søndag den 21. juli 2013

Sex og militær har en lang sammenhængende historie

Sex og hære - en lang trist tradition

                       


DR. LAINA FARHAT-HOLZMAN                                                 
Min moder fortalte mig det ikke er pænt at diskutere sex, penge og politik. Jeg har fulgt alle hendes anmodninger, men disse men er historikeres og klummeskribenters føde, og jeg er begge dele.


Hele problemet med voldtægt i militærer har mange flere facetter end den oprørte presse, de tapre kvinder i Armed Services Committee, og Forsvarsministeriet  berører. Vi har brug for noget udsyn før vi kan få problemet klaret.


Selve ideen om at kvinder skal være i det professionelle militær er ny i menneskehedens historie, noget der kun er blevet en mulighed gennem bestræbelserne for at opnå lighed i enhver moderne institution. Det er frugten af kvindernes emancipation fra anden klasses borgere. Som DOD (forsvarsministeriet) privat beklager, er det et kæmpe socialt eksperiment som de fleste af dem først var imod. (De var også mod opdeling af sort og hvide i militæret indtil præsident Truman tvang det igennem.)


Vi ved, at det i det store og hele er lykkedes for militæret at være langt mere offentlig. Kvinder har bevist de kan være dedikerede på en opgave, barske, og kompetente til enhver opgave de får tildelt. Under sådanne krævende tjenester som militærovervågning og udstationeringer i udlandet kan tilstedeværelsen af kvinder være med til at dæmpe på anden vis voldelige konfrontationer, noget vort politi og værtshusejere allerede ved. Kvindelige bartendere dæmper krigeriskheden.


Bør kvinder have lov til at tjene side om side med mænd i militæret? Ja, så helt klart. Men der er også problemer forbundet med det.


Testosteron. Når primater er i fysisk kontakt, stiger testosteronet hos hannerne, ikke kun i krig, men efter ethvert tæt møde med døden. Efter store udfordringer har mennesker et stærkt behov for at parre sig for at sikre artens overlevelse. Dette er en potent menneskelig kraft.  


Misbrug af magt. I mange 3. verdens hære i dag (Egypten for eksempel) hvor der ikke lige for tiden er kvinder benyttes de mandlige rekrutter også af overordnede officerer. Dette anerkendes sådan set ikke, og man taler ikke om det, men selv i vort eget militær har der været skandaler, hvor unge mænd er blevet voldtaget. Mange af nutidens voldtægter mellem kolleger (mænd som kvinder) fortsætter, fordi overtræderne kan slippe afsted med det. Alvorlige konsekvenser for sådanne voldtægtsudøvere vil standse denne gamle tradition i  militæret.


Økonomiske realiteter. Hærene i oldtiden fik en elendig betaling, men fik en andel i det krigsbytte man tog (herunder fjendens kvinder). Soldater er borte fra hustruer og familier i lang tid, og deres overordnede ved, at det at have adgang til kvinder for sex og selskab gør dem mere lydhøre og styrbare. Mange professionelle hære rejste med “lejrpersonale” prostituerede og kvindelige tjenere. Men sådanne tiltag har aldrig været nok til at spare den lokale befolkning fra voldtægt og plyndring.


Militær Taktik. En del af militærtaktik er at indgyde frygt i fjenden ved at fortælle dem, hvad du vil gøre ved dem og deres familier. De gamle grækere, romere og mongoler meddelte byerne de belejrede, at hvis de overgav sig uden kamp så ville de ikke blive voldtaget og plyndret. Hvis ikke ville alle mænd blive massakreret og kvinderne gjort til slaver.


Had.  Japan, i 2. Verdenskrig voldtog enhver kvinde uanset alder i det berygtede “Voldtægten af Nanking” i Kina, ligesom russerne da de indtog Berlin. Koranens fortællinger om erobring af byer og stammer udpensler, hvordan byttet (kvinder) skulle deles, holdes som personlige sexslaver eller sælges på de lukrative slavemarkeder. Fromme islamistiske krigere opfører sig stadig sådan, især i Sudan og Somalia.


Moderne Vaner. Flertallet af mændene i militæret arbejder nu sammen med deres kvindelige kolleger og behandler dem som kolleger. De få der ikke gør, som voldtager fordi de kan eller, fordi de mener traditionen beskytter dem, er forbrydere skal skal luges ud af militæret og straffes i det civile.


Imidlertid giver militærets drukkultur kvinder en ulempe. I ønsket om at “være en af drengene” gør unge kvinder sig sårbare. Dette er ikke klogt.


Men det som skader voldtagne kvinder i militæret mest er at de ikke bliver beskyttet af deres “band of brothers” eller deres overordnende. Den kultur skal og må der laves om på.  
 


FamilySecurityMatters.org Contributing Editor Dr. Laina Farhat-Holzman is a historian, lecturer, and author of How Do You Know That? You may conta

http://www.familysecuritymatters.org/publications/detail/sex-and-the-army-have-a-long-history?f=must_reads#ixzz2VMFK7FLU

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails