søndag den 21. november 2010

Hvorfor er så mange tildækket i Kuwait?

Muslimsk seksuel krænkelse i Kuwait

Bernie Planck

Først noget baggrundsviden om lov i Kuwait. Der har man to sæt love. Det ene sæt er baseret på Forfatningen, og islam er grundlaget, men ikke det hele eller eneste kilde for det civile lovsystem. Det andet er Sharia Lov der anvendes i familieanliggender. Skønt Forfatningen ikke kræver det, bærer de flest kvinder hijab.

Trods den kendsgerning, at den 7. oktober 2009 bestemte Kuwait's fatwa myndighed ved Ministeriet for Awqaf og Islamiske Forhold , at det at være iført hijab er et krav til alle muslimske kvinder. Hvorfor dog bekymre sig når flertallet af kvinderne allerede er iført slør? Her følger hvorfor?Muslimske fundamentalister har forsøgt at gøre islamisk lov til den eneste lov i Kuwait. Det betyder at man sikrer sig at kvinder forbliver undertrykt.

Når som helst de kan slippe af sted med det forsøger islamister at lægge begrænsninger på kvinders rettigheder. For år tilbage fik kvinder lov til at få et pas når de skulle ud at rejse. Men de kunne kun få et, hvis de kunne fremvise en godkendelse af deres mand. Den paragraf i paslovgivningen blev heldigvis for kvinderne droppet af Forfatningen sidste år.

I 2005 gav Kuwait voksne kvinder ret til at stemme, men fundamentalisterne fik tilføjet en sidste øjebliks forordning, der kræver af kvinderne af de skal følge Sharia reglerne når de udøver deres politiske rettigheder såsom at stemme for eller søge et embede.

Et islamist medlem af Parlamentet, Walled Al-Tabtabaie gik ind for en fatwa for at få fjernet to kvindelige medlemmer af Parlamentet, Aseel Al-Awahhi og Rola Dashti, fordi de ikke bærer hijab.

Nogle uger senere, den 28. oktober 2009, besluttede Forfatningsdomstolen. at hijab ikke er påkrævet for kvindelige politiske kandidater eller for kvinder der vil stemme.

Kuwait er endnu ikke så langt ud som den ultrakonservative nabo Saudi Arabien, trods tilbagegangen som er nævnt, Islamisterne og Salafist medlemmerne af Parlamentet er det lykkedes at få gennemført love der går hårdt imod offentlig underholdning og forbyder at de to køn er på samme universitet.

Sørgeligt nok, da kan Kuwait som andre Golf stater og arabiske og muslimske lande se en opblomstring i antallet af kvinder der 'pynter' sig med den mere undertrykkende niqab, eller tildækning af hele ansigtet.

Der er meget varmt i Kuwait. Det er varmt selvom man går rundt helt nøgen. Se på fotoet. Der er ingen civil lov der kræver at disse kvinder skal bære hijab eller niqab eller burka. Men de bærer burkas selv på dage der ville få en let påklædt kvinde til at dåne af varmen.

Kuwait women in burqas

Photo Credit: Kuwait Times

Hvis de nu ikke er tvunget til det, hvorfor så ikke, på varme dag blot bære hijab, det er vel stadig beskedent, ikke sandt? Det sker ikke fordi de ikke kan. Uanset hvor meget kvinderne siger de selv vælger at tildække sig så fuldstændigt, da ville kun en spedalsk vælge at isolere sig så gennemført for ikke at blive set af offentligheden her i ørkenens varme. Det er helt og aldeles tydeligt, at de er tvunget til at være klædt som de er.

Ifølge US Udenrigsministeriet er "Der ingen specifik lov der vedrører seksuel krænkelse. Menneskerettighedsgrupperne karakteriserer seksuel krænkelse mod kvinder på arbejdspladsen som et vedvarende, men ikke omtalt problem."

For at undgå situationer med kuwaitiske mænd der kniber, klapper og gramser på dem er kvinder tvunget til at være iført niqab, hvor kun øjnene kan ses, eller hvis de har smukke øjne, at være iført burka.

Kuwait forbyder allerede niqab hos kvindelige bilister af sikkerhedsgrunde: Terrorister kunne benytte tildækning for at undgå at blive opdaget. Men hvis Kuwait forbyder niqab på alle offentlige steder, hvad skal kvinderne så gøre for at beskytte sig? Der er jo endnu ingen lov mod seksuel krænkelse i Kuwait.

Dette er ikke noget særtilfælde her i Kuwait. I min serie om muslimske seksuelle krænkelser vil jeg vise at hele den muslimske arabiske verden har dette problem.

Sørgeligt nok, vil rejsende der drager gennem Kuwait og ser så mange kvinder være iført hijabs, niqabs og selv burkas tro at alle disse kvinder er noget så fromme, så Gudhengivne, og så beskedne at de selv har valgt at være iført disse tildækninger af egen vilje. Åh ja, ligesom Sophie der valgte at få et af sine børn dræbt.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails