søndag den 8. januar 2012

Eftervirkninger af Borgerkrigen

Civil War er forbi. Lad symbolerne bestå

Steven Simpson


I løbet af de seneste måneder har NAACP ført en kampagne mod Confederate Battle Flag ved at protestere mod at det er tilsted ved regeringsbygningen for South Carolina. Guvernør Nikki Haley har ikke svaret på kravene fra NAACP. I en lignende sag, har sorte protesterende bedt om at få fjernet Battle Flag fra en kirkegård i Georgia der tilfældigvis besidder resterne af Confederate soldater. Og her fornylig har den republikanske præsident kandidat Rick Perry fra Texas blevet det nyeste mål for NAACP, over om Battle Flag skulle forekomme på nummerplader. Til sidst gik Perry i mod ideen.
   
Battle Flag for the Army  of North Virginia
Kendsgerninger vil altid forblive: Der var faktisk en Civil War, og man kan ikke blot ønske sig den bort -- ej heller dens symboler. Alligevel ser det ud til at NAACP og deres venner ønsker at udslette et symbol der, selvom det er kontroversielt og kompleks i hvad det gør, eller ikke står for, stadig for mange i Syden står som et kultursymbol uden racemæssige undertoner. 

Vil NAACP og deres allierede også ønske at blackliste Robert E. Lee, og enhver anden, der fra Sydens synspunkt, kæmpede for Sydens staters rettigheder for at være fri for en forbundsregering, som de anså som ¨tyrannisk og som benyttede slaveriproblemet som en andledning? Og hvis Battle Flag er fordømt som et “Sydens Hagekors”der burde forbydes, vil Stone Mountain -- mindestedet for Confederate krigsveteraner -- være det næste symbol der skal fjernes?

Det er ikke vanskeligt at se kampen om at fjerne Sydens symboler fra Civil War som intet andet end det første skridt i en gennemført omfattende ødelæggelse af America in toto. Det burde erindres at det var under Star and Stripes af afrikanerne blev bragt hertil som slaver -- ikke mellem 1861-1865 og Sydens flag. Måske skulle vi forbyde "Old Glory" som også værende et racistisk symbol?


Om ødelæggelsen af Stone Mountain skulle indtræffe -- ja det ville ikke være utænkeligt i dagens Amerika -- så ville det ikke være meget anderledes end Talibans ødelæggelse af Buddha statuerne for ti år siden ved  Bamiyan.   Civil War sluttede for over 150 år siden, alligevel synes NAACP og andre gruppe at være ude af stand til at forlige sig med det. Vil Sydens folk og andre amerikanere nogensinde sige “nok er nok,”? Hvornår vil tiden være inde for amerikanere af alle hudfarver og trosretninger endelig sige “nok er nok,” og “lad os komme videre?” 

Så selvom der er gået 150 år synes det som om at Amerika stadig udkæmper en Civil War de facto om ikke de jure. Mange folk fra Syden føler at Battle Flag og Stars and Bars er en del af Amerikansk historie. Dermed ikke sagt at “Flaget” ikke frembringer intense følelser på begge sider.
Star and Bars første gang benyttet ved Confederate præsident Jefferson Davis’ indsættelse

Ved blot at betragte den komplekse og lidelsesfulde historie ved Civil War som kun en krig for at afslutte slaveriet - se det er yderst naivt. Historien om det ‘ridderlige’ Nord der kæmpede med et racistisk Syden for at gøre en ende på slaveriet bliver af mange fra Syden betragtet som hykleri. Hvis det faktisk skulle være en krig der udelukkende drejede sig om at afslutte slaveriet hvorfor havde Nord så egne slavestater

Pudsigt nok så havde mænd som Grant, Sherman og Sheridan alle racistiske holdninger overfor sorte, jøder og amerikanske indianere. Men hensyn til Grant - ja hans slaver blev først givet fri i december 1865, efter af 13. Amendment blev ratificeret. Imidlertid frigav Robert E. Lee de slaver der boede på hans plantage i 1862. Det var Lee der sagde,  at slaveriet var “ondskab. Alligevel uanset om det er apokryfisk eller sandt er det blevet skrevet at Grant, da han blev konfronteret med hvorfor han først frigav sine slaver i 1865 fastslog at “det er så svært at få ordentlig arbejdskraft nu om stunder.” Og så har vi slet ikke nævnt Grants anti-semitiske “General Order Number 11.” På samme tid fastslog Lincoln at hans hovedmål var bevarelsen af Unionen, med eller uden slaveri. 

Tiden er nu virkelig inde for mennesker med god vilje og retfærdighedssans til at beskæftige sig med den ægte racisme og andre problemer der plager dette engang så store land uden at genere dem som udelukkende har et flag i tanke, et flag der for mange mennesker repræsenterer deres rødder og ikke racisme. Dette siges og fremhæves ikke for at hævde at Amerika har været en ‘dydens helgen’ når det drejer sig om race eller at grupper gennemsyret af had aldrig har benyttet Battle Flag til deres nederdrægtige dagsorden.


Men det burde understreges af racismen går begge veje. Sorte kan - og gør - hader hvide ligeså meget som omvendt. Faktisk, mens det officielle Amerika har yderst vanskeligt ved at indrømme det, så bliver de fleste raceforbrydelser begået af sorte mod hvide. Hvorfor bliver dette problem aldrig rejst af nogen præsident- eller anden politisk kandidat?

Chefanklager Eric Holder har sagt at “vi er nation af kujoner,” når det drejer sig om race. Når man ser på mange mennesker så har han faktisk ret. Der er imidlertid nogen der kunne argumentere for at det er de hvide der er en nation af kujoner når det drejer sig om raceproblemer. For hvis de fremfører diskriminationsproblemerne mod hvide (se på “affirmative action” - lov der giver sorte særlige forrettigheder fremfor hvide), sort mod hvid racisme, eller endog tosprogethed, da vil de helt sikkert frygte at blive kaldt det værste ord i det engelske sprog: “RACIST!” 

I stedet for automatisk at nedværdige Battle Flag og alt andet fra Syden da lad og se omhyggeligt på ovennævnte problemer. Hvis ikke vil Amerika fortsætte i sin kaostilstand der meget let kan være en forvarsel om dette lands opløsning. 

Tiden er i allerhøjeste grad inde til at få en ægte, ærlig og sand diskussion om race om andre problemer, og hvordan de har berørt den moralske kraft og fiber i dette land - og på mange måder - ikke blot når det drejer sig om et flag, der ikke er blevet officielt benyttet i over 150 år (og dengang kun på slagmarken). 

Der er argumenter for og argumenter imod på begge sider i denne sag. For imidlertid at påbegynde en racemæssig forsoning endeligt og fuldgyldigt, da skal mennesker indgå i civiliserede dialoger og ikke lade deres følelser styre. Indtil den dag kommer -- om nogensinde -- vil Amerika fortsætte med at være plaget af demagoger, kujoner og anarkister der kun lever ved den ild og varme der strømmer ud af racemæssig, økonomisk klassekamp og had.


Steven Simpson is a writer/researcher who has a B.A. in political science and a master's degree in library science.  He can be reached at ssimusa@hotmail.com.

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Holder meget af din interesse for Civil War. Fine artikler.

Related Posts with Thumbnails