søndag den 21. oktober 2012

Hvem burde blive hjemme på valgdagen?

Hvem burde blive hjemme på en valgdag?

John Stossel

Simple svar er så tilfredsstillende: Grønne jobs vil klare økonomien. Stimuluspakker vil skabe jobs. Velgørenhed hjælper mennesker mere end handel. Alle skal stemme.

Nuvel, alle de instinktive løsninger er forkerte. Som Friedrich Hayek påpeger i “The Fatal Conceit,” er det et problem, at i vor komplekse udvidede økonomi, da stoler vi på instinkterne der er udviklet gennem vore forfædres eksistens i små grupper. I gamle dage, kendte alle hinanden, derfor kunne forretninger klares i det små. I dag lever vi i en global økonomi, hvor fremmede handler med hinanden. Reglerne har behov for at være anderledes.
                                        
                   
Hayek sagde: “Økonomiens besynderlige opgave er at demonstrere for mennesket hvor lidt de faktisk ved om det de forestiller sig de kan skabe.”

Du kunne måske tro at folk er begyndt at forstå dette. Meningsmålinger viser at amerikanerne er meget utilfredse med deres regering. Kongressen kan kun fremvise en ‘godkendt’ rate på 12%. Mennesker burde være mistænksomme over for, hvad Kongressen vil skabe.

Centralplanlæggerne fejlede i Sovjetunionen og på Cuba og i Amerikas offentlige skoler - og på posthuset.

Trods al den fiasko da vil det naturlige instinkt imidlertid fremføre, når en krise rammer.
“Regeringen skal bare gøre noget.”

Se nærmere på denne instinktive visdom: Enhver skal stemme. Ved det sidste store valg, var den blot 90 millioner mennesker der stemte ud af 200 millioner vælgere. Det er ganske forfærdeligt får vi at vide. Men det er ikke forfærdeligt at en masse mennesker er uvidende. Da jeg bad folk om at identificere billeder af Mitt Romney og Newt Gingrich, så kunne næsten halvdelen ikke.

Det er en af årsagerne til at jeg siger at de som siger “gå hen og stem” er dumme. Jeg tager gerne balladen for at sige det, men Bryan Caplan er enig. Han er professor i økonomi ved George Masson University og forfatter til “Myten om den rationelle vælger: Hvorfor demokratier vælger dårlig politik.” 
 

“En masse elendig politik ....vedtaget ved folkets krav,” fortalte Caplan mig. “For at gøre det rigtige, ja da skal man nødvendigvis vide noget.”

Den “informerede borger” er idealet i demokratiske samfund, men Caplan påpeger at gennemsnitsborgerne ikke har nogen tilskyndelse til at være informeret, men de har særinteressegrupperne. Resten af os har vore liv at leve. Vi er travlt optaget af andet end politik. Det er derfor vore demokratiske regeringer lade prisen på sukker stige gennem handelsrestriktioner skønt de amerikanske sukkerbrugere er langt flere end de amerikanske sukkerproducenter.

Caplan har et radikalt forslag til borgerne: Vær ærlige. Hvis du intet aner om et emne, så lad være at have en mening om det. “Og beløn ikke eller straf ikke kandidaterne for deres holdning til et problem du ikke forstår.”

Det politiske liv er anderledes end privatlivet. Hvis du stemmer på en kandidat samtidig med du er uvidende om problemerne så vil du kun være en anelse opmærksom på omkostningen ved din uvidenhed. Du bliver straffet lige med det samme.

“Og du kan se tilbage og så sige, ‘Det gør jeg aldrig igen’.... Det er ikke så meget at vælgerne er dumme. Selv kloge mennesker opfører sig tåbeligt når de stemmer. Jeg kender en ingeniør der er meget klog.... men hans holdninger til økonomi er latterlige...”

Det er ikke hvad folk ikke ved hvad der fører til problemer for dem. Det er hvad de ved og så ikke gør. “Et almindeligt synspunkt er at ulandshjælp faktisk er den største post på budgettet,” sagde Caplan. “Det er højst 1%.”

Faktisk mindre end det. Medicare, Social Security, militæret og renterne på gælden udgør over halvdelen af budgettet. Men meningsundersøgelser viser at folk tror at u-landshjælp og velfærd er de største poster.

Derfor i ignorante mennesker, bliv venligst hjemme på valgdagen. Og de af Jer som stemmer, modstå den instinktive tendens til at give vor stammeældste mere magt.

Hvis amerikanerne vedbliver med at stemme på politikere der vil indføre flere love og bruge flere penge, vil resultatet ikke være et land med færre problemer, men et land der ledes af socialistisk smiden kød ud til alle og enhver. Eller korporatisme. Vi kan debattere betydning af de ord, men der er ingen tvivl om at en sådan centralplanlægning gøre os mindre velhavende og mindre frie.
John Stossel

John Stossel is a longtime award-winning broadcast journalist who hosts "Stossel" on the Fox Business Network. He's the author of "Give Me a Break" and of "Myth, Lies, and Downright Stupidity." To find out more about John Stossel, visit the Creators Syndicate webpage.
http://www.wnd.com/2012/01/who-should-stay-home-election-day/

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails