fredag den 26. april 2013

Dyr som helte og med medaljer

Dyr som helte: Hunden, katten, due og hestene reddede masser af liv

Julian GavaghanSiden 1943, har modige skabninger, der i årenes løb har reddet tusinder af mennesker liv, fået anerkendt deres hæderværdighed med Dickin Medaljen.
 
En Dickin Medalje  - blot 63 har fået den tildelt. Igennem det meste af historien har dyr været krigens glemte helte
Æresbevisningen, introduceret af de britisk dyrlægers velgørenhedsorganisation PDSA har også fået øgenavnet ‘dyrenes Victoria Cross.’

Siden indstiftelse har 63 dyr fået tildelt prisen - 27 hunde, 32 fugle, tre heste og en kat.
I en nye bog, Animal Heroes, fortæller David Long de utrolige historier bag hver medalje, og de helt utrolige dyr der så forbløffende gjorde sig fortjent til hædersbevisningen.

Her følger nogle af fortællingerne om det udviste mod, der helt sikkert burde kunne inspirere selv det mest forhærdede menneskes hjerte.....


Judy, Engelsk Pointer, Fange  No 81A, Gloergoer Lejren ved Medan, Indonesien 1942-1945
Fik tildelt medaljen: 2. maj 1946

 1946: Judy den engelske pointer blev der den eneste officielle hunde-krigsfange i 2. Verdenskrig


Navy hunden Judy fortjente sin Dickin Medalje efter at have overlevet barsk japansk behandling som den eneste officielle krigshundefange under 2. Verdenskrig.  

Den engelske pointer hjalp også med til redde besætningen på HMS Grasshopper ved at finde vand efter den ramte båd strandede på en øde indonesisk ø i 1942.
Japanske soldater der havde erobret landet fandt med tiden mændene - der bragte Judy med til krigsfangelejren Gloergoer i Medan.

De brutale fangevogtere bankede hende og truede med at slå hende ihjel. Men hun reddede sit liv ved at forsyne lejrkommandanten med hvalpe.

Judy var med til at holde moralen oppe blandt mændende, og især udvikledes et rørende venskab med Leading Aircraftman Frank Williams.

Han smuglede hende ombord på en japansk krigsfangetransportskib, der blev torpederet og sank på vej til Singapore i 1944.

Hun var i stand til at svømme i sikkerhed - reddede mænd da hun forsynede dem med vragstumper så de kunne holde sig flydende - og efter et par dage forenedes hun med Frank i en anden krigsfangelejr.

Da krigen sluttede i 1945 blev Judy, der var født i Shanghai i 1937 bragt til Storbritannien, og et år senere fik hun tildelt Dickin Medajlen.

Som 13 årig døde hun af en tumor i 1950, to år efter at Frank og hun var påbegyndt et nyt eventyr i Østafrika. 

G.I. Joe, Due No USA 43 SC 6390
Dato for prisen: August 1946

GI Joe, Pigeon No USA 43 SC 6390


Den amerikanske due Joe hjalp med til at redde op til 1000 liv under 2. Verdenskrig ved at forsinke en planlagt amerikansk bombning af en italiensk landsby som briterne havde indtaget.

I oktober 1943, fløj budbringeren 32 kilometer over fjendens linjer fra et britisk hovedkvarter tilen U.S. Air Base på blot 20 minutter for at aflevere en advarsel som ikke kunne komme igennem med radioforbindelse.

Den blålige fugl ankom ‘netop som vore fly var ved at varme op før afgang.’ afslørede Otto Meyer, en tidligere kommandør fra U.S. Army Pigeon Service.

G.I. Joe’s besked gik ud på at landsbyen Calvi Vecchia 40 kilometer nord for Napoli var blevet forladt af tyskerne og at briternes 169. Infantry havde indtaget den.

Amerikanerne havde oprindeligt planlagt at benytte bomber for at ‘blødgøre’ landsbyen som de mente var en tysk befæstning før det britiske regiment påbegyndte jordoffensiven.

Fordi, radiokommunikationen var brudt sammen, sparede en ydmyg due Allierede soldaters liv, og også Calvi Vecchias indbyggere fra det som kunne være blevet en af de værste hændelser med ‘venligsindet ild’ under krigen.

G.I. Joe, der var blevet udklækket det år i Algeriet, blev bragt til USA ved krigens afslutning.

Men i 1946 krydede han Atlanten igen for a tblive hædret som et af de få dyr fra udlandet med en Dickin Medalje. 

Fuldbefaren sømand Simon, hjemløs kat, Yangtze hændelsen, Kina, April 1949
Dato for tildeling: December 1949 (posthumt)

1949: Fuldbefaren sømand, Simon, helt fra efterkrigstidens Yangtse Hændelse.

