tirsdag den 24. juni 2014

Vær god ved dig selv før du passer andre!

Bernie Planck

En ven ringede her forleden aften for at bede om et råd; hun var udslidt, udmattet af at tage sig af sin familie plaget af sygdom. Hun følte skyld over at hun bare ønskede en pause fra det hele. Hun spekulerede over om det var forkert at være selvisk? Jeg forsikrede hende om at det at give sig selv noget frirum, og fritid var det helt rigtige at gøre - intet forkert i det.

Jeg har også en opgave med at give pleje til en 89 årig gammel tante, og jeg forstår, hvordan ansvaret for en sådan opgave kan give ekstra stress i livet, især hvis chancen for at familiemedlemmer får det bedre er ringe.

Rådet jeg gav? Det samme råd som de som flyver ofte hører før de drager afsted til deres destination: Hvis der er en nødsituation og iltmasken falder ned fra loftet, så tag straks iltmasken på før du forsøger at hjælpe en anden. Hvis du forsøger at hjælpe en handicappet person eller dit barn før dig selv, kan du muligvis besvime og så dør flere. Den vigtigste regel i pleje/omsorg er at passe på sig selv først.
Caring for the caregiver
Photo Credit: TheInfoCenter.info

OK, hvordan gør man så det?

Myasthenia Gravis Association, Pleje/Omsorg og støtte

Brug noget tid hver dag på at foretage dig noget der giver dig energi, uanset om det er at læse, være udendørs, lytte til musik, tale med en ven eller hvad du nu finder er gavnligt.

Hvis det at passe på dine kære bliver meget tidskrævende og omfattende, så bed mindst en gang om ugen en god ven eller andet familiemedlem om at tage over med ansvaret for plejen, således at du kan få tid til dig selv. Hvis du har råd til det, eller din forsikring giver mulighed for det, så kunne du overveje en deltids professionel plejer. Det er imidlertid dig der planlægger det, og forsøge at reservere tid til dig selv hver uge - kun til dig selv.

Hvis du ikke bruger tid på dig selv, vil det ikke kun være skadeligt for dig selv, du kan også blive vred og negativ:


Hvis du ikke har kontrol over dit liv, bliver du bitter og vredladen og dit selvværd vil lide i sidste ende. Du vil miste grunden til at du valgte at påtage dig ansvaret som plejegiver, der jo var at du elsker den person som har behovet, og du ønsker det bedste for dine kære.

Undertiden befinder de som yder omsorg/pleje sig i en slags mental tåge, og de indser ikke at de er på vej til at bryde sammen - her er nogle symptomer:


Tegnene på at du er ved at bryde ned kan omfatte; ængstelse, depression, svært ved at koncentre sig, irritabilitet, søvnproblemer, og at du trækker dig fra det sociale liv. Hvis du bemærker disse tegn hos dig selv, er det på tide at gøre noget ved dem før de udvikler sig til alvorligere helbredsproblemer.

Ifølge en rapport fra Family Caregiver Alliance, har plejegivere langt større mulighed end ikke plejegivere for at få fordøjelsesproblemer, hjertesygdomme, forhøjet blodtryk og andre kroniske sygdomme. Faktisk viser en undersøgelse af Indiana University at 25% af familieplejere af familiemedlemmer med Alzheimers er blevet indlagt eller har besøgt skadestuen mindst en gang hvert halve år.

At give pleje kan være farligt for dit helbred - Tag først vare på dig selv!


Forbehold: Som altid når jeg giver denne form for råd på min blog - informationen er udelukkende til orientering og ikke en erstatning for professionel diagnose og behandling.Tøv ikke med at søge råd fra en professionel fordi du har læst noget på nettet.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails