lørdag den 26. november 2011

Alice i Venstrefløjs Land - hvilket eventyr!

Alice i Venstrefløjs Land

Thomas Sowell

"Alice i Eventyrland” blev skrevet af en professor der også skrev en bog om logisk tænkning. Derfor kan det ikke overraske, at Alice mødte ikke kun besynderlig opførsel i Eventyrland, men også besynderlige og ulogisk e ræsonnementer - en af slags der alt for ofte kan findes i den virkelige verden og som en logiker ville være meget opmærksom på.

Hvis Alice kunne besøge den venstreorienterede verdens retorik og formodninger i dag da ville hun måske finde en lignende ulogisk og bizar måde at tænke på. Men mennesker der nu for tiden lider i den nuværende økonomiske situation ville måske ikke finde det nær så underholdende som “Alice i Eventyrland.

Måske er den mest bemærkelsesværdige fremstilling af verden hos nutidens venstreorienterede, at det er en verden, hvor andre mennesker passivt accepterer hvilken som helst “forandring” venstreorienterede påtvinger os. I den Venstreorienterede Verden kan man nemlig tage alle goderne i det eksisterende samfund som en selvfølge, og derpå blot finde på nogle nye vidunderlige ideer der skal få det hele til at blive endnu bedre.

For eksempel, hvis økonomien går nogenlunde, og du tilfældigvis lægger mærke til at der burde være husejerskab,især blandt de fattige og minoriteter, ja så kan du blot få regeringen til at kræve at långiverne skal yde lån til personer med lav indkomst og minoriteter der ønsker boliglån, og dermed gøre en ende på de pertentlige låneprocedurer om udbetalinger, indkomst og kreditværdighed.  

Det lyder som en storartet ide i Venstrefløjens Land. Uheldigvis i den ækle virkelighedens verden viste det sig at være en finansiel katastrofe, som økonomien endnu ikke er kommet sig over. Det er de fattige og minoriteterne heller ikke.

Tilsyneladende kan man ikke blot holde fast ved sine yndlingsholdninger i modstrid med det som allerede findes uden der kommer konsekvenser i hele den store økonomi. Det er hvad der sker i den barske virkelighedens verden, i modsætning til den smukke Venstrefløjs Verden.

De besynderlige og bizarre personer man finder i “Alice i Eventyrland” har sine genparter i nutidens politiske vision i Venstrefløjs Land. Blandt de mest interessante af disse personer er de elitære der er overbevist om at de er så meget klogere end alle os andre så de føler de har en ret og en pligt til at tage alle mulige beslutninger på vore vegne, vi er jo inkompetente - selvfølgelig for vort eget bedste.  

I San Francisco, der er det personificierede Venstrefløjs Land har der været forsøg på at forbyde omskærelsen af nyfødte drenge. Heldigvis blev det ‘snuppet’ af i begyndelsen. Men det viser, hvordan de selvsalvede Frelsere fra Venstrefløjs Land føler sig berettigede til at tage beslutninger, uden hensyn til de almindelige borgere.

Skatteminister Timothy Geithner siger, “Vi står overfor en megen betydningsfuld debat om nogle fundamentale valg som et land.” Mennesker taler således i Venstrefløjs Land. Ydermere passer sådanne udtalelser ind i mønsteret hos de som blot ‘indtager’ ordene, og bedømmer om de lyder godt for dem, og derpå går de videre.


Men hvis man virkelig lytter seriøst til ordene, da drejer det grundlæggende spørgsmål sig om,hvorvidt individerne skal forblive frie så de kan foretage egne valg, i modsætning til at være underlagt kollektive valg “som et land” - hvilket vil sige, valg foretaget af regeringsembedsmænd og påtvunget os alle.
Det 20. århundredes historie er en lang smertelig lektion i, hvad der sker når kollektive valg erstatter individuelle valg. Ved at se bort fra den gysende historie med totalitarismen i det 20. århundrede, historien om central økonomisk planlægning der som det er blevet bevist har vist sig at være en eklatant katastrofe som selv kommunistiske og socialistiske regeringer gik bort fra ved århundredets afslutning, lærer man intet.  

I nogle tilfælde kan det at tage valg “som et land” ikke undgås, såsom ved folkeafstemninger og valg. Men det er meget anderledes, at sige at beslutninger generelt burde tages “som et land” - hvilket i essensen kan koges ned til, at det er mennesker som Timothy Geithner der tager beslutninger vi selv burde tage, og dermed påtvinges deres vilje på os alle. På den måde ligger galskaben snublende nær som med den Gale Hattemand i “Alice i Eventyrland.”

På den måde ligger ikke folkevalgte mandater, interventioner fra barnepigestaten i individernes liv, såsom forbud mod omskæring - og det ultimative barnepigestats uhyre - ObamaCare lige for vore fødder..

Virkelighedens verden har sine problemer, derfor er det forståeligt at nogle mennesker ønsker at undslippe til en anden verden, hvor man kan tale ‘ophøjet’ og glemme de barske realiteter, som omkostninger og konsekvenser. Virkelighedens verden er ikke nær så besnærende som Venstrefløjens Land.

Kan det undre at så mange gerne vil dertil?


Thomas Sowell is a senior fellow at the Hoover Institution in Stanford, Calif. He is the author of 28 books, including "Dismantling America" and "Basic Economics: A Common Sense Guide to the Economy."

http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=370121

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails