tirsdag den 13. december 2016

Når budgetter løber løbsk - slut med det, ifølge Trump

Når budgetter løber løbsk - Trump vil gøre noget ved det

Gerald D. Skoning

Kommende præsident Donald Trump foreslog tirsdag at U.S. regeringen skulle annullere en planlagt ordre hos Boeing for et nyt Air Force One. Det betyder så at flyproducenten er den seneste virksomhed der er kommet under ‘behandling af den næste øverstkommaderende.
Idet han benyttede sin favorit kommunikationskanal tweetede Trump at omkostningen for et nyt fly til fremtidige præsidenter var “mere end 4 milliarder dollars.” Annuler ordren!”
Billedresultat for air force one
Præsidenter plejer som regel ikke at gå i detaljer med forbundskontrakter. Disse er emner der overlades til ministrene og deres embedsmænd. Men Trump er så langt fra en ‘normal’ præsident. Han har lovet at ryste posen i Washington at “drain the swamp” og komme med store forandringer for at få gjort op med på bureaukratiet.
Da Trump åbnede sit nye Trump International Hotel i Washington fremhævede han, at projektet var blevet færdigt “under budgettet, og før den planlagte tid.” Nuvel Pentagon klarer ikke “til tiden” eller”til budgettet” og langt mindre til under budgettet og før tidsplanen. Omkostningerne løber løbske og en sen færdiggørelse er normen hos de fleste kontrakter ved Forsvarsministeriet.
Selvom præsidenten har valgt at slå ned på Boeing for det han siger er et fly til 4 milliarder dollars, så er der mange flere skrækindjagende eksempler på spild og misbrug blandt kontrakter Pentagon har indgået.
Tag for eksempel billion dollarprogrammet F-35 Joint Strike Fighter. The Lockheed Martin F-35 Lightning II er et imponerende fly; Et femte generation multianvendeligt kampfly med stealth teknologi. Det er også symbol på alt der kan gå galt med forsvarsudgifterne i Amerika.
Når det drejer sig om at sprænge budgettet vil et Bevis A uden for konkurrence være F-35 Joint Strike Fighter, et fly hvis samlede omkostning var anslået til $233 milliarder tilbage i 2001. (Bare pilotens hjelm koster 400000 dollars stykket). Den pris er nu forhøjet til $1.4 billion for langt færre fly end de oprindeligt 2443 planlagte. Udtryk anderledes, så har Pentagon brugt langt mere på dette fly end hele Australiens samlede BNP som er $924 milliarder.
In test flyvninger har F-35 ikke klaret sig bedre end F-16, det fly det var meningen skulle erstattes af F-35. Det vil være det suverænt dyreste våbensystem i historien - i det mindste til den næste Pentagon slumretid.
Udover det har sprunget budgettet er det også forsinket. The F-35 programmet havde lovet 1,013 kampfly i budgetåret 2016, men har leveret sølle 179. Den sidste F-35 vil ikke blive leveret før 2040, på hvilket tidspunkt det vel sådan set er helt overflødigt med tanke på alle de nye droner og ny teknologi.
Den nye Ford klasse hangarskib er endnu et eksempel på de vanvittige overskridelser i omkostninger ved Pentagon kontrakter. USS Gerald R. Ford til 13 milliarder dollars er allerede to år bag planen, og  the U.S. Navy’s nyeste hangarskib står over for flere forsinkelser efter Pentagons topvåbeneksperter konkluderede at skibet stadig ikke er klar til kamp trods forventninger om at det skulle leveres til flåden her sidst i september 2016. Billedresultat for uss ford aircraft carrier
USS Ford er det første af tre Ford-klasse hangarskibe bestilt af Navy med samlet omkostning tæt på 42 milliarder dollars. Ved et møde her for nylig i the Senate Armed Services Committee, kritiserede formanden John McCain markant forsinkelserne og budgetoverskridelserne: “Efter mere end 2,3 milliard i budgetoverskridelser der har forøget omkostningen til nær ved 13 milliarder dollars, så fortjener skatteyderne at vide, hvornår CVN-78 faktisk vil blive leveret, hvor megen udviklingsrisiko der er tilbage i programme og om overskridelser af budgettet vil fortsætte.” Han har fuldstændig ret. Skatteyderne har ret til at få nogle svar.
At lave om på Pentagon kontraktlige aftaler og sædvaner vil gå lige så langsomt som at ændre kurs på et 100000 tons hangarskib. Når man derfor tager Trumps optagethed af “til tiden og indenfor budgettet” i betragtning vil han måske rive sig i sine lange orangefarvede lokker i ren frustration over de uendelige Pentagon budgetoverskridelser og forsinkelser i de næste fire år.
Men jeg er sikker på at projektet med at guldbelægge det indvendige af det nye Air Force One vil være under budgettet og blive færdig før tiden.  Yeah, right!

https://spectator.org/air-force-one-is-just-the-tip-of-the-pentagon-cost-overrun-iceberg/

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails