onsdag den 2. december 2015

Levende død - bureaukratiet har altid ret! Dead Man Walking

Dead Man Walking


Lal Bihari blev født i den indiske provins Uttar Pradesh i 1955. Han blev erklæret død i 1975, måske lige før hans 20 års fødselsdag. Omstændighederne ved hans bortgang var langt fra typiske. Først blev hans onkel holdt ansvarlig for Biharis død. Dernæst - ingen. For der der var intet lig. Ingen synes at vide hvorfor Bihari dog døde så ung. Og sådan set var de fleste ligeglade.

Udover selvfølgelig Bihari, fordi han netop var endog meget i live.

En dag i 1975, gik Bihari ind i en bank for at optage et lån og fik besked på han skulle komme med bevis på sin person. Ingen besvær i det - og ganske rimeligt ikke sandt? Problemet! Da Bihari så gik til den lokale myndighed for at få dokumentation så han kunne bevise at han var den han var, så nægtede de ham denne. Han kunne ikke være Lal Bihari, for La Bihari var død, selvom han stod lige der foran dem. Derfor heller ikke noget ID og intet lån.

Han stykkede gradvist historien sammen om sin fiktionelle bortgang. Ifølge New York Times var hans onkel den person der “slog ham ihjel.” Han gjorde det mod bestikkelse på 25 dollars - the Times kalder det “en betragtelig sum” og bemærker at en lejemorder ville have krævet blot det halve - det lykkedes Biharis onkel, mod betaling til den relevante bureaukrat at lade Bihari stå på listen over døde. Grunden til det bedrag? Bihari ejede en smule ejendom, en arvelod mindre end 2000 kvadratmeter. Når han døde, medmindre Bihari selv havde familie, så skulle jordstykket overgå til onklen, som nærmeste slægtning. Derfor slog onklen administrativt ham “ihjel.” Og da Bihari ikke havde boet i området i flere år, så havde han ingen anelse om hvad der var foregået. Først da han forsøgte sig med at få optaget et lån. .

Det er jo slemt nok at være død, det var overraskende nok også en langvarig prøvelse - at komme tilbage fra at være officielt død. TIME rapporterede, at for at bevise han var i live, lod Bihari sig arrestere, forsøgte at stille op til Parlamentet, kidnappede onklens søn, den onkel der havde stjålet hans ejendom, truede med mord, fornærmede dommere, uddelte brochurer med en liste over hans klagepunkter til lovgiverne i staten og krævede enkepension til hans hustru” Intet af det virkede -- i bedste fald blev han ignoreret, i værste angrebet at embedsmænd (det er jo heller ingen god ide at fornærme dommere eller smide ting mod lovigvere.)

Situationen blev dog bedre da han opdagede at han ikke var den eneste der var levende død. Nej, dette er ikke en Zombie historie. Tilsyneladende var der mange andre i Uttar Pradehs der på lignenden vis var ‘døde’ men samtidig levende. Bihari informerede Uttar Pradesh Association of Dead People der i de seneste har er nået op på over 20000 medlemmer. Kollektivt lagde de så pres på regeringen for at få gjort noget ved disse problemer, og til dato er fire medlemmer af foreningen så blevet erklæret ‘ikke døde.’ En af de fire var så Bihari, som blev erklæret levende i 1994. Om han har fået sin ejendom tilbage, eller om han har fået sit banklån fortælles ikke. Men i det mindste er han i live - sådan helt officielt.  
Bonus Fakta: Uttar Pradesh dækker 240000 km^2), der hvis det var en stat i USA ville ligge i Top 10. Oregon, den tiende største stat er tættest på. Men Uttar Pradesh har langt flere indbyggere end nogen anden stat i USA. Der bor næsten 200 millioner mennesker i Uttar Pradesh hvilket svarer til lidt mere end de 13 største stater i USA tilsammen - og næsten 50 gange så mange som i Oregon af cirka samme størrelse.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails