onsdag den 25. december 2013

Festivus - en erstatning for Julen

Festivus for peruvianerne


I 9. sæson af Seinfeld drager George Costanza til sine forældres hjem ved Jueltid for at fejre en Costanza familietradition - den selvopfundne helligdag Festivus.Ved Festivus var der en håndfuld traditioner, såsom en aluminiumspæl i stedet for et Juletræ; Festivus mirakler (hvad er en helligdag uden mirakler?), middag, selvfølgelig, og to ting som blev kaldt Styrkeprøven og Lufte sine frustrationer.

Oprindeligt var helligdagen foreslået at manuskriptforfatter Dan O’Keef og baseret på hans egne erfaringer i opvæksten, hvor hans familie havde en ad hoc fejring ved juletid, som en metode til at lette spændingerne der ofte følger med Jueltidens postyr.

Såvel Styrkeprøven - en række brydekampe - og Lufte sin Frustrationer havde som formål at vise det som Jerry Seinfeld og hans dysfunktionelle gruppe af venner gør. Imidlertid mange har adopteret Festivus som en talemåde, siden man sendte afsnittet, men den er altså fup.


Undtagen, på en måde, i en lille provins i Peru.

Den peruvianske provins Chumbivilcas befinder sig i Andesbjergene, og der bor 75000. Befolkningen er fra landet og i det store og hele meget fattige, mange taler det lokale sprog der kaldes Quechua, da indbyggerne er stærkt knyttet til kulturen fra Inkatiden.

Selvom Kristendommen har et godt greb i mange områder så holder de gamle vaner dog ved. En sådan var Takanakuy, der på det lokale sprog kan oversættes til “når blodet koger.”

Den 25. december - klæder indbyggerne sig ud i deres traditionelle klædedragter og danser rundt i gaderne. Bagefter samles de på en plads og banker hinanden.

To slås mod hinanden - skønt kampene ofte kommer ud af kontrol - mennesker der har noget imod hinanden kommer i boksekampe der dømmes meget ‘frit’ af et medlem fra de lokale myndigheder.

Som Reuters fortæller det er kampen ikke kun begrænset til voskne mænd. Kvinder og endog børn får lov at komme ind i ‘ringen - den eneste begrænsning er, at man kun kan kæmpe mod en af samme køn og samme alder.

Det er tilladt at slå og sparke, men at sparke nogen der ligger ned er forbudt og kan resultere i at ‘synderen’ kan få pisk.


Man behøver ikke at have et udestående for at komme til at slås - mange bokser blot for træningens skyld. Det er trods alt en kulturbegivenhed, og ikke en lejlighed til at vrede mennesker skal brække andres næser. Jovist deltagerne får ofte blodige skrammer. Men det er sjældent at høre om hævn bagefter måske, fordi de kæmpende ved at de kan få revanche næste år.

Bonus Fakata: I 2000, lancerede Ben and Jerry’s en is ved navn “Festivus,” efter Seinfeld episoden.

Den skulle bestå af “kanelis med brun sukker med ingefærsmåkagestykker og ingefærkaramel overtræk.”  Den fås ikke længere -- Ben and Jerrys holdt inde med den smagssammensætning og ødelagde dermed et Festivus mirakel som man ikke kan forvente vil blive bragt tilbage.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails