fredag den 5. juli 2013

Mandela og George Washington sammenlignes

Obama sammenligner Mandela med George WashingtonRick Moran
Præsident Obama, sammenlignede i en tale den tidligere sydafrikanske alvorligt syge præsident Nelson Mandela med George Washington idet de begge trådte tilbage efter kun hhv. en periode og to perioder som præsidenter.
Senere da han blev spurgt ind til sin politik med hensyn til Afrika, kom Obama igen tilbage til Mandela.
"Mandela viser hvad der er muligt, når prioriteringen er rettet mod menneskelig værdighed, respekt for loven, at alle menneske skal behandles som lige,” sagde Obama.
“Og det Nelson Mandela også stod for er, at landets velbefindende er langt vigtigere end en enkelt persons interesser,” fortsatte Obama. “George Washington bliver beundret fordi, efter to perioder sagde han det var nok, jeg bliver en almindelig borger igen. Der var ellers ingen terminsbegrænsninger, men han sagde jeg er borger. Jeg har tjent min tid. Og det er på tide for den næste at komme til, for det er det demokrati handler om. Og Mandela var på lignende vis i stand til at anerkende det, uanset hvor æret han var, at den del af denne forvandling er større end personen selv.”
På den fælles pressekonference kom præsident Zuma med en opdatering af Mandelas helbredssituation - og sagde at der ikke var nogen forandring, men at han håber han vil være i stand til snart at forlade hospitalet. 
 
Der er ingen tvivl om at Nelson Mandela er en verdenshistorisk vigtig person. Forvandlingen i Sydafrika til sort styre var relativt fredeligt og uden mange blodsudgydelser, takket i det store og hele Mandela og De Klerk der lavede en regering efter valgene. Mandela gjorde De Klerk til vicepræsident og forsikrede således de hvide at deres interesser ville være repræsenteret på højeste sted i regeringen.
 
Men Obamas sammenligning med Washington er falsk. Washington trådte frivilligt tilbage efter to perioder, men Mandela gradvist mistede magt i sin periode og af rivaler i African National Congress i 1997 blev frosset ude. Selvom han frivilligt forlod embedet var det næppe samme selvfornægtelse som Washington stod for - ved at Føderalisterne bønfaldt ham om at stille op igen i 1796.
Der var nogle fejlbeslutninger af Mandela, herunder et forsøg før valget på at sænke valgretsalderen fra 18 til 14. Og den nye forfatning vedtaget i 1996 beskyttede ikke minoriteterne, hvilket fik De Klerk til at træde tilbage. Imidlertid var overgangen til sort styre færdigt, og de hvide havde accepteret den kendsgerning at apartheid var død.
Mandela vil uden tvivl blive erindret, hyldet som en stor helt. Der er helt sikker aspekter i hans liv som var, virkelig heroiske og som han bør anerkendes for. Men hans tilknytning til kommunister og terrorister i ANC bør også erindres. Det er muligt at sorte var undertrykte, at de ikke havde andet valgt end at kæmpe imod for at få styrtet det forkastelige apartheid system. Men der var mange synder som ANC begik, og som leder af organisationen havde Mandela sin del af ansvaret.
Som med alle store mænd, er der helt sikkert et blandet eftermæle.


Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails