lørdag den 12. december 2015

Første sang på planeten Mars

Første sang på Planeten

Svaret:: Happy Birthday.

Spørgsmålet: Hvad var den første sang der blev spillet på planeten?

Det er da noget pladder! Sangen “Happy Birthday” stammer jo fra 1893, og teksten dengang var noget anderledes. Jorden, når man ser bort fra nogle eksistentielle argumenter om virkeligheden etc., eksisterede helt sikkert i 1892

Men spørgsmålet og svaret er sådan set gode nok, så vidt vi ved. Hvordan nu det?

Planeten er nemlig Mars.

Den 5. august 2012 landede  NASA’s Curiosity køretøjet på Mars. Missionen på den fremmede planet er at udforske, indsamle data om klimaet og geologien på Mars. Da Curiositys  rejse til Mars er en ‘enkeltbillet’ - vi har endnu ikke mulighed for rumrejser frem og tilbage til Mars - fungerer fartøjet som et mobilt laboratorium og kan udføre forskellige eksperimenter nu, hvor den befinder på på Mars’ overflade. Nogle af disse eksperimenter går ud på at indsamle geologiske prøver, så derfor skal Curiosity forsøge at indsamle nogle prøver og derpå få flyttet dem ind i de laboratorier den indeholder.

Til dette er Curiosity udstyret med instrumenter der kollektivt kaldes SAM, der står for
“Sample Analysis at Mars.” SAM teamet, på Jorden,  instruerer fartøjet om at skabe en serie vibrationer der igen manipulerer med Curiositys instrumenter. I disse - der altså betjenes af NASA  samles prøverne fra overfladen og de føres ind i fartøjet. Som en sideeffekt, som med alle vibrationer, er de der sendes fra Jorden til Mars ganske harmoniske. Typisk er lydene øresønderrivende, der næppe kan betragtes som musik.

Men her den 5. august 2013 var det en særlig dag.

På denne dag som det ses på billedet sendte Sam teamet en vibrationssekvens der bestod af omhyggeligt udvalgte toner. De vibrationer skulle være med til at indsamle prøver fra overfladen på Mars.De blev sendt for at markere at Curiosity var landet et år tidligere. Hvis du lytter godt efter er der mulighed for det i denne NASA video  her, og du vil straks kunne genkende melodien som Happy Birthday.

Så medmindre der for længe siden har været en avanceret civilisation på Mars eller medmindre Elvis virkelig ikke er død og i stedet har bosat sig på planeten så var Happy Birthday den første sang der nogensinde er blevet spillet på Mars.

Bonus Fakata: Den 4. juli 1997 landede NASA Mars Pathfinder rumfartøjet på den røde planets overflade. Ikke alle var glade for den bedrift. 3 Yemenitter lagde sag an mod NASA og hævdede at man havde krænket det territorium der på en eller anden vis havde arvet fra deres forfædre for 3000 år siden. Som CNN fortalte  var sagsanlægget i Yemen noget NASA ikke tog særlig højtideligt - “ingen forventer at ville ligge vågen på grund af det.”

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails