                                


Lord Howe Island ligger sådan rundt regnet 500 kilometer ud for Australiens østlige kyst. Det er et af de mærkeligste steder på planeten, mest på grund af den kendsgerning, at den var ubebeoet indtil 1834 (og faktisk først blev opdaget 1788). På blot lidt over 30 kvadratkilometer bibeholder øen sit helt unikke præg. Der lever kun cirka 350 personer på øen.
 
Turisme er begrænset til 400 besøg ad gangen (overholdes dog ikke strengt) Ikke oprindelige planter er forbudt. Produktionsvirksomhed der har indflydelse på miljøet - minedrift, tømmer, mv  er begrænset til det rene ingenting. Og der er kun 6 veje, med en hastighedsgrænse på 15 kilometer i timen.

Hvorfor?

For at beskytte de arter som lever på øen. Mindst 13 forskellige fuglearter er oprindelige og helt unikke for Lord Howe Island; heraf er kun fire tilbage. Dusinvis af plantearter og insekter er - eller i mange tilfælde - var kun tilstede på den ø. Især en bille, Lord Howe Stick Insektet blev fuldstændig udryddet fra øen, og således troede man det var i 1930.

“Troede” er selvfølgelig et ord man skal være varsom med. Nær øen - 17 kilometer syd - er Ball’s Pyramide, der er en eroderet rest af en vulkan, som man kalder en “vulkansk søjle” og verdens højeste. Den er kun 1100 meter ved længste punkt og  350 meter fod ved det bredeste, men forbløffende nok er den over 550 meter høj - 120 meter fod højere end Empire State Building. Den er i bund og grund et stort klippestykke, er den ikke særlig egnet til at nogen kan leve der; man mener der kun vokser nogle få forkrøblede buske på den. 
 

I 2001 indledte en ekspedition opgaven med at kortlægge fauna på klippen og stødte på noget helt utroligt: Der levede cirka to dusin insekter under en busk. Kendsgerningen at de overlever er et lille mirakel, når man tager Pyramidens beliggenhed i betragtning, den er jo særdeles ugæstfri for levende væsener. Siden dengang er det lykkedes for forskerne at få billen til af avle med succes og antallet af den er nu tyve gang større. (Det er imponerende, og for fuldstændighedens skyld skal nævnes at Stick insektet stadig er et af de mest sjældne insekter i verden)

I 2008 blev tyve repræsentanter sendt tilbage til Lord Howe Island til et særligt habitat, idet håb at man få bestanden i den vilde natur i fremgang.

Bonus fakta: En af svampearterne der er oprindleige på Lord Howe Island (dog ikke begrænset til den) er omphalotus nidiformis, eller “spøgelses svampen.”  Den lyser i mørket.

http://nowiknow.com/bugs-on-a-pyramid/

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails