onsdag den 14. august 2013

Helt igennem mystisk bog

Mystisk bogværk

                                                     
Bogen ved navn Voynich Manuskriptet er i bund og grund en mystisk bog. Vi aner ikke, hvem der skrev den. Vi aner ikke, hvornår den er skrevet eller hvorfor? Vi aner ikke hvilket sprog den er på eller hvilken skrift der benyttedes til den - det hele er en gang sludder der ikke kan udtales. Vi kan genkende nogle af illustrationerne - der er en på de fleste sider - men kun i hovedtræk (f.eks. urter, eller zodiactegn), men vi aner ikke, hvorfor de er der. Konsensus er, at det er en bog om farmakologi, men det er kun et gæt.

 

Manuskriptet, på en type pergament, er på 240 sider. Det er opkaldt efter  Wilfrid Michael Voynich, boghandler fra først det 19. århundrede der kom i besiddelse af den i 1912, og populariserede den bagvedliggende mystik om bogen i håbet om at “bevise” at bogen var et længe mistet værk af den berømte filosof Roger Bacon, hvilket ville gøre den særdeles værdifuld. (Faktisk mener nogle bogen er et fupnummer, udregnet af Voynich for at svindle køberen for en fyrstelig sum penge).

Manuskriptet har nogle slående karaktertræk, som lader formode at det faktisk betyder noget - i det mindste for forfatteren. Teksten er skrevet fra venstre mod højre med uregelmæssig højre margin og pennestrøgene antyder at forfatteren var, i egen opfattelse, i færd med at skrive noget yderst intelligent.

Tegnene der benyttes til at stave de benyttede “ord” er ens gennem manuskriptet og det kan se ud som om det er et alfabet bestående af tyve til tredive unikke karakterer. Og disse “ord” følger strengt taget reglerne i et sprog - nogle tegn forekommer kun med andre tegn, nogle tegn forekommer kun ved begyndelsen af ordene; ord dukker op i bunker om visse emner (som antydet i illustrationerne). Alt dette tilsammen lader formode af Voynich Manuskriptets indhold drejer sig om en omfattede sammenhængende drøftelse af noget.

Men til dato er der ingen der aner, hvad det hele gør godt for. Kryptografer siden 1. Verdenskrig har forsøgt at fortolke det, men forgæves. Nogle forskere har kulstofdateret ‘pergamentet’ og mener det er fra tidligt det 14. århundrede - således er bogen muligvis ikke af Bacon, da han døde i 1294. Forskere har opdelt illustrationerne i kategorier, med illustrationer af talemåder der forekommer hyppigst. (se et eksempel her.)

Teorierne om manuskriptets oprindelse er lige så talrige som de mysterier bogen udgør. Bogen kan være et fupnummer, men hvis den er det, er det så langt det mest gennemarbejdede fra den periode - i betragtning af Middelalderens relativt svage afkodningsværktøjer - og uden noget klart motiv.

Nogle mener at bogen er et produkt at et sygt sind, som det er lykkedes at sammenstykke et fupsprog som kun forfatteren kendte. Endelig er der næsten et dusin mulige mistænkte forfattere til manuskriptet, men grundene til krypteringen er alle mærkelige.

(Scanninger af hele  Voynich Manuskriptet kan ses her, via Wikimedia Commons.)


Bonus fakta: : Roger Bacon, en af de første fortalere for den moderne videnskabelige metode havde en særlig interesse i kalendere - han fandt at den næsten ikke benyttede Julianske kalender var en matematisk vederstyggelighed. Den Gregorianske kalender (den vi bruger i dag) lider under mange af de samme fejl. I 1930 lancerede en kvinde i Brooklyn “World Calendar,” der løste mange af de matematiske problemer blandt andet, at man indførte en dag lige før Nytårsdag (på bekostning af 31. december) og kaldte den “Worldsday.” Med indførelsen af “Worldsday” skulle sikres af 1. januar altid var en søndag (30. december altid en lørdag) da Worldsday skulle være noget helt specielt - uden for ugedagens rækkefølge. Forslaget faldt da religiøse grupper ikke ville godtage det, idet man påpegede at deres helligdage fulgte syv dages ugen.

Se også denne meget grundige gennemgang af manuskriptet.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails