onsdag den 1. august 2012

Fortalte Romney sig i Israel eller var det velbegrundet?

Romney under palæstinensisk angreb for sine bemærkninger, men FN forskning støtter ham

Leo Rennert


Før han forlod Israel på vej mod Polen, smed Mitt Romney lige mere ved på bålet med bemærkninger der omgående gav anledning til vrede fra de palæstinensiske ledere.

For det første erklærede han at Jerusalem er Israels hovedstad. Romney stillede sig derved i modsætning til præsident Obama hvis Hvide Hus talsmand, Jay Carney, ikke havde noget svar til journalister der bad ham om navnet på hovedstaden i den jødiske stat. Obama ønsker at lade denne mulighed stå åben for at kunne støtte en deling af Jerusalem. Romney forkastede direkte enhver sådan mulighed. 

Ikke overraskende afstedkom Romney’s anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad øjeblikkeligt giftige angreb fra palæstinensisk side. Saeb Erekat, chefforhandleren for Den Palæstinensiske Selvstyreenhed og deres de facto propagandaminister lod det flyve med udtryk som “racist, ekstremist, mangel på vision.” 


Men Romney var knap færdig, og kom så med endnu en pro-Israel ‘spidsrodsbemærkning’ i sit diplomatiske bryg. Ved en frokost hos politiske donorer tilbød hans sin holdning til de “dramatisk stærke forskelle i økonomisk vitalitet” mellem Israel og de palæstinensiske territorier. Kulturelle forskelle, argumenterede han er til dels en årsag.

Dette gav også anledning til de forudsigelige Bronx råb fra palæstinenserne, der igen fremført beskyldninger om “racisme” mod den formodede præsidentkandidat for Republikanerne. 

De førende medier faldt straks ned på det som de beskrev som endnu en Romney fortalelse vedr. udenrigspolitik. Men var det en fortalelse, et fejltrin --- eller ramte Romney plet så det klingede med sin kommentar om de kulturelle forskelle mellem Israel og palæstinenserne? 

Ganske så tankevækkende bakker en række af FN rapporter over de haltende leveforhold i den arabsike verden Romneys observationer op. I de sidste 10 år, har United Nations Development Program (UNDP) udgivet en serie af undersøgelsesresultater om hvorfor araberne står overfor nogle kritiske udfordringer med at fjerne de ‘stædige’ barrierer der hæmmer menneskelig udvikling. Tilfældigvis er disse forskninger udført af uafhængige forskere og lærde fra den arabiske verden.
 
Denne rapport kan downloades gratis ved dette link: http://www.arab-hdr.org/contents/index.aspx?rid=5 (synopsis kommentar, links ligeledes fundet af synopsis-olsen) 


Deres resultater lægger skylden på elendig ledelse, mangel på individuel frihed og ulighed mellem kønnene -- de selvsamme elementer som Romney opsummerede som “kulturelle” mangler hos palæstinenserne. Mens FN rapporterne rækker over hele den arabiske verden, så kan deres slutninger meget fint anvendes på den ringe ledelse hos Mahmoud Abbas’ Fatah Parti på Vestbredden og til overflod hos Hamas-styret i Gaza. 

Efter FN rapporternes kriterier, er god regeringsledelse i arabiske samfund, hæmmet af “politiske og sociale fejl og begrænsninger,” på menneskelig frihed og individets følelse af personlig sikkerhed. Denne frihed og personlige sikkerhed forekommer yderst sjældent på den Fatah-ledede Vestbred og i det Hamas-styrede Gaza. 

Men hensyn til ulighed mellem kønnene så betegner FN rapporter det som en “hovedforhindring” til den fulde menneskelige udvikling. Mere end halvdelen af de arabiske kvinder kan ikke læse. Andelen kan være mindre på Vestbredden, men islamisk undertrykkelse i Gaza ophæver mere end rigeligt den forskel. FN rapporter anbefaler mere indflydelse til kvinder som en løsning for mere velstående samfund. Med Israel og palæstinenserne er dette et område, hvor palæstinensiske kvinder stadig har et godt stykke vej før de kommer på niveau med de fleste israelske kvinder. 

Konklusion: Romney har så langt fra begået en fortalelse. Romney kan have haft fokus på noget vigtigt.

Leo Rennert is a former White House correspondent and Washington bureau chief of McClatchy Newspapers

Read more: http://www.americanthinker.com/blog/2012/07/romney_under_palestinian_fire_for_unflattering_remarks_but_un_research_backs_him_up.html#ixz
z22C1OKtFp

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails