onsdag den 31. december 2014

Når en sø eksploderer!

Overkogning


Lake Nyos ligger i den vestlige del af Cameroon, ganske tæt på grænsen til Nigeria.i (Her er et kort.) Det er et ‘biprodukt’ af en død vulkan der sidst var i udbrud for 400 år siden, og siden da har mennesker bosat sig ved søens kyster. Det har uheldigvis ført til tragedier. I løbet af nogle få timer i august 1986 mistede 1700 beboere livet. De blev alle kvalt
.
Ko kvalt i udbruddet.

Hvad skete der? Søen gik i udbrud..

Jovist søer kan gå i udbrud - det kaldes et "limnisk udbrud" eller at “søen vender.”  Selve det videnskabelige bag ligner meget det som sker når en rystet sodavandsdåse pludselig åbnes - den nærmest eksploderer, med kuldioxid boblerne der i stor fart slipper ud. Når det drejer sig om søer er det meget, meget værre. Noget på bunden af søen - i dette tilfælde, sandsynligvis vulkansk gas - lader kuldioxid komme ud i vandet. Co2’en opløses i vandet langt hurtigere end det plejer under visse omstændigheder: Når vandet er under højt tryk og når temperaturen er lav og stabil. Sådanne betingelser er tilstede i en sodavand, men det er også tilfældet fro vandet i bunden af visse søer. Det dybereliggende vand bliver mættet med Co 2 - indtil mætningspunktet er nået, og forårsager at gassen stiger opad. .

I tilfældet en sodavand vil gassen slippe ud når den åbnes eller når den rystes kraftigt. Det samme princip gælder for søer med et højt indhold af gas der opløses ved store dybder - jordskælv, vulkansk aktivitet kan igangsætte et limnisk udbrud. I tilfældet Lake Nyos fandt udbruddet sted den 21. august 1986 - af ukendte årsager. (En teori er at et jordskred fandt sted lige før udbruddet, men man er ikke enige om det.

CO2’en  -- der er tungere end luft -- oversvømmede de omkringliggende områder og opslugte den iltrige luft. Næsten 2000 mennesker døde, herunder en landsby med 800 indbyggere hvoraf kun 6 overlevede. Det var blot anden gang man kender til at et sådant limnisk udbrud er sket -- det foregående skete to år før ved en anden sø i Cameroon, Lake Monoun, her døde 37.

Skræmmende, men hvis du bor i nærheden af søen er der helt sikkert så at sige ingen grund til bekymring. Søen skulle have en kilde med gas, være meget dyb og stillestående. Det gælder kun for tre søer i verden - førnævnte Nyos og Monoun i Cameroon, og Lake Kivu på grænsen den til Demokratiske Republik Congo og Rwanda.

Bonus Fakta: Et limnisk udbrud i Lake Kivu ville kunne gøre dødshøsten fra Lake Nyos udbruddet meget lille. Rundt regnet 2 millioner mennesker bor langs Lake Kivus kyster. En eksplosion er dog ikke særlig sandsynlig, fordi videnskabsforskere har foranstaltet at søen “afgasses” ved at fjerne en masse af gassen. Som bonus er gassen i Lake Kivu ikke kuldioxid - men metan. Regeringen i Rwanda arbejderpå at udnytte metanen til kraftværker.
.
En sifon benyttet af franske videnskabsforskere for at afgasse Lake Nyos.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails