søndag den 14. december 2014

Er det snart slut med olivenolie grundet klimaforandring?

Er det snart slut med Olivenolie grundet klimaforandring?  

       
           
Ifølge en artikel i  The Irish Times, hævder Italiens olivenoliefarmere at det grundet klimaforandring er “den elendigste høst nogensinde.”

The Ecologist, læser vi, at “klima turbulens giver et voldsomt økonomisk slag for udbyttet af oliventræer,” og at prisen for denne “foretrukne kulinariske ingrediens øges hurtigt - og det skyldes for det meste ændringer i klimaet.”

¨Klimaforandrings sektionen på Salon.com omtalte også hele denne alarmstemning i olivenolieproduktionen. Landmændene i de større olivenolieproducerende lande, som Italien, er åbenbart gået i hysteri over hvordan effekterne af klimaforandring hærger deres branche.

Meget belejligt så har FN’s FAO organisation (fødevare og landbrugsorganisation) en god database over olivenolieproduktionen opført efter land og tilbage til 1961. Italiens olivenolieproduktion har været øget hele tiden siden man begyndte med optegnelser, herunder i de sidste årtier. Og som grafen herunder viser, er produktionen af olivenolie i Europa, og globalt i stadig vækst.

Jeg må overse noget for jeg kan ikke få øje på nogen reduktion i olivenolie produktionen i Europa som følge af klimaforandring, ejheller på globalt plan. Snarere det modsatte. Hos andre større europæiske producenter, som Spanien - der nævnes i artiklen i The Ecologist, og som  “står for næsten 50% af verdens samlede olivenolie” - er produktionen tredoblet i de sidste to årtier.

I Europa er produktionen af olivenolie nærmest eksploderet til det nuværende niveau i de sidste 50 år. De 10 top produktionsår er fra 2001, og 18 af de 19 top tyve år har været siden 1996. Udbyttet er også øget i de sidste tre årtier.

Vi ser de samme tendenser i produktionen for hele verden. Nemlig at udbyttet og produktionen er i øgning. De sidste år med data over den globale produktion, 2013, var det næsthøjeste, sølle 0,4% under rekordhøsten der forekom to år før i 2011. De sidste 18 år med opgørelse over den globale produktion har også været de højeste nogensinde, herunder 3 år helt i top i de sidste 4 år. 2012 var stadig et rigtig godt år - på en 10. plads. Sådan fortsætter det.

Her er så en graf over den nominelle (det vil sige ikke inflationsjusterede) pris for Extra Jomfru olivenolie helt tilbage til 1984 med tak til Indix Mundi.

Kan du se nogen påvirkning fra klimaforandring?  Det er helt umuligt.

Faktisk er det sådan, at en 1 dollar i 1984 har den købekraft som svarer til 2,29 dollar i dag og således synes den nuværende pris på olivenolie at være lavere end for 30 år siden.

Som med andre fødevarer forekommer olivenolie apokalypsen at være langt ude i horisonten.               

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails