lørdag den 5. oktober 2013

Kunst på Månen

Måne Kunst


Mennesket har været på Månen nogle gange, og ved den aktivitet har vi efterladt en del. Næsten det hele er månekøretøjer og andet, men der er også få golfbolde deroppe og det velkendte amerikanske flag fra Apollo 11 landingen, og som tidligere diskuteret her, spejle der benyttedes til videnskabelige formål her på Jorden. Næsten alle genstandene blev efterladt med NASAs godkendelse, eller i det mindste organisationens viden. “Næsten alle” fordi en genstand, som på billedet, blev smuglet ombord Apollo 15 missionen. 
                                                                     
Genstanden kaldes “Den Faldne Astronaut” og er en lille aluminiumsstatue (cirka 3 tommer høj) og en plakette med navnet på otte amerikanske astronauter og seks Sovjet kosmonauter der døde under rumkapløbet. Det betragtes som værende det eneste kunstværk på Månen, som det omtales af ScienceBlogs, og blev skabt af den belgiske kunstner Paul Van Hoeydonck.

Før Apollo 15 drog ud i kosmos mødte astrunauten David Scott tilfældigvis Van Hoeydonck ved et middagsselskab. De to kom i snak og fandt på ideen med det lille kunstværk. (Van Hoeydonck hævdede senere, at han ikke vidste at statuetten skulle bruges som en mindeting,  istedet mente han den skulle repræsentere hele menneskeheden.) Scott gav ifølge Wikipedia Van Hoeydonck er række regler som skulpturen skulle opfylde.  

Sammen med de fysiske krav om at figuren næsten intet måtte veje og dog solid, og at den skulle være i stand til at modstå de ekstreme temperatursvigninger på Månen, måtte statuetten, hverken ligne en mand eller kvinde, eller være knyttet til noget specifik etnisk gruppe. Ydermere, for at overholde Scotts ønske om at undgå kommercialisering af rummet skulle Van Hoeydocks navn ikke offentliggøres.

Sammen med Jim Irwin, en anden af Apollo15 astronauterne, var Scott i stand til at bringe ‘Den Faldne Astronaut’ ombord uden NASAs viden. De to placerede statuetten på Mons Hadley, et af Månens højeste steder ca. 4,5 kilometer højt. (Mons Huygens på 5,5 kilometer er måske det højeste) Da de vendte tilbage til Jorden informerede de NASA om deres uautoriserede  mini-museum, og NASA gjorde tilsyneladende ikke mere ved det. (Selvfølgelig var det at sende astronauterne tilbage for at hente genstanden helt sikkert ikke en mulighed). NASA bad astronauterne om at få lavet endnu en statuette, således at administrationen kunne have en kopi; således ved vi at det er Van Hoeydonck der var dens skaber.

Van Hoeydonck, der nu var kendt, lavede endnu 50 eller deromkring kopistatuetter med den hensigt at sælge dem, og henvendte sig endog til et galleri der kunne stå for salget. Efter NASA fik nys om et muligt salg (måske gennem en af reklamerne) bad de ham afholde sig fra det, og han indvilligede. I 2007, igen ifølge Wikipedia, havde Van Hoeydonck kun en af kopierne (udover den der blev givet til NASA) i sin besiddelse.

Så vidt vi ved er den originale ‘Den Faldne Astronaut’ stadig på Månen.

Bonus fact: ‘Den Faldne Astronaut’ er måske ikke det eneste stykke kunst på Månen. Som fortalt af USA Today er det meget sandsynligt at seks kunstnere, herunder Andy Warhol, skabte et lille kunstværk på størrelse med en tommeltot, og at Apollo 12 astronauterne medbragte det til Månen. Den lille ting der stadig er på Månen kan, i kopiudgave, ses forneden.

http://nowiknow.com/lunar-art/

Ingen kommentarer:

Related Posts with Thumbnails