lørdag den 26. december 2015

Sådan behandles æsler i Mellemøsten

Redde æsler i Det Hellige Land
Trods den almindelige opfattelse at Jomfru Maria red på et æsel fra Nazaret til Betlehem slår Bibelen ikke klokkeklart fast hvordan hun foretog rejsen. Det eneste sted, hvor turen nævnes er i Lukas 2:4-5:
Og ogsaa Josef gik op fra Galilæa, fra Byen Nazareth til Judæa til Davids By, som kaldes Bethlehem, fordi han var af Davids Hus og Slægt, for at lade sig indskrive tillige med Maria, sin trolovede, som var frugtsommelig.
Imidlertid nævner Jakobs Evangelium, at Josef benyttede et æsel for at bringe Maria til Betlehem.
Og han sadlede æslet op, placerede hende på det, hans søn førte det, og Josef fulgte med.
Måske det er oprindelsen til billedet af Maria der rider på et æsel til Bethlehem. Hvis ikke det blot er almindelig sund fornuft og omtanke der har ført til samme konklusion når man overvejer andre sandsynlige transportmetoder til en højgravid kvinde og en ældre mand, såsom at gå eller ride på en dromedar.
Uanset at der i Bibelen ikke nævnes, hvordan Maria rejste så spiller æsler en fremtrædende rolle i den hellige bog. Ingen beretning er mere magtfuld end den om Jesus der rider på et æsel ind i Jerusalem (Her kan man se andre omtaler af æsler i Bibelen: her og her.)

Æsler er ydmyge trofaste dyr der har betjent mennesker i århundreder. Og i den tjeneste har mennesker betalt tilbage med elendig behandling, især i visse geografiske områder.

Jewish and Israel News rapporterer:
I Bibelen rider konger, profeter og dommere på æsler. De benyttes som metaforer for enten ydmyghed eller vilde mennesker og for deres art er der helt særlige love vedrørende deres plejel. I dag benyttes tusinder af disse hovdyr, (æsler, muldyr og heste) de fleste ejet af arabere i Israel og i de palæstinensiske territorier, til at transportere deres ejere, bære byrder fra markerne og til markedet og til rekreativ ridning.
Indtil for nylig blev de fleste af disse dyr udsat for mishandling....De led i tavshed, der var ingen organisation der forsøgte at redde dem.
Over hele Mellemøsten (og andre dele af den islamiske verden)bliver æsler mishandlet på alle mulige måder herunder, at der sættes ild til dem, halsen bliver skåret over, de bliver brutalt gennembanket, myrdet for “sjov” benyttet af mænd til dyresex, udhungret til døde, og må slide til det yderste og indtil de beogstaveligt talt falder døde om på gaden. De bliver også læsset med sprængstoffer for at myrde israelere. (Se her, her, her, her, her, her, her, og her.)

Nu er der organisationer i Israel der redder og plejer de mishandlede æsler. Må Gud velsigne disse værdifulde dyr og mennesker der giver dem et sikkert opholdssted så de kan komme sig fra deres rædselsfulde smerter og sår.

PEGASUS blev grundlagt i 1993 af Zvika Tamuz, der nævner: “I bibelsk tid blev æsler æret. Nu er det noget man kan sparke til. Jeg forsøger at genskabe lidt af den ære de besad. De siger Messias vil komme på et æsel. Indtil da vil jeg passe på dem.”

The Jewish Chronicle online rapporterer,  at Tamuz har modtaget dødstrusler fra utilfredse ejere, og at hans tilflugtssted bliver beskyttet af knap et dusin vagthunde. Artiklen bemærker, at Tamuz engang reddede et æsel trods snigskytters ild, at han førte et andet æsel gennem et minefelt og i sikkerhed, og at han har reddet æsler der var sat ild til.

Nogle har omtalt Tamuz som en “mirakelmager” da han har reddet og passet æsler der har været udsat for ubegribelige former for mishandling og ondskab så de igen har fået det fysisk og psykisk godt. Tamuz synes at besidde en dybtfølt interesse for disse skabninger, og dermed gør det ham i stand til at udføre det umulige med begrænsede midler.

Lær mere om denne helt usædvanlige mand og hans utrolige organisation. Se: her, her, her, og her for presseomtale. Link videoer fra Pegasus, her, med link til en video med en kort oversigt over organisationen her.
[Tamuz med et reddet æsel, der var sat ldl til.]
SAFE HAVEN 4 DONKEYS IN THE HOLY LAND er en anden æsel redningsstation i Israel oprettet i år 2000. Den har været et tilflugtssted for efterladte eller mishandlede æsler og giver også gratis dyrlægepleje via en mobil klinik. I år blev oprettet en underafdeling ved navn Lucy’s Sanctuary for Holy Land Donkeys. (Video om organisationen, her.)
[Founder Lucy Fenson with some of her rescued donkeys.]
Æsler er smukke, følsomme skabninger der har været del af menneskehedens rejse gennem tiderne, herunder deres rolle i Bibelens beretninger.

Hat tips: Bare Naked Islam, Christianity Stack Exchange


http://www.americanthinker.com/blog/2015/12/saving_donkeys_in_the_holy_land.html#ixzz3vJtmLFWH

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails