fredag den 29. september 2017

Rumskibskirkegårdens historie
Rumskibskirkegården
Lige nu er the International Space Station i kredsløb om Jorden cirka 350 km over planetens overflade. Det er altså ret så langt borte fra mennesker - undtagen de som er ombord på ISS. Rejsen dertil er ret så vanskelig selvom den kun er 350 kilometer. Dog var ISS forgænger Sovjet rumstationen Mir endnu længere borte fra de nærmeste mennesker. Den var cirka 2,400 km borte, den var dog ikke alene. Den befandt sig på et sted der er kendt som rumskibskirkegården - det endelige hvilested for flere end 150 rumfartøjer.  

Her er så et kort, men det får du ikke meget ud af.

Før vi går videre så lad os lige tale om problemet med opslidt rumisenkram,. Den gamle talemåde “Hvad der går op skal også ned,” er ikke helt sand når det drejer sig om satelitter - som NASA bemærker, når satelitter er opbrugt, så bliver de ofte skubbet ud i et højere kredsløb -- ekstra f.eks. 300 km således at de er af ‘vejen.’ Nogle objekter bringes ned til Jorden igen, men typisk brænder de op i atmosfæren på turen ned.  

Men der er undtagelser og de har brug for noget plads til at lande på - sikkert.

Det røde  X er det sted, sådan cirka. Det kaldes the Oceanic Point of Inaccessibility (og ofte omtalt som "Point Nemo"). Det er det punkt der ligger længst fra land. Det er i sandhed i midten af ingenting -- inklusive de tre småøer der ligger tættest på (Pitcairn islands' Ducie Island, Motu Nui ved Påskeøerne, og  Antarctika's Maher Island) som er ubebeboede.  (Sådan da) Ydermere drejer havet rundt i cirkler på dette sted og således fanges ganske effektivt det som ender der. Denne kombination - det er langt, langt ude, og det er vanskeligt at komme derfra -- gør Point Nemo og regionen et udmærket sted til at lade affald falde ned.

Derfor lader vi en masse ting falde ned der. Mir, som nævnt, er den mest kendte og rumstationen faldt ned i 2001, og ramte kun vand. (Dette trods  Taco Bell's ihærdige reklameanstrengelser, den mexikanske fødevaregigant havde indrammet et 144 kvadratkilometer stort målområde i regionen, og hvis et stykke af Mir ramte dette så ville alle i the United States have ret til en gratis taco )

Ifølge Gizmodo, er rumkirkegården også det sidste hvilested for 145 af Ruslands forsyningsfartøjer, 4 af Japans HTV løftefartøjer og 5 af ESAs [European Space Agency's] Automated Transfer Vehicles." Ydermere er der rester af seks af Sovjetunionens Salyut rumstationer (forgængere til Mir) i området.

Fordi ‘kirkeården’ dækker et enormt område er der kun ringe chance for oceangående skibe at møde noget af betydning. (Forresten er der heller ikke megen søtrafik i området) Og i store træk så er det der eventuelt flyder der ikke rejsen værd - skrammel, skrot og deslignende. Derfor vil Mir og dens ‘søskende’ forblive derude i midten af ingenting i rigtig lang tid endnu.

Bonus fakta:: Du har måske lagt mærke til at NSA ikke har en masse skrammel nær Point Nemo. NASA har andre områder og steder og undertiden går det galt. I 1979 skulle Skylab, en tidlig rumstation, ned til Jorden og man havde som målområde et sted i Det Indiske Ocean, cirka 1100 kilometer fra Cape Town, Sydafrika. per Wikipedia.

NASA ‘skød’ markant ved siden af og mange dele af Skylab faldt ned i den lille by Esperance i Western Australia. Ingen kom til skade, og Esperance havde stor morskab af det uforventede rumaffald --man pålagde NASA en bøde på 400 dollars for affald på gaden. (En radio DJ betalte bøden på vegne af NASA.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails