torsdag den 3. oktober 2013

Vi vil bare have flere jobs NU!

Jobs, Jobs, Jobs og Ronald Coase





Mens præsident Obama tumler rundt med problemet med Syrien tænker amerikanerne på jobs, skriver Salena Zito fra en landbrugsmesse i Pennsylvania. Folk lærer om at konservere grøntsager mens de spekulerer på jobs og økonomien.


“Vi venter og venter på at Det Hvide Gus taler om jobs på en meningsfyldt, konstruktiv vis, således at vore familier, samfund og skoler kan komme ud af nedturen,” sagde en ung kvinde mens hun overvejede at købe frisk nyslynget honning.


Jeps, lad os gøre det. Det bedste tidspunkt er lige nu hvor økonomen Ronald Coase er død. Han er berømt for sin teori om “Firmaets Natur” og hans teori om “Problemet med social omkostning.”
Han forestilling om firmaet var at mennesker arbejder i virksomheder fordi det reducerer deres
indsatsomkostninger. En lønarbejder behøver ikke lave markedsføring og købe og sælge og alt det andet slidsomme arbejde. Han skal blot dukke op og udføre sit job.


Hans forestilling om sociale omkostninger var at vel-definerede ejendomsrettigheder med stor sandsynlighed er bedre end regerings administreret regulering.


Men David P. Goldman, kendt som "Spengler," har en fuldstændig anden holdning. Han siger:
Jeg har en alternativ teori om ‘firmaet’ nemlig at store firmaer eksisterer for at beskytte middelmådighed - fra de småskøre til snydepelsene på den ene side og impulsive innovatorer den den anden.......


De fleste mennesker bryder sig ikke om forvirring, uro. De ønsker at kunne klare et erhverv, arbejde et rimeligt antal timer, få en fornuftig betaling, se TV om aftenen, spille golf eller hvad de nu lyster i weekends. De ser ikke særlig dybt ind i problemstillinger der bekymrer dem og er tilfreds med at gøre det som andre mennesker der ligner dem gør. Hvis de er flittige, pålidelige, har gode manerer og høflige, så er de lige præcis den slags mennesker som Personaleafdelingerne i virksomhederne foretrækker. Uden en metode til at socialisere, oplære og beskæftige sådanne mennesker ville verden snart gå i stå, fordi de udgør det helt store flertal. Det er virksomhdernes store ‘bidrag til den sociale velfærd; de finder metoder til at gøre middelmådige personer brugbare.


Av - for den!


Hvis vi tillader at dette er “fastslået videnskab” så må det være soleklart at regeringen ville gøre alt i sin magt for at gøre det lettere for virksomhederne at skabe jobs til middelmådigheder som du og jeg, og gøre alt det der er den muligt for at begrænse afvigende ved begrænsninger i ejendomsrettigheder.


Dog trådte præsident Obama til med et hold ‘disciple’ for fem år siden og lovede fundamental forandring.


I dag fem år senere er det åbenbart for almindelige mennesker at noget er galt. Med al den fundamentale forandring synes det som om tingene er værre end før.


Tilbage til Teorien om Firmaet. I mere end 200 år har aktivister og politikere ført en non-stop kampagne mod borgerskabet, mod kapitalen, mod virksomheder med begrænset hæftelse, mod
interessentselskaber, mod monopoler, mod sammenslutninger, mod røverbaroner, mod konglomerater, mod banker, mod forsikringsselskaber, mod sammenslutninger, mod ordførende direktørers kompensationer, mod børsmarkeder, mod udlånere, mod optioner. Mod alt.


Det var på den vis vi så fik Obama og fundamental forandring.


Men når man ser på en stille mand som Ronald Coase og hans arbejde, så inspireres man til at træde lidt tilbage og se på de økonomiske ‘opfindelser’ fra de sidste 200 år og med lidt mere respekt. Du kan endog blive fristet til at tænke, mens du betragter med ærefrygt, hvordan de forskellige dele af den moderne økonomi passer sammen i forbløffende harmoni sammen med grundstenene, friserne og søjlerne i et græsk tempel. Du vil måske endda erindre at Parthenon ikke er et godt sted som lager for krudt
Du kunne tilmed tænke over, hvordan indkomsten i Vesten er steget fra 3 dollars til 120 dollars per person per dag på 200 år, og så overveje at vi burde være meget påpasselige med at sende aktivister ind der kan sprænge det hele i luften med deres fundamentale forandring.


Lad os nu se på Obama administrationen. Den nulstiller alle de ‘rolige’ ideer. Den ønsker at genere og pille virksomhederne ned med skatter, regulativer og krav. Den ønsker at manipulere med ejendomsrettigheder ved subsidier og falsk kapitalisme for at fremme sig fashionable forestillinger om ulighed og grøn energi.


Resultatet af Obamanomics har været at hjælpe den 1% og så skade de unge, kvinderne og minoriteterne der stoler på venstrefløjens stammeidentitets politik..


Hvad så med de gode mennesker der på landbrugsmessen? De ønsker deres jobs og en økonomi i fremgang - og rimelige arbejdsforhold og timer, en rimelig betaling og TV om aftenen - præcist det virksomhederne tilbyder.


Hvad vil de unge grødhoveder ved et landligt “landbrugermarked” så gøre? De vil inden længe beslutte at det er Tid til en Forandring.


Her er så et forsalg. Er det ikke snart på tide med en forandring af politik så man forstår selskaber og Firmaet som Roald Coase gjorde?



Christopher Chantrill (mailto:chrischantrill@gmail.com) is a frequent contributor to American Thinker. See his usgovernmentspending.com and also usgovernmentdebt.us. At americanmanifesto.org he is blogging and writing An American Manifesto: Life After Liberalism. Get his Road to the Middle Class.

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails