søndag den 14. april 2013

Er grønne kartofler farlige?

Grønne kartoffel chips   


Engang imellem - dog nu meget færre gange end før år tilbage - når man åbner en pose kartoffelchips kan man se en der ikke ligner de andre. Den er grønlig - især i omkredsen - som på billedet. Man kan godt spise den.
 

Muligvis.

Kartoffelknoldene vokser under jorden og er beskyttet mod sollyset - plejer at være sådan. Undertiden kan dele af en knold komme over jorden og de sektioner bliver grønne af klorofyl. Det sker kun ved naturligt lys. De fleste grønne kartofler kommer ikke ud i butikkerne - heller ikke de knitrende aluposer - af forskellige grunde, og hvem har dog også lyst til at spise grønne kartofler?

Når det er sagt, så kan der lejlighedsvis ske det at en grønfarvet kartoffel ender i en chispfabrik og der kan så smutte en skive med i en pose chips. (Det sker meget sjældent)Hvis du spoler frem til 2,50 vil du høre kameraer der benyttes til at finde og kassere chips med fejl.

Klorofyl er ikke giftigt og uskadeligt, men som mental floss påpeger “i processen når en kartoffel bliver grøn ....så er forholdene også til stedet for at den kan skabe mere af giften kaldet solanin.” Solanin i tilstrækkeligt store mængder er ikke godt for dig -- det kan forårsage “opkastning, diarre, hovedpine og endog lamme centralnervesystemet, iflg. Snopes.

Vær dog ikke alt for bekymret. Man skulle spise cirka tyve+ grønne kartofler om dagen for at blive syg. En mellemstørrelse kartoffel giver 36 chips, ifølge videon; det er sikkert at sige at hvis du spiste 720 kartoffelchips om dagen, så bliver du dårlig, selvom der ingen grønne er blandt dem. Hvis du derfor ‘møder’ en grøn kartoffel så skal du nok klare den.

På den anden side skal du ikke spise de grønne spirer eller blade fra kartoffelplanten. Som Straight Dope berettede -- en historie der nok er apokryfisk, men meget fortællende - “under 2. Verdenskrig brød nogle flygtninge ind i et tomt hus og fandt en mængde af gamle spirede kartofler i kælderen. Selve kartoflerne var for tørre til at spise, så flygtningen lavede suppe af spirerne - og blev meget syge.”

Bonus fakata: Har du undret dig over at når du åbner en pose chips så er der ekstra plads, der kunne godt være chips i posen? Det er ikke fordi de ønsker at snyde dig. Den ekstra plads er for at få varen til at smage bedre.. Soms About.com forklarer, så er tomrummet ikke som den luft vi indånder - der er nemlig ingen ilt. Chips udsat for ilt vil begynde af blive bløde, derfor injicerer der nitrogen i posen der tillader chipsene af bevæge sig uden at gå i stykker og uden de bliver dårlige.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails