fredag den 8. marts 2013

Invadér Canada

Invadér Canada

                                                                                                            USA og Canada har i det store og hele et fredeligt naboskab - især siden Canada de facto blev uafhængig af British North American Act i 1867. Selvom de to nationer er venlige overfor hinanden, og typisk allierede, kan tingene jo godt ændre sig. I 1927 planlagde United States netop ud fra det perspektiv.                

På den tid var Canada stadig under mest britisk kontrol, og selvom USA og UK var venner - de kæmpede på samme side i 1. Verdenskrig, - var USA bekymret over UK imperieønsker, trods disse meget usandsynligt ville omfatte USA, men så dog, og USA ville ikke blive fanget uforberedt på det forkerte ben. .

Derfor udviklede American Army “War Plan Red” en omfattende strategiplan for at hindre enhver britisk udvidelse i det som for mange år siden havde været tidligere koloni.

War Plan Red gik ud fra, at i tilfælde af krig, havde Storbritannien to væsentlige fordele. For det første Den Britisk Flåde, der var en formidabel styrke, i stand til at kontrollere søvejen og derfor USA eksport økonomien. For det andet kontrollerede UK Canada, og kunne bruge det som et springbræt for en invasion af USA. Den amerikanske plan gik ud på at slå først mod Canada. 
 
Helt specifikt skulle U.S. tropper invadere Nova Scotia, og indtage Halifax, som (de amerikanske strateger formodede) ville være udgangspunktet for British Navy i Nordamerika. Hvis det mislykkedes skulle USA forsøge at indtage New Brunswick, og dermed isolere Nova Scotia fra hovedlandet. Når den region var sikret, da skulle de amerikanske styrker indtage Quebec City, og gå videre øst mod vest; Ontario, som på det tidspunkt sad på det meste af industrien; Winnipeg, et jernbaneknudepunkt; og Vancouver, som del af en ‘livrem og seler’ plan for at kontrollere havnene.

War Plan Red havde kun lagt planer om militær aktion i Nordamerika - Amerika ville aldrig have til hensigt at angribe de britiske øer. Planen var snarere at tage Canada som gidsel, i det håb at Storbritannien så ville indgå i en fredsaftale. Nu da planen aldrig kom i spil, så ville den helt sikkert have fungeret. Storbritannien havde aldrig plan om at angribe USA, og var villig til at lade USA overtage Canada, hvis det ikke kunne være anderledes - så længe USA ikke blokerede de britiske øer.

I 1974 offentliggjorde USA War Plan Red, hvilket skabte en midlertidig revne i U.S./Canada relationerne - det gik hurtigt over.

Bonus fakta: U.S. var ikke det eneste nordamerikanske land med interkontinentale krigsplaner. I 1921 - seks år før War Plan Red blev udarbejdet - udviklede Canada sin egen plan Defence Scheme No. 1. Planen klargjorde tiltag for et modangreb på USA i tilfælde af en invasion fra den sydlige nabo. Ulig War Plan Red, var Scheme No. 1.’s levetid kort - man fjernede den i 1928, i en bestræbelse på at skabe et stærkere forhold til USA og Storbritannien.

http://nowiknow.com/invading-canada/

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails