Derfor overfaldt Japan Pearl Harbor
Victor Davis Hanson
Japanerne anså ikke deres angreb mod Pearl Harbor som tåbeligt, så langt fra. Hvad der retrospektivt kan forekomme at være en selvmordsaktion forekom ikke således dengang. Set bagklogskabens lys ville en klogere japansk kurs/politik have været at absorbere de ‘forældreløse’ franske, hollandske og Storbritanniens i Fjernøsten der i det store og hele var forsvarsløse efter juni 1941.
Ved omhyggeligt at undgå Filippinerne og Pearl Harbor kunne japanerne have overtaget de europæiske kolonier i Stillehavsområdet uden at påbegynde en krig mod USA. Og havde japanerne og tyskerne koordineret strategien kunne de to have angrebet Rusland samtidigt i juni 1941, uden samtidig at udkæmpe en langt større krig mod USA, eller i Japans tilfælde, en øjeblikkelig nødvendig konflikt med Storbritannien.
Men efter japanernes mening havde Sovjet vist sig som stædige modstandere i en række grænsekrige, og man følte det var klogere at sikre sig en buffer i Manchuriet for at aflede opmærksomhed mod vest (russerne overholdt faktisk deres ikke-aggressionpagt med japanerne til sent i 1945 - meget opportuinistisk) - især når man tager den kendsgerning i betragtning af Wehrmacht i december 1941 så ud til at slå Sovjetunionen ud af krigen efter få uger eller tidligt 1942.
Ifølge Det Kejserlige Japans tankegang var øjeblikket det perfekte: Det var på høje tid at komme i gang med at få samlet sig nogle lette landområder i Stillehavet før Tyskland fik afsluttet krigen.
United States var kommet alt for sent i gang med at opruste i 1930’erne, hvor japanerne stadig var overbevist om at i en krig til søs, var deres skibe, fly og personnel mindst lige så moderne og rigelige, om ikke flere talmæssigt og kvalitativt bedre end det som United States kunne præstere.
United States’ stadig større isolationisme der var blevet talt varmt for at ikoner som Walt Disney og Charles Lindbergh, den alvorlige depression og den kendsgerning at United States ikke havde interveneret i Europa, men i stedet betragtet Storbritannien få tæsk i cirka 26 måneder fra september 1939 til december 1941, lod mange i Japans militærkommando formode at United States enten ville forhandle eller kun halvhjertet svare igen efter Pearl Harbor, især efter det forventede tab af den amerikanske hangarflåde.
Japans efterretningsmateriale om amerikansk produktionspotentiale var lige så begrænset som Tysklands viden om Sovjetunionens. Efter Tokyos mening var der ingen udvej for Amerika, i det mindste i den umiddelbare fremtid, dersom Japans flådestyrker smadrede de amerikanske hangarskibe i Stillehavet. Japan ville kunne køre videre med deres målsætning for Stillehavsområdet.
Heller ikke den 7. december kunne japanerne overhovedet forestille sig at Tyskland kunne tabe krigen på Østfronten. Det så ud til at Hitler ville indtage Moskva og dermed afslutte landkrigen i Eurasia, og give ham mulighed for at gøre det af med Storbritannien.
Storbritanniens fald dengang ville betyde at alt fra Indien til Burma ville være ‘forældreløst’ i Stillehavet, og Japan skulle så derpå kun have med et stort set forkrøblet og ene United States i Stillehavet at gøre. Kort sagt, for Japan var december 1941 et godt tidspunkt til at angribe United States - en provokation der sandsynligvis ville kunne forhandles eller slutte med et militært nederlag for U.S.
Victor Davis Hanson is the Martin and Illie Anderson Senior Fellow in Residence in Classics and Military History at the Hoover Institution, Stanford University, a professor of Classics Emeritus at California State University, Fresno, and a nationally syndicated columnist for Tribune Media Services. He is also the Wayne & Marcia Buske Distinguished Fellow in History, Hillsdale College, where he teaches each fall semester courses in military history and classical culture. Each week he writes his “Works and Days” column at PJ Media.com.
Hanson is also host of the new six-part series of video lectures on World War II at the PJ Media Freedom Academy, where he explores the causes of the war, its major battles, the end of the Axis and the war’s winners and losers.
http://www.wnd.com/2014/09/real-reason-japanese-attacked-pearl-harbor/#xtOKqcB3Hb9KfSzw.99
Ingen kommentarer:
Send en kommentar