Sødt som salt
Salt
og sødt er de mest udprægede smagsindtryk som vore smagsløg er i stand
til at skelne. Men tilføj salt til annanas og du vil erfare noget
mærkeligt -- det smager overhovedet ikke af salt. Faktisk bliver annanas
sødere nør der tilføres salt. Hvad sker der? Ja, blot ganske almindelig
køkkenkemi.
Bitterhed
- endnu en smag vi kan skelne - og sødme ophæver hinanden til en vis
grad. En af grundene til at det giver mening at komme sukker i kaffen
er, fordi kaffe i sig selv er bitter, og ved at tilføje sukker ophæver
man bitterheden. Og i dette tilfælde gælder det samme med annanas.
Annanas
er sød i sig selv, men også med en vis bitterhed. Hvis vi kan
neutralisere bitterheden så bliver annanas også sødere. Det er det salt
gør. Salt som enhver i 8. klasse vil kunne fortælle dig er Natrium
Klorid. Og når det blandes med annanas så splittes saltet op i ioner af
sodium og klorid. Kloriden er uden smag (og uskadelig i de mængder -
eller ikke mere skadelig end som salt) og vor tunge ignorerer det.
Sodium knytter sig imidlertid til syren i annanas og giver en lignende
smagløs salt. I denne proces forsvinder syren i annanas fra vore
smagsløg, og dermed også bitterheden.
Det
eneste der er tilbage er den sødmefyldte sukkersmag i frugten. Saltet
gør sådan set ikke annanas sødere - i det mindste ikke direkte - men
blot mindre bitter. Vore smagsevner er ikke nuancerede nok til at skelne
forskellen.
Bonus fakta: Du har måske lagt mærke til at salt til salg i købmandsforretninger kan have etiketten “kosher salt.” Det er ikke fordi saltet i sig selv følger den jødiske diæts love. Snarere har kosher salt fået sit navn ved en bibelsk regel der opfordrer til at man salter kødet for at fjerne overfladeblodet. Saltet burde derfor hellere benævnes “salt til kosher.”
Ingen kommentarer:
Send en kommentar