Tidligere vildkat Simon blev den eneste kat til at vinde Dickin Medaljen efter på heroisk vis at fortsætte med at fange rotter trods det den var såret på et Royal Navy fartøj under den 101 dage lange belejring af kinesiske kommunister.

Den frygtløse kat, der på tragisk vis døde i britisk karantæne før han kunne modtage hædersbevisningen var berømt og hyldet for sit mod og sin støtte under Yangtze Hændelsen i 1949.

17 søfolk blev dræbt under episoden efter HMS Ametys sejlede op ad Yangtze floden fra Shanghai til Nanking for at beskytte den britiske ambassade under Kinas borgerkrig.

Simon blev skadet af granatsplinter og fik brandsår efter kaptajnens kahyt blev ramt af en granat, der dræbte Kaptajnløjtnant Bernard M. Skinner.

På en eller anden måde lykkedes det den slemt tilredte sorte og hvide kat der var fanget som vildkat i Hong Kong at kæmpe sig gennem smerterne, og han kom sig ved at slikke sine sår.

Ifølge begrundelsen for hans indsats på Amethys, ryddede Simon, der også blev givet titlen fuldbefaren sømand, skibet for “skadedyr og gnavere med en hidtil uset ihærdighed og trofasthed.”

Denne opgave blev især vigtig fordi mændene var under streng rationering under de lange måneder ombord.

Han blev mest kendt for at slå en rotte ihjel med øgenavnet Mao Tse Tung, efter den kommunistiske leder.

Simon og resten af besætningen begav sig ud på en farefuld flugt med Amethys der humpede tilbage ned af floden i nattens mørke. Trist nok døde han af en infektion efter at bragt i britisk karantæne. 

Theo, Spaniel blanding, Royal Army Veterinary Corps hund der kunne finde eksplosiver  og bomber, Afghanistan
Dato for tildeling:  Oktober 2012

Liam Tasker, der træner med sin militære arbejdshund, Theo, i Camp Bastion.

Army sporhunden Thoe fik posthumt tildelt Dickin Medaljen for sin livreddende tapperhed ved at opspore et rekordstort antal bomber og våben.

På tragisk vis fik den 22 måneder gamle springer spaniel et alvorligt slagtilfælde nogle timer efter hans træner Korporal Liam Tasker, 26, blev skudt af Taliban i 2011.

På fem måneder foretog parret 14 rejser til kamplinjen og er blevet hyldet at de militære chefer for at have reddet livet af utallige britiske soldater i Afghanistan.

Det siges at Theo døde af et sønderknust hjerte efter Korporal Tasker blev dræbt under en mission i Nahr-e-Saraj distriktet i Helmand.

Deres rolle havde været at hjælpe med til at lede efter og rydde veje og lejre for skjulte våben, improviserede eksplosiver og bombeudstyr.

Soldaterne “plejede at joke med at Theo var helt umulig at få styr på, og det samme gjaldt Korporal Tasker,” afslørede Major Alexander Turner, der på den tid var næstkommanderende ved No 2 Company 1st Battallion Irish Guards.

“Selv ved den allermest farlige fase i fremrykningen ville han være på plads, ivrig efter at gå længere frem og arbejde med sin hund.”


Tre heste, London Blitz
Dato for tildeling: April 1947

1947: Honouring the Metropolitan Police Mounted Branch: Olga, Regal og Upstart

Trods det at heste lider frygtelige skader og tab under historiske konflikter - der døde 8 millioner alene i 1. Verdenskrig - er der kun tre der er blevet belønnet med Dickin Medaljen.

Måske skyldets dette, at til trods for de er blevet optrænet til at være helt rolige i folkemængder så kan de være notorisk nervøse og ofte vrinske ved den mindste høje lyd.

Derfor er det desto mere imponerende at en hestetrio fra Metropolitan Police skulle gøre sig fortjent til deres striber under Blitzen.

Blandt dem, Olga, tøjret blot 60 meter fra det sted en tysk V1’er bombe ødelagde fire huse i Tooting, sydvest London, juli 1944. Men hun kom tilbage med sin rytter politibetjent J.E. Thwaites til bombestedet og hjalp med til at holde styr på folkemængden der ønskede at se stedet for den usædvanlige ‘Doodle Bug.’

En måned senere ramte en anden V1 East End distriktet Bethnal Green.

Klar til aktion, selvom staldene allerede var ødelagt blev handling udført ved sin berider D.J. Morley med en redningsindsats trods det at dyret blev oversået med murbrokker.

Regal, den tredje hest var uheldig fordi hans stald i Muswell Hille, nord London to gange blev brændt ned af brandbomber i april 1941 og juli 1944.

Men den letbenede hest ‘levede endnu engang op til sit navn ...og lod sig overhovedet ikke berøre af det,’ ifølge et vidne.

De 3 arbejdsheste modtog deres medaljer sammen i Londons Hyde Park, april 1947Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails