torsdag den 4. april 2013

Usynlig lyserød Spitfire

Usynlig lyserød   


Flyet på billedet er et Supermarine Spitfire, et lille kampfly der benyttedes af British Royal Air Force i 2. Verdenskrig. Flyet er bemalet med sorte og hvide striber - sejrsstriber føjet til efter krigen - og et lille rødt, hvidt og sort emblem på halen, ellers er det lyserødt. Dette er ikke den almindelige farve for dette fly.  

Typisk blev Spitfires malet i mørke farver på ‘ryggen’ (ofte grøn som det kan ses her) i håbet om at det faldt i med terrænet nedenunder i tilfælde af at der befandt sig et fjendtligt fly højere oppe. I samme tråd, ja da ville et lyserødt fly havde den modsatte virkning - mod den grønne baggrund eller havet nedenunder ville en lyserød Spitfire blive opdaget med det samme.  

Ja, sådan plejede det at være.

2. Verdenskrig fandt sted før æraen med spionsatellitter, droner og andre teknologiske fremskridt, der har gjort efterretningsovervågning meget lettere. Hvis briterne ville vide, hvad tyskerne havde gang i, måtte de flyve op over dem og bogstaveligt talt tage billeder. Mange i RAF fik til opgave at foretage fotorekognosceringsmissioner, og Spitfiren -- et lille, enmandsfly - var lad os sige, i stand til at trænge igennem (eller undslippe) tyskernes forsvarssystemer.

Men det var kun en del af målet. Spitfiren skulle stadig flyve over målområderne, tage billederne og vende sikkert tilbage. Det krævede at man undgik at blive opdaget i meget lang tid, ja under hele missionen.

The Royal Air Force ekseprimenterede med fotomissioner for at finde den bedste metode til ikke at blive opdaget, og det gjaldt især bemaling af flyene. I krigens løb blev Spitfires malet i alle farver, med den lyserøde som et af dem. Teorien: Benyt solnedgangen, solopgangen og vigtigst skyerne som sine allierede.

Som io9 forklarede, gav et skylag den bedste dækning for disse fly. Spitfires kunne fuldføre deres missioner i relativ lav højde, hænge så nær skyernes underkant som muligt. Fjendens fly ville have problemer med at se dem gennem eller mod skyerne, og det samme gjaldt styrkerne på jorden. De lyserøde fly, der jo skilte sig ud på jorden, var meget svære at se i luften - og derfor blev de benyttet.

Der vides ikke meget om disse fly - om antallet der blev malet lyserøde, hvor ofte de blev benyttet mv. Men når man tager deres missioner som spionfly i betragtning er det vel meget forståeligt.

Bonus fact: Fly var ikke de eneste der blev “usynlige lyserøde” under krigen. En britisk officer Louis Mountbatten bemærkede før krigen,  at et skib med kuløren lavendel synes at ‘forsvinde’ i horisonten ved daggry og tusmørke. Idet han mente det ville give Royal Navy en fordel beordrede Mountbatten at adskillige skibe blev malet i en lignende farve, mørkere lyserød over i det grå og som nu kaldes Mountbatten lyserød
 

Andre flådeofficerer fik på lignende vis malet deres skibe i den farve og en trend var igangsat. Men om farven faktisk havde en virkning er ukendt -- den blev aldrig afprøvet i et officielt videnskabeligt målbart forsøg.  

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails