Kondom ekspressen
Hvis du levede i 1990’erne var nedenstående brochurer ikke et ualmindeligt syn. Klamydia er ikke en blomst som den uvidende forbipasserende måske kunne tro. Det er en seksuelt overført sygdom, der fordi symptomerne ofte er meget milde, ofte ikke opdages før der er gået mange måneder. I løbet af den periode kan den inficerede person komme til at smitte mange flere. Derfor kan det ikke være nogen overraskelse af klamydia spredes meget hurtigt. Dermed bliver den et kæmpeproblem for sundhedssystemet.
Lad os se på Sverige og få præsenteret nogle mærkelige eksperimenter. Cirka ti år siden:
Sverige havde haft problemer med klamydia i årtier. I 1997 oprettede man et overvågningssystem for klamydia, med det formål at regne ud, hvor meget sygdommen spredte sig. I 2004, ifølge BBC, fordobledes antallet af klamydia blandt “unge mennesker” (ingen specifik alder opgivet) på et år. Ydermere - og sandsynligvis i direkte sammenhæng - benyttede kun 25% af svenskerne i alderen 16-15 kondom.
Embedsmænd havde grund til at tro at manglen på brug af kondom ikke kun var at man var uvillig til at benytte et, men ofte fordi det ikke lige var i nærheden når ‘øjeblikket’ var inde. Til støtte for dette: En undersøgelse fandt at halvdelen af målgruppen “var ligeglad” med at benytte beskyttelse.
Derfor skabte man i Sverige en løsning: ‘Nødhjælps’ biler, fyldt med kondomer, og med et telefonlinje som ‘par i nød’ kunne benytte. Tre dage om ugen ville disse Kondomambulancer (der blev “Cho-San Ekspresser,” opkaldt er kondommærket) levere øjeblikkede beskyttelse hvorsomhelst i de tre byer de var placeret. Bilen ville ankomme til ‘åstedet’ med en pakke med 10 kondomer til den fornuftige pris af 50 svenske kroner.
Skeptikere var der mange af, de fleste så det som intet andet end et PR-nummer. En person interviewet til BBC udtrykte tydeligt hele ideens åbenbare fejl: “Jeg ville ikke ringe til kondomekspressen, hvis jeg var i en situation hvor jeg havde brug for et. Det ville føles forkert. Det ville aflede opmærksomheden.”
Hans skepsis var helt på sin plad. Tilsyneladende er programmet indstillet, og hvis det havde været et PR-nummer så varede dette ikke ved.
En rapport fra 2011 viser at problemerne stadig eksisterer og brugen af kondom blandt den undersøgte demografigruppe var stadig lavt. Det var endda efter endnu en intervention havde været indført. Den 13. september 2010 afholdt Sveries Institut for Smitsomme Sygdomme en “Klamydia Mandag” i håbet om at informere svenskerne om sygdommen og gøre det klart at der var gratis STD tests til rådeighed gennem instituttet.
Bonus fakata: Ifølge det britiske TV-show QI (via denne artikel i Telegraph ), har hele 75% af alle koalaer af hunkøn klamydia.
1 kommentar:
Ellers en meget fed reklame øverst.
Jeg ved at Statens Seruminstitut forsøger at overvåge klamydia i håb om at komme det til livs. Men det kræver nok mere end overvågning ;-)
Send en kommentar