tirsdag den 17. december 2013

Sikkerhedsskandalen i Johannesburg

Nelson Mandela mindehøjtideligheden. En sikkerhedsskandale.

BYRON YORK

                                     
Det er blevet mere og mere klart, at da Præsident Obama ankom til Nelson Mandela mindehøjtideligheden i Johannesburg, tirsdag forrige uge trådte han ind i en atmosfære så kaotisk, med mangel på organisation, og så usikker at under alle andre omstændigheder ville Det Hvide Hus og Secret Service have insisteret på ikke at deltage.


På FNB Stadium, kan der være 95,000. Selv under den stadige regn og med tusinder af tomme sæder på de ikke overdækkede områder var der ti tusinder på stadion i et område sammen med præsidenten. Det kan se ud til at de fleste af dem kom ind uden at gå gennem nogen sikkerhedskontrol.


“Der var ikker sikkerhedstjeks ved indgangen til stadion,” skrev en lokal sydafrikansk aktivist fredag i et brev til Johannesburg Star. “Jeg gik lige ind til min plads uden at gå gennem metaldetektorer, under at blive undersøgt.”


Hovedindgangen på stadion var “fuldstændig uden opsyn,” fortalte en journalist for en TV station i Washington Politico. “Der var ingen ansatte der kontrollerede poser og tasker eller foretog en udvendig kropsvisitation - der var ingen mangnetometre der skulle passeres, ingen metaldetektorer benyttedes - nogetsteds.”
   
Præsident Barack Obama taler under mindehøjtideligheden for Nelson Mandela på FNB Stadium i Johannesburg.
                            
Storbritanniens The Independent rapporterede om at “tusinder af gæster kom ind på FNB’ stadion i Soweto forrige tirsdag. Især de som ankom tidligt blev ikke sikerhedskontrolleret.”


Samtidig fik medlemmer af medierne “lov til at komme ind i presseområdet der befandt sig direkte under hvor politikere og dignitater sad uden at blive bedt om at vise deres pressekort.”


The DaIly Mail rapporterede at “de første folkemængder kom ind uden at blive kontrolleret.”


Da de sydafrikanske sikkerhedsfolk så endelig udførte sikkerhedskontroller lagde de ofte hindringer i vejen for livvagterne og følget hos de besøgende dignitarer og berømtheder. Den konflikt syntes man at have løst ved at give alle lov til at komme ind.


For eksempel havde en delegation fra Canada ingen problemer indtil “alle canadierne var i stand til at komme ind i den forvirring der herskede ved sikkerhedsstederne da tusinder af mennesker væltede ind,” ifølge en rapport i The National Post.


Den sydafrikanske regeringen lovede stor sikkerhed ved begivenheden. “Man har udarbejdet planer for år tilbage, i al hemmelighed, og den sydafrikanske regering benytter en elite militærenhed, snigskyttehold og hunde for at sikre stadion,” rapporterede CNN før begivenheden. “I tilgift fløj helikoptere og militærets jetfly over stedet.”


Det var en opvisning i sikkerhed. Men intet med sikkerhed at gøre.


Oveni var der så problemet med Thamsanqa Jantie, fupdøvetolken der stod ved siden af Obama da denne talte til mængden. Jantjie har tilbage i tiden været under anklage for mord, forsøg på voldtægt, tyveri, bryde ind i huse og bortførelse, ifølge den sydafrikansk fokuserede nyhedsorganisation eNCA.com


Jantjie lider også af skizofreni og fortalte journalisterne at han hallucinerede da han stod ved siden af Obama.


At tillade en mand med Jantjies fortid at stå i en arms længde fra præsidenten for USA er en enorm sikkerhedstrussel.
 
Når man tænker på den mangelfulde sikkerhedskontrol ved indgangene kan man stille spørgsmål ved om Jantjie blev kontrolleret for våben. Det er slemt nok at have en tosset voldelig mand der måske er blevet korpsvisiteret stående ved siden af præsidenten. Det er helt og aldeles uforsvarligt at tillade en mand der er ikke er blevet kontrolleret at stå der.


Hvis Jantjie var clearet, så var det sandsynligvis ikke af amerikanere. Før begivenheden rapporterede CNN, at en “Secret Service talsmand bemærkede at mens bureauet foretrækker at medføre deres egne metealdetektorer til sådanne begivenheder, så har de ingen myndighed over for de lokale myndigheder i fremmede lande og skulle samarbejde med de sydafrikanske embedsmænd i sikkerhedsspørgsmål.”


Selv da Obama fløj til Sydafrika fortalte Det Hvide Hus’ embedsmænd i al fortrolighed journalister at den sydafrikanske regering ville tage vare på sikkerhede.


“Det blotte antal af ledere der samledes på samme sted på samme tidspunkt rejser adskillige logistiske- og sikkerhedsudfordringer, men Det Hvide Hus udtrykte tillid til den sydafrikanske regerings evne til at kunne håndtere begivenheden.” fortalte CNN.


“‘Vi har ikke hørt om nogen bekymringer,’ fortalte den nationale sikkerhedsrådgiver Ben Rhodes journalister ombord på Air Force One. ‘Sydafrikanerne var værter for World Cup, derfor har de erfaring i at være værter for menneskemængder og klare begivenheder som denne.’”


Det er helt sikkert ganske klart at den amerikanske tillid var malplaceret. Og USA er heldig med at præsidenten kom sikkert ud af forvirringen og uordenen på FNB stadion.
Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails