torsdag den 16. maj 2013

Hvad skete der lige med befolkningseksplosionen?

Hvad får befolkningstallet til at falde?

DR. LAINA FARHAT-HOLZMAN                                     


FN Befolknings Bureauet rapporterer om at Europas fertilitetsrate kan være faldet til et punkt, hvorfra det ikke kan vendes. Visse lande (Ukraine, Rusland, Tyskland, Spanien, Italien, Grækenland) har fertilitetsrater på blot et enkelt ciffer, og som ved dette århundredes afslutning kunne være en form for dødsdom. Dette gælder også for Japan, og truer de moderne og mere udviklede dele af Kina og Indien. I 1980 var gennemsnitsalderen i Kina 22 år; i dag er den 34,5. Ikke tilstrækkelig ungt til at sørge for de gamle. Det samme sker i Indiens moderne byer.

(Læs disse artikler på synopsis -
 

Kan du huske panikken der var om befolkningseksplosionstruslen med omfattende hungersnød og katastrofe, hvis ikke den blev standset? Nu slår demograferne alarm over at befolkningernes tal falder med en sådan hastighed at der måske ikke kan gøres noget ved det.


To sæt af tal om den muslimske verden er til diskussion: At de reproducerer sig med et sådan hastighed, at de vil oversvømme Europa eller at muslimerne nu næsten universelt set er i den hurtigste nedgang i befolkningstal siden Romerrigets fald eller den mørke Middelalder.

Normalt ville jeg betvivle FN’s tal om den muslimske verden; de får nemlig disse tal fra værtsregeringerne, ikke gennem ægte folkeoptælling. Hvilke muslimske lande har en pålidelig folkeoptælling (udover Tyrkiet og Iran)? De traditionelle folk er meget mistænksomme over for regeringskontorer der stiller personlige spørgsmål, især om, hvem der bor inden for muromkransede områder, hvor kvinder lever afsondret og man ikke taler om dem.

Når visse muslimske regeringer imidlertid selv udtrykker bekymring og sommetider vrede over deres faldende fødselsrate (både tyrkiske og iranske præsidenter har bittert klaget over dette, og lagt skylden på dette “frie fald” på “udefra kommende konspirationer), så tror jeg på det. Jeg har mistanke om at alle disse regeringer kender sandheden, fordi de holder øje med forbruget af vand og fødevarer.

At antallene er for nedadgående kan ikke benægtes. Men hvad er årsagerne til dette fænomen? Den mest åbenbare er moderniseringen. Når kvinder, for første gang i menneskets historie, kan vælge over deres frugtbarhed, så vælger de ikke at få syv børn som deres mødre uden håb havde. Selv en 7. klasses uddannelse for en pige vil betyde at hendes livstidsfertilitetsrate halveres. I visse dele af verden, hvor pigerne intet valg har (Centralafrika, Afghanistan, stammeområder i Pakistan og det nordlige Indien) er fertilitetsraterne, barnedødeligshedsraterne og raterne for mødre der dør i barsel som de har været i årtusinder - elendige. .

Trods man var belæst og moderne, har mismodet der blev skabt, forårsaget at befolkningstallet i hvert land der tidligere var under kommunismen eller fascismen er faldet (Rusland, Tyskland, Spanien, Portugal, Japan, Italien og Grækenland). Hvilken rolle har mismodet haft på nedgangen i det at reproducere sig? Vi ser, at hos visse tidligere skjulte stammer i Amazonas junglen, når de udsættes for vestlig kultur, da eksploderer selvmordsraten og fertilitetsraten svinder ind.

David Goldberg, forfatter til Hvordan Civilisationer Dør, har noget knusende demografistatistik til belysning af sin sag. Han omtaler også Europas tilsyneladende nedgang i befolkningerne, men bemærker at flodbølgen af muslimer der er væltet ind i Europa også har fået fertilitetsraten til at stige. Yasser Arafat pralede engang med det arabiske hemmelige våben: “kvindernes skød.”

For palæstinenserne var det sandt da FN i et halvt århundrede holdt de palæstinensiske flygtningelejre åbne, altså ikke som andre flygtningelejre, og betalte de indsatte efter antal. Deres antal eksploderede dermed, men det gjorde elendigheden og mismodet også. Unge palæstinensere, med kun lidt håb for en anstændig fremtid vil ikke være med i fertilitetsspillet. 
 

Det er muligt at autoritære myndigheder og regeringerne vil forsøge sig med et forbud mod de to årsager til nedgangen: Det at kvinder får uddannelser og muligheden for at kunne benytte antikonceptionsmidler. Ayatollah Khomeini forsøgte sig med det engang -- men efter hans død er familieplanlægning (og uddannelserne) kommet til live igen.

Skønt alarmister som Goldberg ser et dødsønske hos mennesker der har mistet deres kulturer til moderniseringen er det ikke nødvendigvis således. De godt uddannede vil regne ud, hvordan man lever i en verden, hvor en hurtig befolkningstilvækst ikke længere er nødvendig. Europa kunne ændre på denne nedadgående tendens når som helst og opretholde sig selv på et lavere niveau. Lande såsom Danmark og Norge gør det allerede. Mere traditionelle kulturer er måske ikke så heldige.
                   
 

FamilySecurityMatters.org Contributing Editor Dr. Laina Farhat-Holzman is a historian, lecturer, and author of How Do You Know That? You may contact her at Lfarhat102@aol.com or www.globalthink.net.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails