mandag den 1. november 2010

Midtvejsvalget og Lech Walesa

Lech Walesa advarer om tabet af amerikansk lederskab af verden

Ved et fundraising møde i Illinois, viste den gamle Solidaritets Fagforenings leder og tidligere præsident i Polen at han ikke har mistet sin gamle passion for at kæmpe for friheden

Mindre end en uge før midtvejsvalget bød konservative i Illinois en usandsynlig allieret velkommen. Den legendariske leder at Polens Solidaritets bevægelse,, Lech Walesa dukkede op i Chicago ved et fundraisingsmøde arrangeret af byens opmærksomme borgere "For Illinois' Bedste." Den tidligere præsident i Polen, fagforeningsorganisator og Nobel Pris modtager kom retorisk velbevæbnet med et nyt Solidaritetsopråb til borgerne i Illinois, der længes efter et nyt lederskab.

Foran 300 konservative ledere og aktivister bemærkede Walesa dystert at mens U.S. leder verden militært og økonomisk, da leder man på mange områder ikke længere verden "moralsk og politisk." "Undertiden da vi så op til den eneste supermagt i verden," klagede Walesa, "fik vi tvivl om United States faktisk virkelig ønsker at fortsætte med at være en supermagt." Han henviste dog stadig til stars and stripes som værende det "sidste og bedste håb for verden." Walesa om nogen burde vide det.

Han gennemgik år med forfølgelse fra Polens kommunistledere og var en grundlægger af fagforeningsbevægelsen Solidrarnosz, tidligt i 1980'erne. Bevægelsen voksede til at blive et bredspektret anti-Sovjet korstog i Polen, og i sidste ende var den med til at få Jerntæppet til af kollapse og Polen fik sine første frie valg siden før 2. Verdenskrig. (Walesa blev efterfølgende Polens præsident i det nyoprettede embede.)

Med baggrund i den historie sparede den gamle frihedskæmper ikke på barske ord når det drejer sig om at kritisere Amerikas nuværende kurs.
Gennem en oversætter var Walesa's bemærkninger undertiden decideret barske, og til andre tider overraskende selvudslettende. I en omfattende tilsyneladende strøm af samvittigheds bemærninger delte Walesa sin erfaring som frihedskæmper mens han også gav advarsler om fraværet af amerikansk lederskab på verdensscenen. Han advarede også imod Kinas økonomiske og politiske ekspansion. Som svar på den holdning at U.S. ikke længere var interesseret i at genvinde sin supermagtstatus, tilbød han meget humoristisk af Polen var klar til at overtage den.

(Her et kort, QuickTime video uddrag af Walesas tale)

Den republikanske guvernørkandidat Bill Brady sad ved siden af Walesa under middagen (dog med en oversætter til rådighed) og talte til det, naturligvis, imødekommede publikum. Idet han argumenterede for at den nuværende regering er "kendetegnet" af "hemmelighedskræmmeri," spild og korruption forbandt Brady Walesas kamp i 80'erne med de konservatives i dag. Uden manuskript synes Senatoren fra Bloominton (Illinois) at have tillid til og optimisme om valget. Brady er for nuværende fire point foran sin Demokratiske modstander, Guvernør Pat Quinn, iflg. en spørgeundersøgelse fra Chicago Tribune.

Guvernør Quinn, der havde accepteret en invitation til at tale, underrettede koordinatorerne få timer før mødet, at han ikke var i stand til at komme. Nuvel, han havde overrasket koordinatorerne da han accepterede deres invitation. Det ville have været en besynderlighed om guvernøren havde påtaget sig sin forpligtelse. På grund af begivenhedens konservative baggrund (og fordi gruppen udelukkende støtter Republikanske kandidater i denne omgang) ville Quinns optræden måske kunne have givet det indtryk at Walesa's kampe i 80'erne er at sammenligne med de konservatives i Illinois.

Under spørgsmål og svar afdelingen blev Walesa meget forudsigeligt bedt om at give sin mening til kende vedrørende Illinois' ry for korruption og regeringsudvidelse ved Demokraterne. Som den statsmand han altid er nægtede Walesa at bide på den politiske krog, og hans svar afspejlede han uvillighed til verbalt at komme i slagsmål.

Walesa er ikke en regelmæssig gæst på den amerikanske politiske platform. Faktisk var det første han gjorde fro en amerikaner der søger et embede at udtale støtte for Adam Andrezejewski i det Republikanske primærvalg som guvernør (Andrzejewski er nu grundlægger og bestyrelsesformand for For the Good of Illinois). Under en rejse i januar 2009 til Chicago til fordel for Andrzejewski overraskede Walesa tilhørerne ved et interview da han erklærede at U.S. var på vej i retning af socialismen med bankhjælpen og de opsvulmende velfærdsprogrammer.

Walesa's besøg understreger den vægt som konservative i Illinois lægger på midtvejsvalget. At sætte lighedstegn mellem Sovjet tyranniet og det nuværende anslag fra de venstreorienterede der går ind for en stor-regering var ikke svært for de tilstedeværende konservative. Walesa - hvis navn nævnes i sammenhæng med Thatcher, Reagan og Pave Johannes Paul II som de der gav knock-out stødet til Sovjet kommunismen - forlod mødet ved at byde mængden "et godt valg," et budskab om gode tider for et publikum der håber på forandring ved dette valg. Walesas tilstedeværelse i U.S. ved det langt overvejende konservative fundraisermøde sagde det hele.

Kyle graduated from the University of Michigan in 2005 with high honors in History, and earned his law degree from Loyola School of Law in 2008. Now a practicing attorney in Chicago, Kyle defends doctors and hospitals at a downtown medical malpractice defense firm.

http://pajamasmedia.com/blog/lech-walesa-warns-against-loss-of-american-leadership-in-the-world/

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails