Privat foretagsomhed vinder
Den helt store vinder i afstemningen den 2. november var det private initiativ. Det blev symboliseret ved valget af erhvervsledere på adskillige nøglepositioner. Deres erfaring og syn på det som offentligheden har brug for angiver en tydelig adskillelse fra den filosofi som Obama administrationens følger - regeringen ved bedst.
Blandt de som blev valgt til Senatet var for eksempel Ron Johnson, direktør for et plasticvirksomhed i Oshkosh, Wisocnsin; Rick Snyder chef i et firma i Michigan og tidligere bestyrelsesformand for Gateway Inc., valgt som guvernør i Michigan; og Rick Scott, direktør i lægemiddelindustrien, som blev valgt som guvernør i Florida.
Ydermere medlem af Repræsentanternes Hus John Boehner, Ohio, der går efter at blive Speaker of the House og en politisk sammensmelter, han er tidligere præsident for et emballage og plasticfirma, og er helt sikkert en der går ind for det frie initiativ. Han skal erstatte Nancy Pelosi, Demokrat, Californien, som er anti-virksomhedsmindet.
Privat initiativ indtog på dramatisk vis den politiske scene for næsten to år siden i lyset af de tidlige socialistiske gerninger hos Obama og kompagni. Den kom i skikkelse af Ford Motor Company. Ford var den ene af de Tre Store Amerikanske Bilindustrier der afviste støttemidler fra regeringen. Det beviste, at skønt kapitalismen er blevet forhånet, så var den dog i live og gjorde modstand.
Den massive omvæltning gennem vælgerne i Repræsentanternes Hus den 2. november blev i vide kredse anerkendt som en afvisning af Obama administrationens socialistprægede politikker.
Ifølge en Rasmussen spørgeundersøgelse den 2. november syntes 52% af de adspurgte vælgere, at valget var mere et referendum til præsidentens dagsorden, end om individuelle kandidater og problemer. Cirka 56% sagde at Obama burde skifte kurs. Alligevel sagde 66% af de adspurgte at de forventede at Obama ikke ville foretage forandringer, og i stedet "efterleve den samme agenda."
Bestyrelsesleder i U.S. Handelskammeret Tom Donohue sagde: "I dag har amerikanerne sendt et tydeligt budskab til Washington: Fokuser på at skabe jobs og økonomisk vækst...Vi er meget enige med vælgerne over hele nationen, der tydeligt fastslog at en stærk og levende privat sektor er absolut nødvendig for at genoplive vor økonomi, skabe jobs og sætte os i gang med en langvarig vækst..." Kammeret repræsenterer mere end 3 millioner virksomheder i alle størrelser.
General Motors modtog imidlertid 50 milliarder dollars i støtte. Kort tid derefter fyrede Obama virksomhedens bestyrelse og håndplukkede nye medlemmer. GM har oplevet fire bestyrelsesformænd på 18 måneder, og fortsætter med at miste markedsandele og indtjening.
Mulally og Ford beviste overfor Obama, at præsidentens amatøriske bestræbelser som industrialist ikke er brugbar for at amerikanske virksomheder og foretagsomhed kan gå fremad. "Ford fremstod som den eneste amerikanske bilproducent der er beredt på at overleve selv de skrappeste nedgange i salgstal uden regeringens hjælp," skrev The New York Times.
21 måneder senere ruller Ford sine nyeste modeller ud der helt klart matcher de japanske i kvalitet, man udvider sin markedsandel, skærer ned på gælden - allervigtigst - skaber nye jobs. Man har 200 markeder på seks kontinenter. I den værste økonomi siden Den Store Depression har Ford tjent penge i seks kvartaler efter hinanden uden den godgørende hånd fra Obama administrationen.
En stor del af Fords succes flyder fra bestyrelsesformand Mullalys tankevirksomhed, Fortune Magazine beskriver i en artikel fra marts 2009, det som Mullaly Metoden: "En god naturlig sund bevidst hensynsløs stræben og insisteren på at følge det han har besluttet som værende den rigtige handlingsplan."
Som mange virksomhedsledere er Mulally's "forventede opførsel" som han har beskrevet det, 'en der fostrer funktionel og teknisk udmærkelse, med en lidenskab for vor virksomhed og vore kunder, ved at vise initiativ og integritet, og levere resultater.'
Enkelt sagt så er privat initiativ et økonomisk system der belønner firmaer for deres evne til at stræbe efter at vinde og opfylde de behov og krav som forbrugerne har. Idet han skrev om det private initiativ og systemet bag i sin bog fra det 18. århundrede nævnte Adam Smith i The Wealth of Nations, at når et individ søger selviske interesser, da fremmer han indirekte det fælles gode i samfundet. For at kapitalismen kan handle effektivt skal borgere sikres visse rettigheder.
De som er optimistiske overfor om Obama vil vende sig mod det politiske centrum bør reflektere over disse ord på nyhedskonferencen: "Jeg tvivler for min del på, om jeg kunne have gjort noget anderledes."
Når nu præsident Obama har misbrugt sit præsidentskab ved at love for meget og fordreje kendsgerningerne, hvorfor skulle vi så tro og stole på ham nu.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar