onsdag den 5. maj 2010

Bjørne, skønsag og cokctails

Den døde bjørnemand og alle hans berømte støtter

Humberto Fontova

Mens han levede var "Grizzly Manden" og "Bjørneeksperten" Timothy Treadwell bare guf for alle berømthederne i øst og vest, og en elsket og skattet gæst hos David Letterman og Rosie, regelmæssigt dukkede han op på Discovery Channel, en nær ven og sjælsfælle med Leo De Caprio. "Almindelig sund fornuft siger dig at denne mand ved bemærkelsesværdigt mere om Grizzly bjørne end nogen anden." Således benævnte Hollywoods manuskriptforfatter Robert Towne (Chinatown) Treadwell. Towne var også aktiv i Treadwells dyreaktivist gruppe med navnet Grizzly Folket.

grizzly-man

"Jeg ønsker at bo med dem og gå sammen med dem og ikke medbringe noget der kan skade dem. Jeg mestrede en metode at komme i kontakt med dem gennem kropssprog, der gjorde mig i stand til at komme utroligt tæt på dem" kurrede Treadwell til en helt fortryllet Letterman, da Treadwell var gæst i hans show.

"Grizzly bjørne er faktisk meget store selskabelige dyr. Jeg fandt ud af, at ved at synge beroligedes disse bjørne."

Disse bjørne er 600 kilos monstre. Deres tænder og kløer er ikke ment til pindemadder og så meget mindre til kærtegn. Kærlighedssange og lykønskningskort i form af Mariah Carey og Barry White, eller selv Luther Vandross og Peabo Bryson tekster kan måske virke et stykke tid, men så.....

I november 2003, da en vildmarkspilot landede for at samle Treadwell og hans veninde op fra deres fjerntliggende lejr i området med de store bjørne kom han virkelig til en vild fest - et måltid for party dyr. En kæmpemæssig brun bjørn sad ovenpå nogle ituflåede menneskekroppe og guffede i sig.

Tilsyneladende havde han ladet sit rovdyrudstyr arbejde på overtid, kommet rasende ind, for at flå og bide Treadwell og hans veninde, Amie Huguenard, så grundigt at kun deres Birkenstock hiker støvler og Ying-Yang vedhæng var tilbage.

"Upss! - Åh, nej!" Pilot flygtede i en rasende fart og tilkaldte park Rangerne der hurtigt kom til stedet, og med svær bevæbning. De var lige akkurat nået hen til det forfærdelige skue, da en bjørn kom farende ud af underskoven. Ikke noget med at den rejste sig på bagbenene. Ikke noget med at brøle.

Det er nemlig for at bluffe. Og som Hemingway fortæller os i Døden om eftermiddagen så er "et dyrs bluffmetoder for at undgå kamp." Denne brutale karl var ikke oplagt til forhandling. Han var pissesur, hans små øjne var fokuseret på endnu et måltid og benene gik som trommestikker.

Utroligt nok, så afholdt Rangerne, der havde rædsel skrevet i øjnene, sig fra at croone sig igennem Lionel Ritchie's og Diana Ross' Endless Love. Kald du dem blot patetiske tøsedrenge, i Bjørne Folk, men der var ingen Karen Carpenter eller Celine Dion tekster der gik gennem hovederne på dem. Deres magnumrifler begyndte nemlig at synge: BLAM!-BLAM!-BLAM!

12 øredøvende noder senere faldt den angribende bjørn endelig og standsede sit løb.

Stadig chokerede og med åben mund, beregnede Rangerne afstanden til det blødende uhyre til at være 3 meter. "Det var sgu tæt på" gispede den ene. Ved dissektion af bjørnen fandt man det meste at Timothy Treadwell i dens mave.


2005_grizzly_man_001

Få minutter senere bemærkede Rangerne endnu en bjørn der for hen imod dem fra underskoven. Kald i dem blot håbløse tøsedrenge, i Bjørne Folk, men knap en strofe fra hverken Roberta Flack, Carole King eller endog Enya huskede de på. Såvel Minnie Riperton som Barry Manilow blev helt og aldeles ignoreret. Hvis der var en tekst der muligvis var dukket op i hukommelse så ville det have været Gloria Gaynor's I Will Survive!

Magnumriflerne sang igen. Rangerne åbnede op for alt de havde, idet de vidste at disse bjørne kun lytter til en sang: Born To Be Wild.

Det viser sig at Treadwell havde en mikrofon tændt under angrebet. Rangerne fandt den og har udgivet udskrift af den. "De dræber mig herude!" skriger han til sin veninde. Så Olivia Newton John's I Honestly Love You må have været for døve ører. Elton John havde tilsyneladende vist sig også ineffektiv. Såvel, Can You Feel The Love Tonight og Your Song var helt upåagtede.

Derpå fulgte Treadwell spørgsmålet "hvem var det der gjorde det?" Var det Cupcake eller Freckles? Booble eller Aunt Melissa? Måske henrivende lille Taffy? Treadwell havde navngivet bjørnene forstår du, næsten ligesom Jane Goodall navngav sine chimpanser. Måske var det Quincy der var synderen? "Quincy kan du huske da du stod over for mig?"

Således var Treadwell handling med en kæmpebjørn på en af hans videoer. "Du var så sulten, og du burde have spist mig, med det gjorde du ikke. Tak fordi du ikke spiste mig Quincy - men hvis du havde gjort det,helt fint, for du er så dejlig en bjørn!"

Det siges at Treadwell var en afvænnet narkoman og godtroende til det ekstreme. "Jeg vil holde op med at drikke for dig og alle bjørne, og vie mit liv til Jer" kurrer han på en af sine videoer. "Bjørne er bare så meget bedre end mennesker. Jeg er deres livvagt. Jeg er her for at holde krybskytter og sportsjægere borte. Faktisk vil jeg højst sandsynlig blive dræbt af en vred sportsjæger end af en bjørn."

Malibu's Grizzly Folk sørger måske over Treadwells skæbne. Det bør bjørnene ikke gøre. De gamle vise havde mere fornuft. "Der kan ikke være nogen pagt mellem løver og mennesker," skrev Homer. Den spanske filosof og brevskriver, Jose Ortega y Gasset, lader også et lys skinne: "Den ægte omsorg som mennesket skal udøve er ikke at lade som om at udyret er ham ligeværdig." skriver han i sine Meditationer om Jagt. "Dette er en tåbelig utopi, en skønhedsfarce. Jagt, på den anden side, indeholder et ritual, hvor der gives ære til det som er åbenbart i Naturens Lov."

Du har måske haft lyst til at le over denne tragedie. Det er næsten ikke til at lade være. Parret var indbyggere i Malibu, Californien, karikaturer af de dér arter - New-Agists, dyrerettighedsaktivister, vegetarer...helt og aldeles kuk i kysen. Men det er alligevel ret så tragisk.

Treadwell skulle være blevet hjemme med sin sprut. Hans venner skulle have "interveneret" for at få ham tilbage på sprutten. Det havde måske frelst hans liv.

Jeg kan knap nok forestille mig at Ozzie Osbourne eller Keith Richards - uanset hvor "stimulerede" de har været til tider ville engagere sig i noget så tåbeligt som Treadwells sidste skøre hobby.

Humberto Fontova Humberto Fontova

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails