lørdag den 21. december 2013

Umulig af slå ihjel

Umulig at slå ud


Frane Selak, blev født i 1929 i den del af det tidligere Jugoslavien der nu er Kroatien. Kun lidt fortælles om den nu 84 åprgemands barndom, men som voksen kender vi rigtig meget -- fordi han altid synes at være i nyhederne. I alle tilældenen, undtagen et, fik han sit navn på tryk blot fordi han overlevede i situationer, hvor mange andre ville være død, og det i en samling af skøre hændelser, og ganske utrolige tilfældige til at være virkelige.

Og så blev han rig af det.

Selak's dødsforagtende fortælling begyndte tidligt i januar 1962. Musiklæreren, dengang i 30’erne var på en togrejse fra Sarajevo til Dubrovnik, en rejse på 240 kilometer. Toget blev afsporet, og styrtede i en flod. 17 passagerer blev slået ihjel. Det lykkedes Selak, at svømme gennem det iskolde vand og i sikkerhed, trods han havde brækket armen og fået andre skader.

Da Selak rejste med fly et år senere gik det også galt. En dør åbnede sig og han og mange andre blev suget ud af flyet. 19 personer døde, men Selak var ikke en af dem - med the Telegraphs ord “klarede styrtet ved at lande i en høstak. Selak har aldrig siden fløjet.

Han var ikke færdig med at trodse døden. I 1996 var han med en bus der faldt i en flod. Fire personer døde, men igen, svømmede Selak i sikkerhed. Han fortalte the Scotsman at “på det tidspunkt var min ven holdt op med at komme på besøg,” som selv den ikke overtroiske blandt os måske kunne mene var en klog beslutning.

Så var der bilulykkerne. Jovist - ulykker i flertal. Den første i 1970 da hans bil brød i brand, men det lykkedes ham at undslippe inden benzintanken eksploderede. I 1973 brød hans motor i brand, med flammer der slikkede ind i gennem ventilationskanalerne, og brændte hans hår af. Og så i 1996 da han kørte på en bjergvej og observerede en lastvogn direkte mod ham, kastede han sig ud af bilen, som Neatorama så godt beskriver: Han “kørte bilen gennem en vejbom, sprang ud, landede i et træ og så bilen eksplodere 150 meter under sig.”

Et år før den ulykke? Ja, da blev han ramt af en bus da han gik over gaden - men igen kun med mindre skader. På en forunderlig vis, om han er til fods, med bus, i bil, på et fly eller med tog er det lykkedes Frane Selak at trodse døden.

Selaks mærkelige ulykkeshistorie kandiderer ham til titlen som enten den heldigste eller den mest uheldige person på planeten, afhængig af hvordan man ser på det. Men i 2003, blevet svaret helt åbenbart. Frane Selak, nu 74 købte sin første lottoseddel nogensinde - og vandt over 1 million dollars. Han levede derpå et liv i luksus resten af årtiet. Men da han udmærket var klar over hvor heldig han har været med livet besluttede han i 2010 at sælge alt, og give overskuddet til de nødlidende.

Bonus fakta:  Da Jugoslavien blev delt op i en håndfuld mindre nationer skabtes også en af de mærkeligste Internet pudsigheder. Jugoslaviens websites var under domænenavnet .yu.

Montenegro, en af de nye nationer adopterede domænet .me. Regionen gik fra “you til “me.”

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails