onsdag den 15. februar 2017

Skide ferie - helt bogstaveligtSkide ferie - helt bogstaveligt

Den sydkoreanske by Suwon er hjemsted for over en million mennesker, dermed er den en af nationens ti mest folkerige samfund. Ifølge Wikipedia, er byens mest kendte turistattraktion Hwaseong Fortress, et bygningsvælrk der går tilbage til sent det 17 århundrede, og resterne af det er med på UNESCO’s World Heritage opgørelse. Men det er næppe Suwons eneste turistattraktion.
Der er også denne:
Det er et museum der hedder 해우재, eller Haewoojae, der ifølge Koreas Turist Organisation, kan oversættes med “et hus hvor man letter sig for sine bekymringer.” Og hvis det ligner et toilet, så er der en grund til det:
Det er nemlig et museum dedikeret til toiletter.
Meget passende kaldes attraktionen på engelsk “Mr. Toilet House.” Ideen kommer fra Sim Jae-duck, en tidligere borgmester i Suwon der var kendt som “Mr. Toilet takket være hans indsatser for at forbedre byens toiletter ved 2002 World Cup da han var borgmester.” ifølge  the BBC. (Ifølge Kotaku, der citerer en YouTube kommentator - -- men det er muligvis rigtigt - for -- “Koreas offentlige toiletter var ‘sønderbombede og afskyelige’ før 1980’erne)  Mr. Sim byggede det toiletformede hus til sig selv i 2007, og efter hans død, lavede byen det om til et museum som ære for hans livsværk. Udstillingerne, som denne der kan ses herunder, har fokus på det at levere afføring.


Ganske morsomt.

Men museet mener det faktisk ret så seriøst. Som tidligere bemærket på disse sider, og ifølge the Centers for Disease Control, "så skyldes 88% af diarretilfælde i verden - forurrenet vand, utilstrækkelige sanitære forhold og utilstrækkelig hygiejne. Dette resulterer i at 1,5 millioner dør hvert år, de fleste børn.” Mr. Siom var udmærket klar over dette, og han grundlagde the World Toilet Association for at gøre noget ved disse udfordringer. (Den langt større organisation med næsten samme navn World Toilet Organization behandler de samme udfordringer). Mr. Toilet House er altså ingen joke - det er en indsats for at gøre opmærksom på denne livsvigtige udfordring for den offentligesundhed.

Og det har været en succes - anbefalingerne på TripAdvisor for museet er positive og efter Reuters,besøgte knap 40000 attraktionen de første fire måneder. Der er gratis adgang, så kom blot. Men det kan være ret så dyrt at komme dertil, hvis man ikke har råd til flybilletten. Dit bedste alternativ? Her er en video fra BBC,som bringer dig gennem nogle af højdepunkterne i museet.

Bonus fakta:  En af de helt store grunde til at der er organisationer som the World Toilet Organization er en mangel på infrastruktur - man kan faktisk ikke installere et toilet der ikke har et afløb eller septiksystem. I 2012 kom the Bill and Melinda Gates Foundation (Bill Gates, grundlægger af Microsoft) med en udfordring til videnskabens verden, - at finde næste generations toilet. (Her er en video om udfordringen, den er værd at se, varer 90 sekunder). Vinderforslaget kom fra forskere ved Caltech, der foreslog et “soldrevent toilet der genererer hydrogen og elektricitet ud af afføringen” planen kan læses i Gates Foundation pressemeddelelsen. En prototype af toilettet - er en stor kuppel med to niveauer - og kan ses på Caltechs video, her. Det er dog endnu ikke kommet i produktion særlig mange steder.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails