onsdag den 29. december 2010

Ondets rod skal rives op

Ondets rod skal fjernes

"Vi tillod os den frihed at komme med nogle forespørgsler vedrørende årsagerne til deres hensigter om at føre krig mod en nation, som ikke har påført dem nogen skade, og bemærkede at vi betragter hele menneskeheden som vore venner, der intet ondt har gjort os eller givet os grund til at føle os provokeret.

Ambassadøren svarede os at det med begrundet i Lovene fra deres Profet, at det var skrevet i Koranen at alle nationer der ikke skulle have anerkendt deres myndighed var syndere, at det var deres ret og pligt at føre krig mod dem hvorsomhelst de kunne finde dem og at gøre slaver ud af så mange af dem de tog til fange, og at enhver musselmand der faldt i kampen helt sikkert ville komme i Paradiset.

Thomas Jefferson udsendt af Kongressen

Han sagde også at den mand der var den første til at borde et fartøj ville få en slave mere end sin andel, og at når de sprang ned på dækket af en fjendes skib, da ville enhver sømand have en daggert i hver hånd og en tredje i munden; hvilket sædvanligvis indgød så megen rædsel hos fjenden at de straks bad om nåde."
http://memory.loc.gov/master/mss/mtj/mtj1/005/0400/0430.jpg
- Thomas Jefferson (1743 – 1826), skrevet den 28. marts, 1786.
Baggrund for citatet:
Da United States officielt havde erklæret sig uafhængige af Storbritannien da var dets fartøjer ikke længere under beskyttelse af British Navy.

Barbar staterne i Nordafrika (med havnene i Tripoli, Algiers og Tangier) havde bortført skibe fra Vesten lige siden det 15. århundrede og taget dem som gidsler. Selv Cervantes, forfatteren til Don Quixote, havde tilbragt fem år som gidsel. Løsepenge blev betalt i Europa og de som ikke kunne løskøbes med penge arbejdede sig til døde som slaver. Moulay Ismail ibn Sharif (c. 1672-1727) byggede et kæmpepalads ved Meknes i Marokko, med arbejdskraften af tusinder af fange europæere og 50000 afrikanske slaver. Der er kun en smule af dette kæmpepalads tilbage efter et jordskælv i 1755.

Nogle af de barbariske pirater, som Murad Reid havde selv været taget til fange, indtil de konverterede til Islam. De jagede blev til jægerne. Murad Reis var oprindeligt en hollænder ved navn Jan Janszoon. Han førte an i et piratangreb mod den irske kyst til Baltimore i 1631 og tog alle de duelige indbyggere som slaver.


I 1786 var mange amerikanske sømænd blevet taget som gidsler af de Barbariske Korsarer, og Jefferson og John Adams havde forsøgt at finde en diplomatisk løsning. De besøgte Tripoli's ambassadør i London, en mand ved navn Sidi Haji Abdrahaman. Citatet foroven er fra deres rapport om der møde med ham.

Kongressen havde givet myndighed til dækning af udgiften på 10000 dollars for at sikre frigivelsen af 20 fanger. En sådan handel fortsatte.

Den 18 august 1786 havde Jefferson skrevet til James Monroe at:

"Staterne skal se ondets rod, måske det burde føles på nogle af dem...enhver indbygger, borger skal have ønske om at se et effektivt værktøj i form af en tvangsforanstaltning, og burde frygte at se det i noget andet element end vandet. En flådestyrke kan aldrig bringe vore friheder i fare, eller forårsage blodsudgydelse, en landstyrke ville gøre begge dele."


Derfor sendte den unge nation en flådestyrke afsted for at afslutte de Barbariske Piraters hærgen. Den første krig varede fra 1801-1805.


Billede af et monument kaldet the Tripoli Monument i anledning af de førte krige står i dag ved U.S. Naval Academy, Annapolis, Maryland.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails